Touran 2007 1,9TDI BLS, DSG - Problem s chodom motora

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Marshall007
Nováček
Odpovědi: 0

Touran 2007 1,9TDI BLS, DSG - Problem s chodom motora

Příspěvek od Marshall007 »

Ahojte vospolok,

po dlhom patrani a skusani roznych alternativ, sa obraciam na vas.
Asi 2mes. dozadu mi zacal taky zlvastny problem na mojom Tourane 1.9TDI BLS s DSG (Auto ma chip + vypnutie EGR iba softwarovo, to bolo robene cca 1,5r dozadu a vsetko islo OK)

Pri pohnuti sa (pustim brzdu, jemne stlacim plyn) a auto sa rozbieha plynulo mozno 1s, potom riadne stupne do vykonu (ale netlacim intenzivnejsie plynovy pedal) asi na 0.5 alebo 1s, potom zasa klesne vykon ako keby doslo palivo :D a potom uz ide normalne,...toto cele prebehne pri tom rozbiehani cize je to velmi kratke vsetko ale intenzivne. Je to neprijemne pri rozbiehani lebo auto nabere same vykon aj ked pustim nohu z pedalu.
+ je taka divna vec ze ked drzim plynovy pedal (na volnobeh, DSG v Parkingu) na rovnakej hodnote napr 20% tak otacky same stupaju ako keby som pridaval plyn a nedrzia ustalenu hodnotu napr 2100rpm.

Co som skusal:
Mam take iste auto Touran 1.9TDI BLS (ten isty motor, ten isty rok, este aj ta ista farba ;) len je to manual a nie DSG )
Tak ma napadlo ze zacnem prehadzovat veci a tak dojdem na to co je zle, prehodil som vahu vzduchu, tlak vzduchu, teplotu vzduchu, vsetky tie "horne" dostupne snimace, ale problem stale pretrvava, skusal som merat a logovat aj pedal plynu, vsetky hodnoty aj v "%" aj v "Volt" a "Amp" su v poriadku, neskacu a nelietaju ale odpovedaju stlaceniu pedala. Pozeral som aj hodnoty vsetrkov cez VCDS (vsetky 4 okolo 0), ranne starty aj ked auto spoji aj 4 dni tak su na "brnk".
Skusal som nahrat origo mapy do RJ (lebo teda ze ci to nesposobuje chip, aj ked som tomu neveril lebo cca rok aj daco to auto islo na chip super) + som premazal adaptacne hodnoty v RJ cez kanal 000, asi 2 tyzdne problem ako keby zmizol, a potom sa to objavilo znova. Tak som skusil upravit mapu tak ze chip prec a ponechat EGR OFF, teraz sa prejavuje zavada o podstatne viac ako pred tym, uz aj ked mu riadne stupim tak nad 3000-3500ot sa stane ze vypadne vykon na 0.5 - 1s a potom znova ide. Co pred tym nerobilo.

Potreboval by som trochu teda nasmerovat na co sa este pozret alebo co skusit, mam podozrejnie na dake nasavanie falosneho vzduchu bud pred alebo uz za egr, mozno to bolo tak na hranici limitnych hodnot ze to mapam bez chip-u nevadilo tie 2 tyzdne, a mapam s chipom asi ten vzduch vadil. Alebo nieco s palivom? Tandemove cerpadlo?
Přílohy
LOG-Jazda.csv
(11.27 KiB) Staženo 5 x
LOG-drzanie pedala na mieste.csv
Tu vidlo ako ked drzim plynovy pedal na rovnakych % tak RPM stupa "same"
(13.2 KiB) Staženo 4 x
LOG-Pohnutie sa dopredu.CSV
Tu vidno ako keby oneskorenie vykonu ze pustim pedal ale auto ma stale tendenciu akcelerovat
(5.42 KiB) Staženo 6 x
LOG-Pohnutie sa dopredu-2.CSV
Tu vidno ako keby oneskorenie vykonu ze pustim pedal ale auto ma stale tendenciu akcelerovat
(8.34 KiB) Staženo 7 x
Naposledy upravil(a) Marshall007 dne 11 čer 2025, 12:19, celkem upraveno 1 x.
passion
Přispěvovatel

Re: Touran 2007 1,9TDI BLS, DSG - Problem s chodom motora

Příspěvek od passion »

K tvojmu problému sa neviem vyjadriť, ale loguješ motor ešte nie s UDS. Máš tam hodnoty z veľa skupín naraz, 6 alebo 7, čo je hrozne veľa, zápis hodnôt je viac ako seunda a to log urobí nepoužiteľným, hlavne pre takto krátke deje.

Ak ti nik neporadí, urob znovu logy a loguj hodnoty z jednej, dvoch maximálne troch skupín a k tomu zapni ešte turbo režim a znovu to nahraj sem.
Marshall007
Nováček

passion píše: 11 čer 2025, 11:43 K tvojmu problému sa neviem vyjadriť, ale loguješ motor ešte nie s UDS. Máš tam hodnoty z veľa skupín naraz, 6 alebo 7, čo je hrozne veľa, zápis hodnôt je viac ako seunda a to log urobí nepoužiteľným, hlavne pre takto krátke deje.

Ak ti nik neporadí, urob znovu logy a loguj hodnoty z jednej, dvoch maximálne troch skupín a k tomu zapni ešte turbo režim a znovu to nahraj sem.
Dakujem za kazdu reakciu a posreh.....

skusim teda ako pises ten turbo rezim a max teda 2 - 3 skupiny, najviac asi pomoze sledovanie MAF, EGR, Turbo tlaku, alebo este nieco speci?
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Skús lognúť skupinu 1 (otáčky a dávku paliva), skupinu 8 (obmedzenie Nm od pedálu) a skupinu 28 (pedál G79 a G185)
Môžeš aj celé skupiny 1, 8 a 28, pretože výber len jednej alebo všetkých 4 hodnôt z jednej skupiny neovplyvní frekvenciu záznamu. A nezabudni zapnúť turbo režim pri logovaní.

p.s.: Len aby to nebolo niečím iným ako vstrekovanou naftou......
Marshall007
Nováček

Ahojte,

tak som skusil spravit logy s turbo rezimom, su tam logy ked som stal na mieste na parkingu len som drzal pedal na urcitej ustalenej hodnote a je vidno ako otacky stupali smerom hore aj ked pedal bol na rovnakej hodnote %. A dalsie 2 logy su ako som sa pohynal, ze som jemne zosliapol plyn na kratko a potom pustil a auto zvysovalo otacky.
Neviem ci tam niekto nieco postrehne ale za kazdu odpoved budem rad.

Dakujem
Přílohy
LOG_pohynanie.csv
(40.04 KiB) Staženo 6 x
LOG_pohynanie 2.csv
(57.73 KiB) Staženo 8 x
LOG_pedal na mieste.csv
(55.1 KiB) Staženo 6 x
LOG_pedal na mieste 2.csv
(137.4 KiB) Staženo 9 x
Marshall007
Nováček

Ahojte,

skusil som spravit log aj z pohnutia sa aj za jazdy, za jazdy som monitoroval aj vzduch za pohnutia sa skupiny 1-8-28
na tom logu "drive" som pouzil marker vtedy ked to trhalo a sklbalo za jazdy.
Přílohy
LOG-01-08-28.csv
(76.03 KiB) Staženo 8 x
LOG-01-08-28-drive.csv
(54.6 KiB) Staženo 8 x
LOG-drive.csv
(29.06 KiB) Staženo 9 x
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“