2.8 HDI - klepání motoru

Citroen, Peugeot, Renault..

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
nimart
Nováček
Odpovědi: 0

2.8 HDI - klepání motoru

Příspěvek od nimart »

Ahoj, jsem tu novej :)

mám obytku Boxer 2004 2.8 HDI 93 kW - do motoru jsem za poslední rok nacpal asi 100tis. Kč... Je to obytka, má to svou cenu, jinak by to už bylo ve šrotu.

Nicméně problém - motor v zátěži po zahřátí klepe, takové ostré štěkavé klepání, začíná okolo 2800 ot/min. Při uvolnění plynu klepání okamžitě přestává. V nižších otáčkách zas klepe při malé zátěži a naopak při přidání plynu ustává. Mohou to být dva problémy, jen s podobnou odezvou, ale klepání je jiné. Klepání souvisí s otáčkami motoru, ne s rychlostí auta. Spíše klepe na vyšší rychlostní stupně.

Na autě to začalo dělat po výměně VT čerpadla (nové, nerepas) a zároveň vstřiků (nové, nerepas). Vstřiky už byly znova venku a zkoušely se a prý jsou OK. Teď teda jsou na reklamaci a čekám. Klepání hydroštelů to není, dělaly se tam ale jen nové vymezovací podložky (nejsem mechanik, neznám název).

Rozvody byly dělaný vč. pumpy, tam je prý vše OK. Dělala se hlava, byl ťuknutý jeden výfukový ventil, vyměnily se komplet všechny. Vačky OK, spodek motoru taky - ložiska vč. hlavních prý ok, pístní snad taky. Takže by to nemělo být klepání ojnice.

Kdysi se dělal i regulátor tlaku, padalo to do chyby, ale mechanik nezjistil, že to dělají vstřiky... Filtr paliva je nový, nádrž se taky čistila.. Vakuová pumpa také OK.

Auto jede normálně, táhne, nekouří. Dříve motor šel krásně, ale pak se začal sypat (netěsné palivové čerpadlo, padání do nouze - vstřiky).

Pokud dám nahlas radio, tak je to OK a dá se to vydržet 😄

Co jsem tak hledal a dal jsem tomu dost času - ale jsou to amatérské tipy, tak se mi nesmějte :)

- v motoru je nějaký předehřev paliva? Může to mít vliv, že po zahřátí motoru se nevypíná a mění vlastnosti paliva a v důsledku se špatně připravuje směs?

- nějaká řemenice - je možné, že se po zahřátí cosi stane a klepe?

- snímač otáček? Vadné signály pro vstřiky? Ale proč až po zahřátí?

- servačník? Ale proč až po zahřátí?

- nějaké nesmyly jako uvolněné držáky?

- problém na výfuku - rezonance, kryty, spojky...?

Předem díky za rady.
volvo pan
Přispěvovatel

Re: 2.8 HDI - klepání motoru

Příspěvek od volvo pan »

se blbě radí takhle na dálku,ale ten motor je celkem nezmar a jestli s to takhle sere,tak je to smůla na nějakej nedodělek a nebo to někdo dost rozvrtal. Bych se na to vysral a dal jinej motor,ty obyčejný dukata a boxery s timhle motorem bejvaj za odvoz nebo pár tis,páč bejvaj shnilý. Koupíš celý auto za cenu rozvodů plus práce. Takhle se v tom budeš motat furt dokola a sypat prachy. Ale neřikam,že to nejde opravit,možná je to jen blbost. Jen bych to bral jako alternativu,než platit zas kilo za opravu,když za ty prachy máš možná 10 aut s funkčním motorem. Jen přehodit. Tohle,co píšeš,tak by ti měl poradit ten,co ti dělal tu hlavu,vstřiky a jestli tohle neví,tak je to na pováženou,
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Asi ti moc nepomůžu, jen takové párkrát potvrzené moudro. Když něco klepe a nevi se co, je prasklá klika. A konkrétně u 2.8 jsem ji prdlou zažil. Měla teda 3tí brus, ten nevydržela. Než se na to přišlo, tak všechny ty věci co tu popisuješ proběhly. Vstřiky, čerpadlo, hlava.... Pak přišel chlápek a říká, jestli jste všecko zkonrolovali, vytáhněte kliku. A fakt měla prasklinu. Nebyla zlomená úplně, jen byla prasklá. To auto s tou prasklinou odjelo minimálně Zlín Praha a zpátky.
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

No to klepání začalo až po těch pracích na palivový soustavě, tak to hádám tam... Má to najeto nějakých 230 tis. km, a nic se na klice v minulosti nedělalo (možná jen gufera), tak by to být nemělo. Navíc jsem s tím klepáním ujel min. 2000 km, bez nějakýho zásadního zhoršování projevu.

