dostala se mi do rukou E39 M57 530D - automat rv. 99 obsah 3.0 diesel.
Nejprve co se stalo: Jedni nejmenovani kutilove menili olej a spatne dali okrouzek u filtru a olej postupne unikal a pani jezdila a jezdila a svitila ji tam , udajne konvicka na vodu

Co jsem zjistil , motor sel roztocit jak teplej tak studenej , takze to asi uplne zadreny nebude, ale i tak by to slo natocit nebo ne (samozrejme zvuk by nebyl nejlepsi

Diagnostika ukazovala nekolik chyb , kdyz pominu HKL - klimatizaci (cidlo) , Aiarbag - zatezova decka, tak DDE ukazala sporadickou chybu 1E25 Rpm Control - typuji to na CMP sensor (snimac uhlu vacky ).
Chyba lze vymazat , ale po protoceni (pomoci starteru) vice jak jedna otacka je zpet. Jelikoz v autorizaku jako to uz byva aniz by se popdivali co tomu je, po slove svitla konvicka , ji rekli cenu jak za dve BMW, pani to dala jeste pred vrakacem mne (je to muj konicek)
Otazka zni , muze znemoznit start CMP sensor , kdyz neukazuje zadne hodnoty (mezi piny - vsechny kombinace) - mereno ohmicky , osciloskop nemam.

Je opravdu mozne ,ze vse muze zpusobit CMP sensor ? a ze to mohlo byt stesti v nestesti ? Soudim tak proto,ze nez ten motor popravila odeslo cidlo a RJ. nemohla zjistit HU a tim nastavit vstrik do valce a zastavila motor.
Dalsi otazka zni , jelikoz nemam nahradni a chtel bych si hypotezu overit, jestli by mi nekdo nezapujcil (proti zaloze) CMP sensor na weekend (Brno ,Blansko a okoli), drive to bohuzel otestovat nemuzu

diky Tomas