Crafter pomoc s jednotkou ABS

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

petrs007
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Crafter pomoc s jednotkou ABS

Příspěvek od petrs007 »

Zdravím všechny. Prosím moc o pomoc. Mám problém s VW crafter rok 2007. Někdo měnil jednotku ABS kdysi, a asi neřešil žádný software zásah. Jednotka ESP přes diagnostiku jde připojit, je bez chyby. Pouze v řídící jednotce budíků je úložna chyba viz fotka v příloze.
Molo by se jednat co špatné kódování jednotky.
Mám diag VCDS, mám koupený přístup do VIS, ale nikdy jsem kódování neměnil. Také to chce bezpečnostní přístup a já nevím jaký kód se tam má dát a kde ho vzít. Moc pro prosím o pomoc.
Vin vozidla : WV1ZZZ2EZ76036991

Ještě jednou děkuji.
Přílohy
IMG_20250106_164430.jpg
IMG_20250106_164430.jpg (269.12 KiB) Zobrazeno 1498 x
Woko_O
Aktivista

Re: Crafter pomoc s jednotkou ABS

Příspěvek od Woko_O »

No a kódování budíků máš ověřený, že je dobře?
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj, tak to bohužel taky nevím jestli budíky jsou dobře . A ani nevím jak to ověřit. Ale auto když se kupovalo kdysi k nám do firmy tak prý bylo měněno ABS. Ale to jsou jen neověřené informace. Nevím jak do toho. Se svítící kontrolkou brzd a nefunkčním ABS se to k nám už dostalo.
Prosím o radu. Děkuju moc.
Woko_O
Aktivista

Příspěvek od Woko_O »

Bude asi lepší když to odvezeš někam kde mají VCDS/ ODIS apod. a umí s tím. Je potřeba zkontrolovat kódování ABS a budíků. Asi bude chyba tam
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj, odvézt to někam do VW můžu vždycky.
Ale mám VCDS, a tuším co s tím dělat.
V tuhle chvíli se nemůžu dostat přes bezpečnostní přístup. Pak bych se dostal do kalkulačky kódování.
Bezpečností kód jsem zkoušel 40168 ale napíše mi to : řídící jednotka odmítla poslat seed! Číslo chyby 12. Když se přes tohle dostanu tak už by to mělo jít.
Děkuju za pomoc.
Woko_O
Aktivista

Příspěvek od Woko_O »

Nejdřív bych se podíval na kódování těch budíků
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj všem, tak jsem zase asi o něco dál.
Vypadá to že tam někdo nacpal řídící jednotku ze sprintera. Protože ty čísla kterýma se jednotka hlásí nevypadají jako že jsou Volkswagen. Na začátku je 906, což vypadá na Mercedes.
Viz. Foto v příloze
Takže musím sehnat jednotku co tam patří.
Přílohy
IMG_20250106_164255.jpg
IMG_20250106_164255.jpg (3.74 MiB) Zobrazeno 1406 x
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Zdravím všechny tady. Tak mám informaci že by mělo být jedno jestli jsou jednotky pro Volkswagen nebo Mercedes. Prý je to kompatibilní.
Takže jsem prakticky zase na začátku.
Pořád je možné, že je tam jiná jednotka která nejde přizpůsobit.
Sehnal jsem jednotku z Craftera z roku 2008, podle vin by tam měla pasovat. Až přijde zkusím ji a snad už půjde přizpůsobení.
Napíšu jak to dopadlo.
Díky
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

U nás stojí Crafter už měsíc s něčím podobným, jednotka z MB tam nejde mi tvrdil i němec, kde jsme jednotku poptával, vzali jsme původní a poslali na opravu do ecude.cz a vrátili nám ji že je v pořádku, znova kontrola kabeláže ale na nic jsme nepřišli, jsme také na mrtvém bodě... :(

https://ecude.cz/mercedes/abs-asr-esp-% ... 04872.html
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj, tak jsem něco zjistil.
Brácha totiž má úplně plnou a poslední verzi VCDS. Ani tady po připojení není aktivní tlačítko kódování. A není aktivní ani v řídící jednotce budíků. V motorové jednotce by kódování šlo.

Tlačítko kódování by mělo normálně fungovat.

Mám z toho pocit že je tam prostě jednotka která tam nepatří. A proto nejde kódovat.

Budíky se brání právě proto.

Není to raketa do vesmíru.

Zítra zkusím jinou jednotku a napíšu výsledek.

Díky
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj všem.
Tak dneska přišla jiná jednotka , která je z Craftera z roku 2008, sice z motoru 100kw ( my máme 120 kW) ale prodejce tvrdí že je z Craftera.
Připojil jsem ji a čísla kterými se hlásí jsou kupodivu stejná. Ale stala se zajímavá věc. Chyba která byla v jednotce budíků ( ta chyba která nikdy nešla vymazat) najednou zmizela. V jednotce ABS jsou dvě chyby viz obrázek. Které už by se meli nechat vyřešit kódováním a případně nějakým přizpůsobením.
Ale kódování stejně nejde.
Někdo nějaký nápad??????

Edit : Chtěl jsem přidat ještě fotku těch dvou chyb ale nějak jsem to zapomněl vyfotit. Přidám obrázek až v pondělí. Ale jedna chyba se týkala nějakého ověření CAN a druhá chyba snímače příčného zrychlení.
Přílohy
IMG_20250110_142524.jpg
IMG_20250110_142524.jpg (184.42 KiB) Zobrazeno 1237 x
Naposledy upravil(a) petrs007 dne 10 led 2025, 21:21, celkem upraveno 1 x.
Woko_O
Aktivista

Příspěvek od Woko_O »

Pokud jsou tlačítka šedivý, znamená to že to daná jednotka nepodporuje, nebo VCDS není schopný načíst potřebný data. Craftery dokonce povolí kódování jen v online diagnostickým režimu, nebo bývá kódováni šifrovaný na VIN vozidla.

V tomhle případě by to chtělo vyzkoušet buď ODIS a nebo přímo Mercedes diagnostiku
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj, děkuju za zprávu. Já si začínám myslet že je na to VCDS prostě krátký. I samo VCDS píše že některý věci se dělají ve speciálním diagnostickém režimu. Ale píšou jen kontaktovat podporu a víc nic. Mluvil jsem s jedním pánem co se těmito věcmi zabývá a jak jsem řekl Crafter, tak kdybych to měl nějak přetlumočit tak že je to šílený. Je to splácanina dvou značek. Auto nechce protože dodávky už nedělá- nevejdou se k němu. Jestli jste tu někdo kdo mi můžete pomoct, s autem příští týden přijedu a zaplatím. Nebo prosím někoho doporučit. Pak určitě napíšu jak se to vyřešilo. Bez výsledku by tohle vlákno nemělo smysl.
Děkuji všem.

PS : ODIS to prý umí jen v online... Je to pravda?
Díky
geo
Aktivista

Příspěvek od geo »

Kodovat a konfigurovat to pujde jen origo a možná Stárkou je to převlíklej mercedes tam se nekoduje lehce jako u vw.
petrs007
Přispěvovatel

Příspěvek od petrs007 »

Ahoj všem, zítra bych se měl s Crafterem dostat ke známému na KTS diagnostiku od Bosche.
Tak snad bude umět kódovat.
Napíšu jak to dopadlo.
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“