Vrzání od řízení a nevracení se volantu do polohy rovně
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Vrzání od řízení a nevracení se volantu do polohy rovně
Ahoj, mám takový problém. Jedná se o passata rok 1997, 1.9 TDi 81 kw, motor AFN, najeto 240 000km. Jinak na 202 000km jsem menil celé řízení včetně náplně z jiného novějšího passata (staré řízení netěsnilo). Na 203 000km jsem měnil komplet přední ramena od FEBI včetně vnějších homokinetických kloubů. A ted k novému problému. Za studena nastartuju a vše v pořádku s řízením, vše pracuje tak jak má. Po ujetí po několika km najednou pociťuju že po výjezdech ze zatáčet a různých odbočování např. doleva, doprava z křižovatek se volant (nebo-li kola) moc vracejí do polohy rovně. Jde to více ztuha. Prostě se volant nevrací tak jak má, sednu do jiného auta a můžu řídit jakoby (držet volant) jedním prstem. Při stání na místě a nastartovaném motoru otáčím pomalu volantem doleva nebo doprava a jde slyšet takové lupání (jakoby vrzání), při rychlejším točení volantem na místě to není tak znatelné. Přední a zadní tlumiče měněné na 216 000km vcetne geometrie. Díky za jakékoliv rady!
no jo, jestli je to B5, tak ani prasklý péro by to neovlivňovalo, to jsem si ani neuvědomil, mohla by to být i poslední B4, ale to by asi nemohl vyměnit řízení z novějšího, takže asi fakt nějaký rameno, jinak kolikrát po výměně všech ramen je to pěkně tuhý a taky se to nechce uplně vracet, chvíli trvá než to povolí, bylo by dobrý zkontrolovat jestli není na nějakým čepu poškozená manžeta, to by mohlo pomoct v hledání problému
Díky za rady. Ale stačí když mám volant vodorovně a stačí na místě o pár stupnů doleva nebo doprava točit volantem a ozívá se vrzání (lupaní). Čím pomaleji to dělám s volantem tento pohyb doleva a doprava tak to vrzání je silnější a znatelnější. Pokud tento pohyb dělám znatelně rychleji tak není žadné vrzání a lupání skoro slyšet. Ráno když vyrazím do práce tak jedu cca 12 km a neudělá to vůbec nic. Jedu z práce odpoledne chvilku nic a pak to začne opět vrzat a lupat. Ale jak kdy, není to pravidlem. Vizuelně jsem prohlédnul ramena na levé i pravé straně zda není poškozená nějaká manžeta a nic v pořádku. Díky za jakoukoliv radu radu ješte. Až budu na zvedáku tak bude vše lépe vidět.
Bracha ma B5 a jemu vrzal spodni cep a gumy v ramenech...... Vrzalo to pri otoceni volantem nebo pri prujezdu po nerovnostech jak stara popelnice..
Namontovali jsme celou novou sadu od TRW a vrzani prestalo... Jeste jsme museli nechat seridit geometrii u VW .... FEBI uz neni tak kvalitni jak drive, vim to od kamose co prodava nove dily......
Namontovali jsme celou novou sadu od TRW a vrzani prestalo... Jeste jsme museli nechat seridit geometrii u VW .... FEBI uz neni tak kvalitni jak drive, vim to od kamose co prodava nove dily......
a odkial ide to vrzanie ? nevrzga ti nahodou servo pumpa ? podobny problem som mal aj ja, za studena kym sa neohrial servo olej tak pohoda, ale jak sa ohrial tak zacal pumpa aj pri sebemensom pohybe volantom ,,suchat-vrzgat,, a volant mal tendenciu aj pri jemnom pohybe za jazdy akoby ist skokovo a vcelku ztuha pri zatacani..vymenena pumpa a olej a je klud.
OOOO AUDI 100 C3 - s originalom spolocne iba typove oznacenie = prototyp s PD / Vorsprung durch Technik 

Tak jsem se tomu dnes celý den věnoval. Mel jsem to na zvedaku, prolezl jsem komplet řízení a vsechny ramena, uložení tlumičů... Jediné na co jsem přišel je, že u spodního ramene předního tak vnější gumová manžeta je prasklá (natržená) a veškerá vazelína je zřejmě pryč. Ted jenom takovej dotaz, dát opět FEBI spodní rameno, když mám zbytek FEBI? Jak je náročná výměna? Díky