oleje

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
majca
Nováček
Odpovědi: 0

oleje

Příspěvek od majca »

A čo tak poradiť si s olejom.Aký olej naliať do auta podľa veku:
napr.plná syntetika ide do ročných až dvojročných áut,polo syntetika ide do 5 ročných áut a minerál do starších, je to tak? Ale je to veľmi komplikované,každý mi na to povie niečo iné.Ale je taký program,seol v cz,kde si pekne zadám typ vozidla a vyjde mi aký olej treba použiť,ale ked zavolám do firmy, odkiaľ olej berieme,tak mi jasnačka povedia iný olej,tak mám z toho zmätok,ako zas zákazníkovi poradiť.Sto ľudí sto chutí, lenže ked niekomu zadrem motor,potom sa smiechu nezdržím (wallbash)
majca
Tomas.cz
Aktivista

Příspěvek od Tomas.cz »

napr.plná syntetika ide do ročných až dvojročných áut,polo syntetika ide do 5 ročných áut a minerál do starších, je to tak?

To určitě není, třeba kamarád má Nissan Sunny 1.6 GTi z roku 88 a jezdí od novoty na 5w40.
1pavel
Aktivista

Příspěvek od 1pavel »

Do každého motoru výrobce předepisuje příslušný olej , tady máš něco od valvoline http://lubricantadvisor.valvolineeurope.com/
rici.houba
Přispěvovatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rici.houba »

...jj,každej výrobce předepisuje: vše najdeš v mazacím plánu...
maros261177
Přispěvovatel

Příspěvek od maros261177 »

nie podla veku to urcite nebude mozno pre tie 20 rocne ja mam GIV 7 rocny a od novosti 0W-30 olej znacky AGIP
Škoda Octavia II, bez uprav-v jednoduchosti je krása
ROMEK
Aktivista
Odpovědi: 1

Re: oleje

Příspěvek od ROMEK »

majca píše:A čo tak poradiť si s olejom.Aký olej naliať do auta podľa veku:
napr.plná syntetika ide do ročných až dvojročných áut,polo syntetika ide do 5 ročných áut a minerál do starších, je to tak? Ale je to veľmi komplikované,každý mi na to povie niečo iné.Ale je taký program,seol v cz,kde si pekne zadám typ vozidla a vyjde mi aký olej treba použiť,ale ked zavolám do firmy, odkiaľ olej berieme,tak mi jasnačka povedia iný olej,tak mám z toho zmätok,ako zas zákazníkovi poradiť.Sto ľudí sto chutí, lenže ked niekomu zadrem motor,potom sa smiechu nezdržím (wallbash)

ty si baba teba by sem chcel met doma umíš aj pokopat zahradu (noteeth) (noteeth) (noteeth)
origoš
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od origoš »

Sto ľudí sto chutí, lenže ked niekomu zadrem motor,potom sa smiechu nezdržím
U knedlíků je to jedno. Dáš tam švestky a jsou švestkový, dáš tam jahody a jsou jahodový.
U oleje se vyplácí dbát doporučení výrobce vozidla a lejt tam to co doporučuje, měnit v intervalech, které doporučuje.
Benzín patří do letlampy a taky do resistinu

www.mosaznevyrobky.cz
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Plná syntetika a polosyntetika je pouze marketing (LOL)

Olej by měl primárně splňovat specifikaci dle výrobce vozu, např u koncernu (Škoda, VW, Seat, Audi) je to takové to označení např.: VW505.01 apod. (liší se podle typu motoru a intervalu výměny). Této specifikaci samozřejmě mohou vyhovovat oleje různých výrobců (Mogul, Castrol,...), ale také různých dalších specifikací dle SAE např. 10W-40, 5W-30 apod. Toto označení zjednodušeně říká pro jaký rozsah teplot je olej použitelný. Čím nižší je to první číslo, tím může být teplota nižší a naopak, čím vyšší je to druhé číslo, tím může být teplota vyšší. Takže zjednodušeně 0W-20 stačí eskymáků a 30W-50 stačí afričanům :) U nás v mírném pásu se pak asi nejvíce bere 5W-40 nebo 10W-40, samozřejmě 0W-50 nic nezkazí, až na tu cenu (noteeth) a je to zbytečné, protože pod -30C a nad 50C tady moc často nemáme.

... jo pokud má někdo 20 let starou "vylágrovanou káru", tak mu dej raději hustší minerální olej než syntetiku (noteeth)
GIV Variant TDi ???kW
majca
Nováček

Příspěvek od majca »

To máte vo všetkom pravdu,lenže autá sa kupujú nie len oficiálne,takže výrobca vozidla mi nepomôže,ked kúpi auto od ruky,chce poradiť aký olej naliať lebo nemá šajnu aký tam bol, a tak babo raď.
majca
1pavel
Aktivista

Příspěvek od 1pavel »

majca píše:To máte vo všetkom pravdu,lenže autá sa kupujú nie len oficiálne,takže výrobca vozidla mi nepomôže,ked kúpi auto od ruky,chce poradiť aký olej naliať lebo nemá šajnu aký tam bol, a tak babo raď.
Kdybys otevřela odkaz co jsem ti poslal ,tak bys zjistila že tam stačí doplnit auto a typ motoru , klikneš a máš olej co tam patří . Tady máš ještě jeden v češtině . http://www.star-line.cz/mazaci-plany.php
majca
Nováček

1pavel

Příspěvek od majca »

Ale áno to som si otvorila,ďakujem pomohol si mi,aj my máme taký program,keďže máme olej shell,tak mám taký program seol.cz,kde si zadám ako hovoríš typ auta atď,ale ked zavolám dodávateľovi a poviem mu tie isté údaje o aute,ktoré zadám v tom programe,tak mi jasnačka zase povie niečo iné, takže si nikdy nie som 100% istá, či dokážem poradiť zákazníkovi dobre,ked sa budem držať toho programu. Chápeš? A bojím sa niekomu zlikvidovať auto. :x Tak idem vyskúšať ešte to druhé čo si mi poradil a porovnám to s valvoline,a potom sa ozvem, vďaka moc,aj tak mi veľmi pomáhate!
majca
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“