Nebo jak ? Simering kliky u rozvodu AUY. Dík za nápovědu.
  Nebo jak ? Simering kliky u rozvodu AUY. Dík za nápovědu. PTFE simering na klice u rozvodu, čekací doba na start..
Moderátoři: šulda, Moderátoři
PTFE simering na klice u rozvodu, čekací doba na start..
Ahoj všem, zajímalo by mě, co znamená ten poslední obrázek. To jako že po instalaci simeringu mám 4 hodiny čekat než to nastartuju?   Nebo jak ? Simering kliky u rozvodu AUY. Dík za nápovědu.

Naposledy upravil(a) šulda dne 21 črc 2024, 18:25, celkem upraveno 1 x.

Důvod: Úprava názvu.

Důvod: Úprava názvu.
Re: Gufero na klice u rozvodu, čekací doba na start..
Jo. PTFE simering se montuje zásadně nasucho, nesmí se mazat, a i hřídel musí být úplně suchá. PTFE simering se při montáži roztáhne přes přípravek a pak mu chvilku trvá, než si "sedne" na hřídel, protože nemá žádnou pružinu kolem břitu. Tak proto se doporučuje počkat. Ačkoli 4 hodiny mi přijdou i docela dlouho, do hodiny je to obyčejně v pohodě. Spíš je to napsáno na jistotu.

Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Marku, skvělé!! Díky!! na staré roky zas vím cosi nového.

Jen ze zvědavosti a vlastní jistotu (alibismus) se zeptám/oznámím ……. no 4h jsem asi nikdy nečekal (a stale nečekám)  při prvních setkáních jsem i mazal a všechno funguje.  
Přípravek je myšleno to na čem PTFE kroužek přijde v krabičce?

Přípravek je myšleno to na čem PTFE kroužek přijde v krabičce?
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
Přesně tak.
U PTFE simeringu je problém, že za všech okolností musí být montovaný nasucho a mezi gufero a hřídel se nesmí dostat olej. Pokud by se tam dostal, prostě to poteče a už se to nedokáže nikdy zavřít. Ta vrstva maziva mezi břitem (přesněji řečeno těsnící plochou, on to vlastně břit není) a hřídelí už tomu guferu nedovolí se zavřít a můžeš to vyhodit.
Na břitu je labyrint - v podstatě šroubová drážka, která ještě víc brání průniku maziva. Z toho důvodu se u PTFE naprosto vždy musí dodržet smysl otáčení. A proto z logiky věci nikdy nenajdeš PTFE gufero tam, kde se hřídel otáčí oběma směry - třeba poloosy převodovky.
Na druhou stranu ten průměr gufera je o poznání menší, než hřídel, na který se to montuje. Takže proto přípravek a proto chvíli počkat. Čtyři hodiny je alibismus výrobce, úplně stačí v podstatě doskládat rozvody na hotovo a jet, což je třeba hodina.....
Ideální je hřídel odmastit, nejlépe bezkontaktně těsně před montáží gufera.

U PTFE simeringu je problém, že za všech okolností musí být montovaný nasucho a mezi gufero a hřídel se nesmí dostat olej. Pokud by se tam dostal, prostě to poteče a už se to nedokáže nikdy zavřít. Ta vrstva maziva mezi břitem (přesněji řečeno těsnící plochou, on to vlastně břit není) a hřídelí už tomu guferu nedovolí se zavřít a můžeš to vyhodit.
Na břitu je labyrint - v podstatě šroubová drážka, která ještě víc brání průniku maziva. Z toho důvodu se u PTFE naprosto vždy musí dodržet smysl otáčení. A proto z logiky věci nikdy nenajdeš PTFE gufero tam, kde se hřídel otáčí oběma směry - třeba poloosy převodovky.
Na druhou stranu ten průměr gufera je o poznání menší, než hřídel, na který se to montuje. Takže proto přípravek a proto chvíli počkat. Čtyři hodiny je alibismus výrobce, úplně stačí v podstatě doskládat rozvody na hotovo a jet, což je třeba hodina.....
Ideální je hřídel odmastit, nejlépe bezkontaktně těsně před montáží gufera.
píšu si,dobrý vědět.Taky sem se s tim nesral a podmáz to. Ale většinou jsem dělal jen ty klasický,tohle jen párkrát a zatim  dobrý. Příště teda radši podle návodu. Jen ten čas mi problém nedělá,páč dělam tak pomalu,že ty 4 h možná i překročim bez čekání 

No ze začátku jsem mazal ( ze zvyku) a je to už dlouho a neteče to funguje to.

přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
Dost velká náhoda.....

Re: PTFE simering na klice u rozvodu, čekací doba na start..
Pokud by nebyl k PTFE montážní přípravek, lze použít plastový sázecí kolík ze zahradnictví, případný výronek z formy srovnat smirkem, ptfe nasadit aby se břit roztáhnul, nechat 20-30min pak stáhnout a šup na hřídel do domečku  

My to na velkých motorech kogeneračních jednotek mačkáme v dlaních prstama. Normálně na hulváta. Roztáhnout, nazout na hřídel a nabít kladivem. Ono se za chvilku stáhne a sedne přesně, kam má.

V práci na to máme přípravky a výše popsaný popis souhlasí, Deutz i MAN teda uvádí shodně čekačku 3 hodiny
Jednou jsem dával tohle gufero na vačku a přípravek ( ten plastový klobouček ) mi zcela nepřekryl drážku na klínek ve vačce a hned byl problém, ten břit se poškodil byť to okem nešlo vidět a teklo to, klasický dvoubřitý gufero by to ustálo

Jednou jsem dával tohle gufero na vačku a přípravek ( ten plastový klobouček ) mi zcela nepřekryl drážku na klínek ve vačce a hned byl problém, ten břit se poškodil byť to okem nešlo vidět a teklo to, klasický dvoubřitý gufero by to ustálo

jake davate gufera  Corteco,elring, Victor -reinz ... ?

Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
Elring, to samý i těsnění pod hlavy, jednou jsem na TDi dal pod hlavu Corteco a po třech měsícíh fouklo a bylo napůl rozpadlý, od tý doby to nechci vidět

Elring je jistota. Sice dražší, ale není problém.

Tiež vetšinou davam elring ale daval som od nich tesneni pod veko ventilov a za rok zpuchrene popraskane. Tak mna ta značka jaksi sklamala 

Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE