??? Funkčnost EDS ???

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
majkl1
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

??? Funkčnost EDS ???

Příspěvek od majkl1 »

Ahoj.
Mám u baráku velkou hromadu sněhu, tak jsem si řekl, že kouknu jak se kola u torsenu snaží. Opřel jsem ho zadkem o hromadu a dal zpátečku. Ať jsem dělal, co jsem dělal, točilo se jen jedno kolo v předu a jedno vzadu. EDS vůbec nemělo snahu, cokoliv redukovat. Torsen očividně odváděl práci správně, ale EDS se flákalo, což autu v tu chvíli ubralo 50% trakce!!! Diagnostika je čistá.
Ví někdo, jak je toto možné? (wallbash)
Passat 4motion AVF
patrik.kloucek
Aktivista

Příspěvek od patrik.kloucek »

tak to by me taky zajimalo....kdo to vi jak to ma byt spravne :roll: :roll: :roll:
tuner
Aktivista

Příspěvek od tuner »

Kolik jsi měl na tachometru km/h? Funguje to až od určitych km/h ktery jsou pro každy auto individualní. Většinou se funkce EDS spouští až od 12km/h u některych aut třeba až od 18km/h a vypíná se kolem 60km/h . EDS je jen pro přední napravu a to i u čtyřkolek.
G2,r88,mTDI,4x4,přev.ASD,ABS/EDS,Digifiz,klima, moped Honda VTR
A4,r99, 2,5TDI, AFB, 670t.km
majkl1
Přispěvovatel

Příspěvek od majkl1 »

tuner píše:Kolik jsi měl na tachometru km/h? Funguje to až od určitych km/h ktery jsou pro každy auto individualní. Většinou se funkce EDS spouští až od 12km/h u některych aut třeba až od 18km/h a vypíná se kolem 60km/h . EDS je jen pro přední napravu a to i u čtyřkolek.
Tak to máme nějaké rozdílné informace :? . Co vím, tak by EDS mělo fachat od 0 do 40km/h a u Quattra do 80km. A též by mělo fungovat u čtyřkolky na všechna 4 kola. U předokolky (passatu) bych to chápal, tam i ABS funguje na každé přední kolo zvlášť a pro zadek je dohromady pro obě kola, ale u čtyřkolky je i ABS zvlášť pro každé kolo. Jednotku podle vagu mám Quattro verzi 5.2.
Každopádně jsem tam měl od 0 do cca 30km/h. ABS funguje normáně a velice citlivě. Ve chvílích, kdy by mělo chodit EDS nesliším ani zvukl pumpy, jako při aktivním ABS. Stojící ani protáčející se kola nemají ani náznak nějakého popoškubávání. Ale když při tom šlápnu na brzdový pedál, je tvrdý. :?
Passat 4motion AVF
ovi
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ovi »

Zkus tu hromadu sněhu přesypat před auto, opři se předním nárazníkem a zkus to ještě jednou.
Potom napiš ( jak dlouho jsi přehazoval ku kupu sněhu :mrgreen: )
PASSAT VARIANT 3BG 2003 1.9TDI PD-96kW AWX
majkl1
Přispěvovatel

Příspěvek od majkl1 »

ovi píše:Zkus tu hromadu sněhu přesypat před auto, opři se předním nárazníkem a zkus to ještě jednou.
Já nějak nerozumnět řeči tvého kmene. Proč bych jí přehazoval, když jí mohu objet. :D
Passat 4motion AVF
ovi
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ovi »

No přece proto,že výsledek stojí za to. Objet, to umí každý u nás v kmeni. :D
patrik.kloucek
Aktivista

ovi píše:Zkus tu hromadu sněhu přesypat před auto, opři se předním nárazníkem a zkus to ještě jednou.
a chovat by se to teda melo jak?
ovi
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ovi »

Čidla pro tyto systémy snímají jednotlivé impulsy pouze při jízdě dopředu. Zkuste se prosím rozcouvat a zabrzděte, je zřejmé, že systém ABS funkční v tomto případě není. Dá se to vyzkoušet i na zvedáku, kdy jsou všechny kola volná.
Takže tak
majkl1
Přispěvovatel

