Maďarsko 1956

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Maďarsko 1956

Příspěvek od jericho-3 »

Neustále nám naskakují nová výročí a moc lidí to nezajímá. A je to škoda, mnoho světoznalců by bylo překvapeno, jak věci probíhaly. V Maďarsku byl stalinismus ještě brutálnější než u nás.Podíl obětí represí zde byl na úrovni SSSR ..Pro osmimilionovou zemi se udává 1,2 milionu obětí Velkého teroru ,polovina z nich seděla ve vězení. Sídlo tajné policie AVO /dnes je tam muzeum Terror Háza/ bylo kromě mučení vybaveno i vanou s kyselinou, kudy mrtvoly ubitých odpůrců odtékaly do městské kanalizace. Hlavní vyšetřovatal Prinz Gyula , na konci války bijec fašistických Šípových křížů, podle odhadů osobně mučil 25000 lidí..V říjnu 1956 se valilo 5 tanků do kina Korvín, kde byli ukryti protikomunističtí povstalci, tanky měly situaci zkontrolovat, vedl je plukovník Pál Maléter a když zjistil situaci, kdy viděl nerovný souboj pušek proti tankům a na ulici ležet bezvládná chlapecká těla, zaparkoval svůj tank před vchodem do kina a jeho muži začali sbírat raněné chlapce a odnášejí je do bezpečí..POTÉ PODÁVÁ NA MINISTERSTVO HLÁŠENÍ, ŽE PŘECHÁZÍ NA STRANU REVOLUCE. /holt nebyl to Čech/.
Čekalo jej poté sovětské zajetí a šibenice.
Sovětské tanky střílely již v roce 1953 na dělníky ve východním Berlíně v roce 1956 se také bojovalo v Poznani, ale komunistická soldateska problém zvládla vlastními silami.
Maďarský podzim 1956, kdy na stranu nespokojenců přešla i většina policie a armády je proto v historii naprosto jejinečnou událostí/poválečnou/..Tisíce mladých lidí demonstrovalo a chtělo aby se vysílalo jejich 16 bodů požadavků , ale přijelo AVO a několik studentů zastřelilo. A studenti se začali ozbrojovat, Z továrny, která údajně vyráběla lampy a osvětlení-ale každý věděl, že je to zbrojovka, jim dělníci poslali 1000 pušek. Přijeli sověti poprvé" zklidnit "situaci, obsadili hlavní body , ale jelikož neměli povoleno město ničit, jen povstalce zahnali do domů, /kteří na ně házeli Molotovovi koktejly/ a dál do domů nevstupovali. Z venkova přijížděli vesničané a rozdávali potraviny povstalcům a říká se, že to bylo nejlepší zásobování co občané pamatovali-samořejmě zadarmo ..Poté sověti znásobili svou přítomnost a když náčelník KGB viděl na sovětském tanku maďarskou vlajku/povstalci posádce vysvětlili, že nejsou žádní fašisté/, tak v panice ze sbratření sovětských vojáků s povstalci nařídil prostranství před rozhlasem "vyčistit" , což znamenalo 75 mrtvých.
Maďarská KS byla před kolapsem a Gestapo AVO se bálo vyjít na ulici. Povstalci propustili 8000 politických vězňů, a když našli v sekretariátu strany ukryté gestapáky AVO, tak jich 25 zastřelili a mrtvoly pověsili na kandelábry..
4 listopadu se na Budapešť valilo 2500 tanků a 150000 vojáků SSSR..Mají tentokrát povoleno srovnávat se zemí celé obytné bloky, když někdo na ně vystřelí a byla připravena útočná letadla..
Předem ale Maďarům sověti slíbili, že se po první vlně stáhnou, ale když Imre Nagy zjistil , že naopak sověti posílají čerstvé jednotky , zakázal o tom psát, protože byly plánovány s Rusy rozhovory o situaci..
A Rusové použili osvědčený trik, tak dobře vyzkoušený při napadnutí /okupaci / v Pobaltí . Rozhovory byly stanoveny na 3. listopadu v kině Korvín .Plukovník Maléter /který se mezitím stal ministrem obrany/vede rozhovory za maďarskou stranu.Začíná se rokovat v 10.00 ráno, Rusové souhlasí s definitivním odchodem vojsk ze země,dokonce sami do textu na rozloučenou dávají požadavek na slavnostní přehlídku. Ale ve 14. hodin navrhují pauzu s tím, že by se jednání mohla završit na jejich vojenské základně /sídlilo zde 75000 stálých sovětských vojáků/Tokol 20 km za Budapeští..Maléter souhlasil, zjevně pod dojmem vojenské družnosti se sovětskými generály. I druhé kolo se odvíjelo přátelsky , ale těsně před půlnocí do místnosti vtrhla jednotka ozbrojenců pod velením náčelníka KGB Serova a za pár minut začala druhá invaze, už bez jakýchkoliv skrupulí.. Vládní jednotky až na vyjímky zůstávají v kasárnách. Bilance 6000 mrtvých Maďarů..Prostě pořádek musí být, to se nedá nic dělat..
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“