Bezdrátové termostaty

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
mir77
Aktivista
Odpovědi: 0

Bezdrátové termostaty

Příspěvek od mir77 »

Ahoj,

máte někdo zkušenosti s bezdrátovými termostaty? Myšleno tak, že za zdi je přijímač a samotný termostat mohu umístit do pokoje dle libosti? Jestli ano, tak jakou značku, co to umí, jaké jsou s tím problémy atd. Zajímá mě všechno :)

Díky za info.
Octavia 1.9 TDI Ambiente 81 kW ASV, r.v. 2002

V minulosti:
Favorit 136L, r.v. 1989, LPG
Felicia 1.3 LXi, r.v. 1997, LPG
Fabia Sedan 1.4 MPi Classic, r.v. 2001, LPG
teabe
Přispěvovatel

Příspěvek od teabe »

Já používám u automat. kotle termostat Auraton 2030 RTH a maximální spokojenost. Nastavení Po-Pá, So-Ne, 8 teplot během dne. Počítá mi to dobu provozu za sezonu. Kotel mám ve sklepě a termostat ve druhém patře, signál projde bez problému.
mir77
Aktivista

Příspěvek od mir77 »

Takže ho máš někde napevno na zdi, jo?

/EDIT: Abych upřesnil o co mi jde - Přestěhoval jsem se na chalupu a budova ve které bydlím nebyla nikdy pořádně myšlená na stálé bydlení, takže vychytávám mouchy. V současnosti je termostat umístěn v obýváku. Je to taky Auraton, klasiky spojený s kotlem pomocí kabelu.

Důvod, který mě přiměl přemýšlet o bezdrátu je ten, že v obýváku mám krbovky, kterými topím když jsem doma. Plyn je pro mě v spíše taková pojistka, který mi udržuje rozumnou teplotu když jsem v práci, pryč nebo v noci.

Bohužel problém je v tom, že celé přízemí je vytopené od krbovek a a termostat tak nespíná. Musel bych mít nastavené nějakej nesmyslné teploty, třeba 26° by spínal a vytápěl mi patro a to nedělá moc dobrotu.

Nemám problém přemístit termostat o patro výš. V podstatě mi jenom stačí vytáhnout kabel, který vede za dřevěným obložením a je to. Problém vidím v tom, že zase naopak na jaře bude lepší mít termostat dole v obýváku. Přitápět se bude převážně v přízemí, kde se přes den funguje a trochu chladněji na spánek v patře ničemu nevadí.

Potřebuji tedy termostat, který je mobilní. V zimě v mrazech ho dám do patra, na jaře do přízemí. Vím, že takový existují. Většinou je nějaký přijímač na zdi a termostat je volně přenosný, nebo má možnost se přicvaknout k přijímači.

Zajímaly by mě něčí zkušenosti s tímto systémem. Příjemné plus by bylo možnost nastavit si programy a teploty pohodlně z počítače, protože z toho neustálého mačkání sluníček a měsíčků mi už hrabe :)

V minulosti:
teabe
Přispěvovatel

Příspěvek od teabe »

Termostat mám na stojánku a je přenosný. Nastavení je lehké i pro normálního uživatele, toho bych se nebál. Vysílač je u kotle.
Rolan
Přispěvovatel

Příspěvek od Rolan »

Zkus:
http://www.elektrobock.cz/cs/bezdratovy ... tml?id=225
Nebo jeho vyšší verzi.
Display v češtině a oproti Auratonu intuitivní ovládání.
HNLW453
Přispěvovatel

Příspěvek od HNLW453 »

taky mám elektrobock, přesně tenhle: http://www.elektrobock.cz/cs/bezdratovy ... html?id=22

je tam týdení cyklus, takže si můžeš nastavit až 6 teplot v různém čase v různý den. Třeba tak že v pracovní dny ti přitopí ráno aby jsi se neoblíkal a nesnídal v zimě, pak to máš celej den na udržovačku třeba 19°C a večer než příjdeš dom tak ti zase přihřeje. A v sobotu můžeš klidně topit celej den. Prakticky k tomu nepotřebuješ počítač, a nemusíš na to myslet.

Umí i dovolenou a vypnutí.

Mám ho už cca tři roky, přes jednu kotovicovou 70cm zeď a přes jeden strop pot/miako s karisítí bezproblémů přenáší signal a teď se podrž, jsou tam pořád ty stejný baterky elektrobock od začátku.

Měl by jsi to uděla tak aby tady ten termostat byl v nejstudenější místnosti kterou doma najdeš a je v ní radiátor, na tomto radiátoru musíš odšroubovat hlavici. Ale já to mám normáně v pokoji a žijem si dobře. Dokázalo to napoprvé ušetřit cca 1800,- za jeden rok, takže se to zaplatilo samo, další rok sjem si za ušetřený peníz dovolil zvýšit teplotu na kterou to vytápím třeba večerk TV.

jinak příjmač u kotle instaloval přímo odborník, na to se mě neptej jak to udělal.
mir77
Aktivista

Příspěvek od mir77 »

Jasný, díky za info. Koukal jsem na ty Electroboky, konkrétně na BPT21. Teď jsem to vyřešil tak, že jsem natáhl pevný termostat do ložnice, kde právě bylo chladno. Vyzkouším, jak se to osvědčí a potom půjdu něco kupovat.

Co mi třeba vadí na Auratonu co mám teď krom ovládání je, že má sice osm programů, ale jen tři si můžu přenastavit. Zbytek je pevně daný. A to mě točí teda.

Jinak já mám barák starej kamenej. Zdi mají od metru po metr dvacet, ale zase stropy jsou dřevo s izolací na trámech. Má idea byla, že by byl přijímač uprostřed baráku, kde byl doteď termostat, ale to nevím, jestli projde.

Tam jde o to, jak jsou zapojený ty příjímače. Auraton mi běží po dvoulince z kotle. Nejradši bych to napojil na ten kabel, ale obávám se, že to bude vyžadovat napájení a že to nepojede jen na baterky, jako současný termostat.

V minulosti:
HNLW453
Přispěvovatel

Příspěvek od HNLW453 »

tak se obrať na toho elektrobocka, normálně tam zavolej a vyptej se.
Příjmač je do zásuvky 220V a je průchozí, takže do něj zasuneš vidlici z kotle. Ovládání je dvojlinka, ale jde o to aby to fungovalo tak aby ti to kotel zaplo. Aby to nefungovalo třeba naopak kdy by chtěl kotel zapnout a vypnul by ho a při vypnutí by ho zapnul.

vysílač u té BPT21 je jen na baterky, ale kdysi měli i na adapter do zásuvky. ;)
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“