Příspěvek od majkl1 »

Dobře šéfe, zítra to zkusím i kdybych si měl plasty rozštípat, ale i tak mám pocit, že i při jízdě dopředu jsem si zvuku ABSpumpy nevšiml.
Passat 4motion AVF
tuner
Aktivista

Příspěvek od tuner »

To Majkl: Vem si sevisní přiručku Bosch o systemech ABS/EDS A tam se dočteš uplně něco jinyho než jsi napsal.Je to tam všechno pěkně popsany proncip a funkce. Tu max rychlost jsem napsal jen od oka bo si to už nepamatuju uplně přesně.

To ovi: mě osobně funguje ABS i EDS i na zpatečku. Je možny že u posednich generací ABS tomu tak není, to ověřit momentalně nemohu.
patrik.kloucek
Aktivista

NO TO JA TAKY NE,Ale podle toho co tady pisou tak ani byt slyset nema...alespon to ja tak chapu
Je to clanek u skody octavia
EDS zabraňuje pomocí cíleného přibrzdění protáčejícího se kola prokluzu a umožňuje bezpečný rozjezd.
EDS pomáhá při rozjíždění, pokud mají poháněná kola jedné nápravy rozdílný záběr. Systém EDS přibrzdí pomocí elektronického řízení protáčející se kolo, tak, aby druhé kolo na téže nápravě mohlo přenášet hnací sílu na silnici. Tento systém je pro řidiče užitečný tím, že mu umožňuje bezpečný rozjezd i na kluzké vozovce.
EDS se vypíná u vozů s poháněnou jednou nápravou při dosažení rychlosti 40 km/h, u vozů s pohonem všech kol pak při rychlosti 80 km/h.
Aby se při neobvykle silném namáhání uzávěrky diferenciálu zabránilo možnému přehřívání dané brzdy, EDS se předtím automaticky vypne. Řidič neriskuje poškození brzd a může jet dále bez zásahu EDS.
tuner
Aktivista

Příspěvek od tuner »

To je všeobecnej popis. V přiručce to maš pěkně rozepsany princip,rychlosti,rozdily rychlosti jednotlivich kol,grafy,schemata atd. Mam ji doma je toho asi 70stran.
majkl1
Přispěvovatel

Příspěvek od majkl1 »

1) No tak to by mě zajímalo, jak řj ABS pozná, kdy se brzdy začínají přehřívat. O nějakým teplotním čidle brzd jsem alespoň u B5 neslyšel.

to Tuner: Prosím tě, ať googlím jak googlím, příručku k EDS v češtině nikde nevidím. Nemohl bys sem dát nějaký odkaz? Zítra zkusím zvýšit rychlost a uvidíme, co bude EDS dělat. I když při zapadnutí by EDS nejvíce pomohlo právě při nulové rychlosti. Když ho osolím, tak už jen tím, že se kola protočí ztratím část trakce.

Aha, mezotím jsi odepsal, že jí máš v "listové" podobě. :D

2) A taky logicky, jak může řj ABS, zda se kola točí dopředu nebo dozadu? Dle mě holý nesmysl. Čidlo nepozná na jakou stranu se "kroužek" točí. Takže minimálně ABS musí fungovat i při jízdě dozadu.

3) Jak může spolu fungovat EDS a ASR? Vždyť funkcí ASR by k prokluzu kol nemělo ani dojít, tudíž EDS by se nemělo kdy zapnout.
Passat 4motion AVF
x-smile
Přispěvovatel

Funkce jak kdy

Příspěvek od x-smile »

Mám to nějak stejně taky nemůžu přesně říct, kdy to sepne a zavře se to. Ale asi jsem se ještě nesetkal s tím, že se rozjíždím a zabírají všechny 4 kola. A ABS na zpátečku mi funguje normálně
Passat 1.9TDi syncro, 81 kW, AFN
Passat 1.9TDi, 66 kW, AHH
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“