olej

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Golfisko
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Golfisko »

VW 500.00, 501.01 a 502.00 jsou běžné specifikace pro všechny benzinové motory s pevným servisním intervalem 15.000 km.
VW 503.00 je LongLife specifikace pro benzinové motory.
VW 503.01 je speciální specifikace pouze pro vybrané benzinové motory VW (tyto motory mají tuto specifikaci dovolenou jako jedinou možnou a jiné oleje se použít nesmějí).
VW 504.00 je universální olej pro všechny benzinové motory, kterým lze nahradit jakoukoliv VW specifikaci (pevný interval i LongLife).
VW 505.00 je specifikace pro vznětové motory s rotačním čerpadlem s pevným servisním intervalem 15.000 km.
VW 505.01 je specifikace pro naftové motory včetně motorů PD (čerpadlo-tryska) s pevným servisním intervalem 15.000 km.
VW 506.00 je LongLife specifikace pro vznětové motory (mimo motorů PD).
VW 506.01 je LongLife specifikace pro vznětové motory včetně motorů PD.
VW 507.00 je universální olej pro všechny naftové motory, kterým lze nahradit jakoukoliv VW specifikaci (pevný interval i LongLife).

a zbytek prosím řešit ve správně sekci: http://dieselpower.cz/forum/viewforum.php?f=10 ámen (noteeth)
G3 Variant 1,9 TDiObrázek ... only S764
michalek1
Nováček

Příspěvek od michalek1 »

dik nevěděl jsem v které sekci to hledat na foru jsem nováček.
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Marek77 »

Tento motor je na olej celkem nenáročný. Dával bych mu klidně minerál, aspoň nebude mít spotřebu oleje. Dle specifikace výrobce použij olej VW 500.00 nebo VW 501.01 - úplně stačí.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
Zdeněk M
Aktivista

Příspěvek od Zdeněk M »

michalek1 píše:dik nevěděl jsem v které sekci to hledat na foru jsem nováček.
Vprvní řadě si nechej zmenit serisní interval na 15000, pak si kup 5W/40 klidne i ten nejobycenejsí ksunt když chces setrit 10W/ 40 si tam taky mužes dat v praxi za ty prachy co das za 10W/40 koupis i 5W/40 plna je vždy lepsí než polo. ;)
dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

Marek77 píše:Tento motor je na olej celkem nenáročný. Dával bych mu klidně minerál, aspoň nebude mít spotřebu oleje. Dle specifikace výrobce použij olej VW 500.00 nebo VW 501.01 - úplně stačí.
Jsou tam hydroštely, takže úpně nenáročné to není. Pokud tam po minerálu někdo naleje fullsynth, tak to může začít pěnkě klapkobřinkovat :)

Jinak souhlas se ZdeňkeM ...
RUNDA

Příspěvek od RUNDA »

Zdeněk M píše:
michalek1 píše:dik nevěděl jsem v které sekci to hledat na foru jsem nováček.
... za ty prachy co das za 10W/40 koupis i 5W/40 plna je vždy lepsí než polo. ;)
...tak za ty prachy co da za 10W-40 urcite kupi PLNU SYNTETIKU...a to je vlastne ktory olej???ten co to ma napisane na obale???HA,HA,HA...a za cenu 10W-40 (LOL) a preco vlastne"plna je vždy lepsí než polo."??? (hm)
Marek77
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Marek77 »

Hydrozdvihátka nemají vůbec žádný nárok na olej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zdvihátkům je naprosto jedno, jestli v motoru je olej 15W nebo 5W - to jsou zase názory, panečku (LOL) .

Neohánějte se tu pojmy jako syntetika nebo polosyntetika - hovno o tom víte a ani netušíte, co ta slova znamenají. Radíte mu kraviny a akorát mu zamotáte hlavu.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
RENAULT Kadjar 1,33TCe 117kW automat (*2019)
dhfool
Aktivista
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dhfool »

Marek77 píše:Hydrozdvihátka nemají vůbec žádný nárok na olej !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Zdvihátkům je naprosto jedno, jestli v motoru je olej 15W nebo 5W - to jsou zase názory, panečku (LOL) .

Neohánějte se tu pojmy jako syntetika nebo polosyntetika - hovno o tom víte a ani netušíte, co ta slova znamenají. Radíte mu kraviny a akorát mu zamotáte hlavu.
Jistěže nemají žádný narok na olej, ale ZMĚNA oleje jim nesvědčí.
Což jsem taky napsal a za tím si stojím, páč to mám podložené praxí.
Golfisko
Aktivista

Příspěvek od Golfisko »

Zrovna teďka v Halfords mají akci na Mobil Super S 10W-40 5L balení za 449,-, tvojí normu pro motor to má, tak neváhej ;)
G3 Variant 1,9 TDiObrázek ... only S764
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

Souhlas s Markem 77, oleje 0W XX i 5W XX jsou v drtivé většině jen částečně syntetické, a horší oleje to z nich nedělá. Pojmy polosyntetika a syntetika mezi oleji je k ničemu, zásadní je norma, kterou vyžaduje ten který motor, takže může být i 15W 40 (jak "odborníci" tvrdí čistě minerální) plně použitelný v motoru, pokud splňuje požadovanou normu (napr. TDI s rotačkou VW 505.00 jezdí naprosto normálně s oleji 15W 40).
Zdeněk M
Aktivista

