Problém s odvzdušněním - vadná ř.j. ABS?

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Fikulin
Nováček
Odpovědi: 0

Problém s odvzdušněním - vadná ř.j. ABS?

Příspěvek od Fikulin »

Zdravím zdejší komunitu,
obracím se na vás s prosbou o názor případně radu.
Na Octavii 1 TDI r.v. 2021 s ABS a ASR (bez ESP) mi potila manžeta na zadním brzdovém třmenu, tak jsme ho oddělali a opravili (vůbec se nestalo že by bylo v nádržce nízká hladina brzdové kapaliny). Bylo podivné že při odšroubování brzdové trubky vyteklo jen pár kapek brzdovky.
Po zpětném zapojení a pár šlápnutích kdy šli z odvzdušňováku bublinky brzdový pedál ztvrdnul a nešlo dál už nic. Zkontrolovali jsme jestli se nepřicpala trubka nebo třmen, ale nic.
Našel jsem zdejší výborný návod na odvzdušnění přes diagnostiku (který jsem již kdysi úspěšně použil) a pak šel pedál až téměř na podlahu a po odvzdušnění úplně na podlahu a takto to pokračovalo až do doby kdy jsme byly bez bublinek. Na radu co jsem našel jsem to zkoušel i při nastartovaném motoru.
Po odpojení diagnostiky jsme ale nemile zjistili, že ačkoliv je pedál tvrdý tak opravené kolo absolutně vůbec nebrzdí při otáčení kola nemělo vůbec žádný vliv že jsem šlápl na brzdu. Při velmi opatrné zkušební jízdě se potvrdilo že brzdí opravdu jenom 3 kola, ale ABS nehlásí žádný problém a při intenzivním brždění se auto samozřejmě stáčelo, ale ABS normálně zabránilo smyku.
Po opakovaných pokusech kolo začne brzdit JEDINĚ při připojení diagnostiky kdy se nechá prošlápnout pedál až na podlahu, jindy ani ťuk. Ruční brzdu funguje normálně.
Zkoušel jsem odpojit baterku (i přes noc). Taky jsem vytáhl pojistku ABS a šel projet (samozřejmě svítila kontrolka ABS), odpojit snímač ABS, ale žádná změna.
Uvažuju směrem že se jednotka ABS zasekla ve stavu uvolnění kola (pro zabránění smyku), je však divný že to přes diagnostiku šlo.
Snímač ABS ukazuje normální rychlost, jen mě překvapilo že v přiložené 002 skupině je hodnota 2 až 3 km ačkoliv ostatní jsou 255, ale nevím jestli to není tím, že se po připojení ještě nepootočili? Za jízdy jsem to už dnes nestihl zkusit.

Teď směřuju k pokusu o výměnu ř.j. ABS - napadalo by vás v čem by mohl být problém, případně co ještě dalšího zkusit?
Bylo by mi divný že by se jednotka posrala zrovna ve stejnou chvíli s opravou brzdy. Na druhou stranu jsem ten den intenzivně nebrzdil takže nedokážu 100% říci že brzda byla funkční. Dva dny před tím jsem ale zkoušel intenzivně brzdit a tehdy ještě 100% brzda fungovala (kotouč byl rozpálený).

Zkoušel jsem zde hledat ale přesně tuhle situaci jsem nedohledal.

Předem velmi děkuji za radu.
Přílohy
20250513_195816.jpg
20250513_195816.jpg (102.76 KiB) Zobrazeno 953 x
Jarda S.
Aktivista

Re: Problém s odvzdušněním - vadná ř.j. ABS?

Příspěvek od Jarda S. »

mě při propadajícím pedálu pomohlo klasicky ovzdušnit ale místo ovzdušnováku jsem povolil trubku na abs kostce (noteeth) ačkoliv předtim okruhem proteklo mraky brzdovky a bez bublinky tak v abs vzduch byl :o
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

Loni jsme řešili s kolegou VW Caddy 2K, jedno ze zadních kol nebrzdilo při použití nožní brzdy na ručku ano, vyměnil kostku ABS, tu jsem mu nakódoval podle staré aby neblikala kontrolka a opět ok.
A to kolo co nebrzdí je zadní levé?
Fikulin
Nováček

Příspěvek od Fikulin »

Jarda S. píše: 15 kvě 2025, 12:48 mě při propadajícím pedálu pomohlo klasicky ovzdušnit ale místo ovzdušnováku jsem povolil trubku na abs kostce (noteeth) ačkoliv předtim okruhem proteklo mraky brzdovky a bez bublinky tak v abs vzduch byl :o
Díky za radu - zkusili jsme povolit rubku na ABS - pár bublinek se objevilo, ale i když stříká proud kapaliny tak žádná změna :-(
Fikulin
Nováček

Příspěvek od Fikulin »

Tomas.cz píše: 15 kvě 2025, 17:28 Loni jsme řešili s kolegou VW Caddy 2K, jedno ze zadních kol nebrzdilo při použití nožní brzdy na ručku ano, vyměnil kostku ABS, tu jsem mu nakódoval podle staré aby neblikala kontrolka a opět ok.
A to kolo co nebrzdí je zadní levé?
Ano asi to směřuje na výměnu ABS jednotky.
Ano jedná se o zadní levé kolo.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

na kostce abs musíš odvzdušnovat všechny trubky, nejprve přívod z hbv pak daší
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“