K výměně motoru - jasně, pokud bych do toho nenacpal takový peníze, tak je to řešení, v toto chvíli spíš hledám příčinu v tom, do čeho se sahalo při opravách...
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

chápu,když je nacpáno tolik,ale možná by i tak nebylo od věci se po tom motoru poohídnout. Zkus nahrát to cvakání,většinou to je teda zkreslený a poznat nic nejde,ale nic to nestojí a co kdyby. By chtělo pro začátek zjistit z jakýho směru to de.
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

Ono se to těžko identifikuje, když je to jen v zátěži. Pocitově vršek motoru.

Našel jsem podobné video (úplně jiný motor), ale ten zvuk je velmi podobný https://youtu.be/JwBIIEDZE08?t=75

Ale ložiska mi kontrolovali, nevím jak moc zkontrolovali pístní, ale na klice prý vše OK a nedotčené.
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

tak vstřiky umí taky zaklepat,hydra to nemá,tak shodit víko ventilů,to de dobře,ne? Jestli tam něco nebude vidět. Rozvody sou dobře?
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

Rozvody jsou dobře. Před tím, než se dělala hlava, tak prý byly posunutý o zub. Kontrolovaly se pak znova, ale jsou nastavený dobře.
Ty vstřiky jsou pravděpodobný, akorát je divný, že tohle dělají a přitom jsou nový. Byly znova vyndaný a testovaly se a prý OK. Akorát že ty projevy to začíná mít až po zahřátí motoru a to může mít celé jiné parametry, než v jakých se to zkouší...
A starý vstřiky se vyhodily..
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

a má to egr,ten mi teda na 1,9 pežot dělal taky rachot,páč bylo od něj zajebaný sání. Já to teda vyřešil jen odpojením . Ale tady možná nebude. Ale to byl spíš rachot,jako protáčející se kloub na poloose. No těžko říct,škoda těch vyhozenejch vstřiků. Ještě je možný,že je v naftě vzduch,že to někde přisává ,to pak může taky dělat bordel. Ale pak to blbě startuje a většinou se to někde ukáže. Čerpadlo v nádrži to má?
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

To už jsou podrobnosti, které nevím.. Egr nevím, čerpadlo nevím - taky jsem na čerpadlo dostal tip, ale to by zas buď nestartovalo nebo nedávalo dost nafty a házelo chyby, nic z toho se neděje. Starty jsou OK, výkon taky, žádný škubání...
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

tak jezdi a pozoruj :) heslo čsad. Ten,co to dělal už se v tom nechce hrabat a nebo neví? Což může bejt stejný.
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

Ten co to dělal, na tom dělá pořád, samotného ho to dost trápí a snaží se objevit příčinu... Mě to teda trápí víc, auto půl roku stojí víc v servisu než aby jezdilo...
volvo pan
Přispěvovatel

Příspěvek od volvo pan »

to je pech,zrovna takovej nezmar motor a takový sraní.
nimart
Nováček

Příspěvek od nimart »

Tak jsem koupil starý vstřiky, hodily se tam a je ticho... Klepání dělaly NOVÝ vstřiky... Čekám na vyřešení reklamace...
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

Bohužel v dnešní době běžná věc a reklamace uznávat nechtějí, jede to,jede a že to klepe?? To nevadí.. :roll:
Ženská u nás vedle z vesnice si nechala udělat repas vstřiků "na klíč" na 1.5dci, nechala tam raketu, v tahu cvrkec jako prase, fakt nepříjemný, byla to třikrát reklamovat a niiiiiiiiic ;)
Odpovědět

Zpět na „Francouzské vozy“