Příspěvek od Zdeněk M »

Stejsky77 píše:Souhlas s Markem 77, oleje 0W XX i 5W XX jsou v drtivé většině jen částečně syntetické, a horší oleje to z nich nedělá. Pojmy polosyntetika a syntetika mezi oleji je k ničemu, zásadní je norma, kterou vyžaduje ten který motor, takže může být i 15W 40 (jak "odborníci" tvrdí čistě minerální) plně použitelný v motoru, pokud splňuje požadovanou normu (napr. TDI s rotačkou VW 505.00 jezdí naprosto normálně s oleji 15W 40).
Normu to sice splnuje ale to 15W... urcuje tekutost za studena, takže ti nepotece 15 jak 5 stoho plyne to, že cim je ridsí tim rychlejc je olej na mazanem míste , tudíž je po studenem startu mensí opotrebení motoru.
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Stejsky77 píše:Souhlas s Markem 77, oleje 0W XX i 5W XX jsou v drtivé většině jen částečně syntetické, a horší oleje to z nich nedělá. Pojmy polosyntetika a syntetika mezi oleji je k ničemu, zásadní je norma, kterou vyžaduje ten který motor, takže může být i 15W 40 (jak "odborníci" tvrdí čistě minerální) plně použitelný v motoru, pokud splňuje požadovanou normu (napr. TDI s rotačkou VW 505.00 jezdí naprosto normálně s oleji 15W 40).
Jasně, jde o to jak dlouho, pokud na tom někomu záleží. (noteeth)
Nechápu jak tu můžou tvrdit rádoby odborníci, že když liješ do motoru minerál je to stejné, jak lít tam polosyntetiku, nebo syntetiku. Nejhůř jsou na tom ti chudáci, ktří na tyhle rady dají a pak časem za drahé peníze řeší problémy......
G3 Variant synchro
Stejsky77
Přispěvovatel

Příspěvek od Stejsky77 »

bobG3
Nechápu jak tu můžou tvrdit rádoby odborníci, že když liješ do motoru minerál je to stejné, jak lít tam polosyntetiku, nebo syntetiku. Nejhůř jsou na tom ti chudáci, ktří na tyhle rady dají a pak časem za drahé peníze řeší problémy......[/quote]

Koukám, že jsi opravdu odborník, když používáš termíny minerál, polosyntetika, syntetika - zkus na netu pár minut hledat, a uvidíš, že jsi mimo, drtivá většina olejů NENÍ PLNĚ SYNTETICKÝCH. A to i když mohou mít označení třeba OW 30. Pokud splňuje olej stanovenou normu, lze jej použít bez ohledu na označení. Já mám TDI PD, tudíž nemám jinou volbu než - po vašem plnou syntetiku 0W 30, 5W 30 a 5W 40 - 505.01, ale u staršího auta jsem nic neřešil a s vozidlem nebyl problém. Řešíš jak rychle bude ten který olej mazat, ale v našich podmínkách je toto bezpředmětné, ovšem pokud jezdíš na víkendy na sibiř či za polární kruh, tak to potom je lepší dávat olej 0W, 5W. Pokud chceš, napiš mi tvou emailovou adresu, pošlu ti článek, který napsal Ing. Jaroslav Černý, CSc. Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha o mýtech týkající se olejů, a myslím, že to je člověk, který tomu skutečně rozumí. A tam budeš vidět jak to skutečně je s minerálem, polosynt. a syntetikou.
Roman 101
Aktivista

Příspěvek od Roman 101 »

Stejsky77 píše:bobG3
Nechápu jak tu můžou tvrdit rádoby odborníci, že když liješ do motoru minerál je to stejné, jak lít tam polosyntetiku, nebo syntetiku. Nejhůř jsou na tom ti chudáci, ktří na tyhle rady dají a pak časem za drahé peníze řeší problémy......
Koukám, že jsi opravdu odborník, když používáš termíny minerál, polosyntetika, syntetika - zkus na netu pár minut hledat, a uvidíš, že jsi mimo, drtivá většina olejů NENÍ PLNĚ SYNTETICKÝCH. A to i když mohou mít označení třeba OW 30. Pokud splňuje olej stanovenou normu, lze jej použít bez ohledu na označení. Já mám TDI PD, tudíž nemám jinou volbu než - po vašem plnou syntetiku 0W 30, 5W 30 a 5W 40 - 505.01, ale u staršího auta jsem nic neřešil a s vozidlem nebyl problém. Řešíš jak rychle bude ten který olej mazat, ale v našich podmínkách je toto bezpředmětné, ovšem pokud jezdíš na víkendy na sibiř či za polární kruh, tak to potom je lepší dávat olej 0W, 5W. Pokud chceš, napiš mi tvou emailovou adresu, pošlu ti článek, který napsal Ing. Jaroslav Černý, CSc. Ústav technologie ropy a petrochemie, VŠCHT Praha o mýtech týkající se olejů, a myslím, že to je člověk, který tomu skutečně rozumí. A tam budeš vidět jak to skutečně je s minerálem, polosynt. a syntetikou.[/quote]

tak ten článek uveřejni ať se něčemu přiučíme (offtopic)
michalek1
Nováček

Příspěvek od michalek1 »

pošli mi ten članek na caki77@seznam.cz děkuji
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“