Od tý doby se mi ale naskytnulo bouraný auto na rozebrání, z kterýho mi zbyl komplet motor se vším příslušenstvím a převodovkou. No a když už ho mám a takhle pěkně venku, rád bych ho kapku poladil.
Takže nějaký fakta:
Je to pětiválec, mechanicky shodný s AEL
- turbo kkk k14 což jak jsem se tu dočet je malej hajzl
- poměrně dost velkej mezichladič s plochou 57x43cm v sahaře
Je to rok 2000 takže má proti AEL má modifikace
- plastová váha vzduchu
- trysky DSLA 93P 838 s úhlem rozstřiku 160° (jak jsem se dočet v předchozím topiku
- čerpadlo VP 37 074130110M /0460415990
- modifikovaný řízení motoru - řídící jednotka například poznala zaslepenej EGR a padalo to do nouzáku
Původní hodnoty byly 140 koní @ 4000 a 290NM @ 1900 -3100. Teď to má mít cca 170 koní a 350 Nm. Po načipování to má docela slušnej průběh, kdy turbo sice zabere až v 1800 ale sílu to má eště daleko přes 4000.
Ani načipovaný to auto moc nekouří - na emisích po předchozím vymetení sazí 2km za 3 podlaha byla kouřivost 0,18
Líbilo by se mi z toho dostat cca 200 koní a 400 Nm. Je to reálný? S jakýma úpravama, a za kolik peněz?
Samozřejmě průběh má přednost před špičkovýma hodnotama. Jelikož to má poměrně dlouhou převodovku (155 km/h na pětku při 3000), těch 1800 od kterých zatahuje turbo je minimum, klidně bych snes i o 200 dřív, ale s obtokovým turbem nevím nevím...
Zjednodušeně by mi asi stačilo posunout současný křivky (který jsem neviděl, ale nejede to špatně) posunout o něco nahoru.
Chci to na běžný ježdění, žádný sprinty a tak. V tomhle stavu spotřebu neřeším, jezdím tak mezi 7-8,5 kdyby to úpravě mělo žrát 10 tak už bych jí asi řešit začal.
-V první řadě by mě zajímalo, jestli by někde nešlo najít srovnání těch trysek 93P 838 vs PP764 (dál bych asi jít nechtěl) 838 je vyšší číslo, je šance, že by měly větší díry než 764?
-Pokud by nemělo cenu měnit trysky, dá se třeba vyměnit jenom jehla z PP do stávajících trysek (možná blbost, nekamenujte mě)
-Pak bych potřeboval potvrdit jakou má moje čerpadlo rozdělovací hlavu (asi 10mm, ale co kdyby

Má smysl dávat 12mm hlavu, čeho tím dosáhnu? Udělám z toho dýmovnici? Dostane se někdo z vás do řídící jednotky Volva, aby to po výměně seřídil?
-Když dám větší turbo, tak to nejspíš úplně zabije spodek, nebo ne?
-Takže hybridní turbo... existuje nějaký použitelný pro tenhle motor? co mi přinese? Jaký má výhody a nevýhody?
-Dál by mě zajímalo, jestli mají smysl třeba nějaký mechanický úpravy na motoru jako třeba jiný písty atd. S jinýma šroubama na spodek motoru počítám, aby se mi nerozšklebil blok....
-Asi poslední bod: spojka a setrvák... Auto má dvouhmotu, vyrábí se nějaká jednohmota pasující na tenhle pětiválec? Kvůli třeba deseti koním navrch, který se z toho daj vydolovat jí tam asi nemá cenu dávat, ale zase dokud je motor venku...
Poslední otázka, velmi nezávazná... troufnul by si na to někdo? Nějakej cenovej nástřel?
Předem dík za jakýkoli odpovědi
Eště odkaz, jaký hodnoty se z toho pětihrnku daj taky dostat:
http://www.garaget.org/?car=17732