RESET auta, doporučujem!
Moderátoři: šulda, Moderátoři
- netopier
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
Odpovědi: 0
sky59 , nikto netvrdi ze tdi je hluche a slepe.
ved predsa berie informacie z vahy o tom kolko vzduchu ide do motora,aky je tlak v potrubi podla cidla tlaku, takisto ma snimac zdvihu ihly a otacok ,teploty vody,atm tlaku... a potom je to uz vec softu ktory musi splnat nejake euronormy a ten urcuje spravnu davku nafty..
jednoduche , nie?
ved predsa berie informacie z vahy o tom kolko vzduchu ide do motora,aky je tlak v potrubi podla cidla tlaku, takisto ma snimac zdvihu ihly a otacok ,teploty vody,atm tlaku... a potom je to uz vec softu ktory musi splnat nejake euronormy a ten urcuje spravnu davku nafty..
jednoduche , nie?

Seat Cordoba 1.9 TDI,VKLR, Dbilas, HFLO-X, 12mm, 4bar MAP, FMIC,keramika
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
Vsetko zalezi len od spravneho nastavenia pomeru palivo-vzduch. A na to su mapy.sky59 píše:jaykay píše:jak by to mohlo fungovat bez lambdy??????????????????????sky59 píše: nerozumiem ako inak by to vobec mohlo bez lambdy fungovat? nie som arogantny ale lambda je jediny snimac ktory vie povedat nieco o kvalite cinnosti motora tak nerozumiem.....
prikladam aj obrazok
uplne normalne
tak to som fakt zvedavy ako funguje TDI ked jedina info o tom co sa deje v motore moze povedat iba lambda sonda
alebo je to nieco ine, mozes menovat? necham sa poucit
neverim ale tomu ze TDI je hluche a slepe.....
Alfa 156 2.4 JTD 100kw + Sarkan Chip+EGR Off+Katik na majzel - EX
Passat Variant 1.8T APU
Passat Variant 1.8T APU
este raz pre istotu napisem ze nemam zaujem robit dojem ze vsetko viem alebo nieco podobne, ale rad sa dozviem nove veci, takze mam otazky:netopier píše:sky59 , nikto netvrdi ze tdi je hluche a slepe.
jednoduche , nie?
Vsetko zalezi len od spravneho nastavenia pomeru palivo-vzduch. A na to su mapy.
vsetky snimace hore vymenovane su na vstupe do motora, pokial viem jediny snimac "na vystupe" je lambda sonda a jedina ta vie povedat ze ci nieco bolo optimalne alebo nie
pokial nejake TDI nema lambdu potom neviem ako by si mohol motor adaptovat nejake konstanty? na zaklade vstupov do motora nie, na to potrebuje poznat nielen vstupy ale aj vystup = spravanie motora v tomto pripade lambda
pokial chceme tvrdit ze vsetko sa deje iba na zaklade vstupnych snimacov potom som sam prekvapeny ze to vobec funguje! vsak staci ze nejaky snimac sa odchyli a cely motor musi byt v prdeli! najcastejsie zacne klamat vaha vzduchu, co ak povie ze je tam 2x viac vzduchu ako skutocne je, potom tam riadenie nastrieka moc nafty a musi to dymit ako kachle, ak je tam lambda hned by sa riadenie o dymeni dozvedelo a vedelo by ze je zly pomer, no nie?
vie mi niekto vysvetlit ako by mohlo riadenie korigovat/adaptovat konstanty ak nie je v aute lambda sonda?
preco potom vlastne benzinove motory tiez nefunguju iba na mapach? nie je tam lambda zbytocne? alebo to su tie "neriadene katalyzatory?"
- origoš
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
U turbodieselu se všechno točí okolo přeplňování a tam máš výstypy: Přeplňovací tlak, teplota přeplňovaného vzduchu. Věc je složitější, než se na první pohled zdá. Spousta hodnot se hlídá aby v případě poduchy nedošlo k destrukci. Proto to padání do nouzového režimu. U CR je to ještě horší. Řekl bych, že veškeré mudrování okolo tohoto tématu je ztráta času. Někdy je lepší vzít za své co autor vymyslel a použít k vlastnímu prospěchu. Na tom, jak to vymyslel a proč se stejně nic změnit nedá.
- netopier
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
ale ak ta vaha zla a nahodou by ukazovala 2X viac tak to tam nebude striekat nafty do aleluja pretoze je to osetrene v mapach tak, aby ziadny extrem nenastal
adaptacne hodnoty sa mozu menit podla stylu jazdy , pri agresivnom style sa ulozia ine atd... pri stale znizenom atm tlaku ked jazdis napriklad v horach zase ine , atd atd
adaptacne hodnoty sa mozu menit podla stylu jazdy , pri agresivnom style sa ulozia ine atd... pri stale znizenom atm tlaku ked jazdis napriklad v horach zase ine , atd atd
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
ako to moze osetrit v mapach ked vaha da zlu info? ako ma sancu sa dozvediet ze info je zla?netopier píše:ale ak ta vaha zla a nahodou by ukazovala 2X viac tak to tam nebude striekat nafty do aleluja pretoze je to osetrene v mapach tak, aby ziadny extrem nenastal
- netopier
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
myslel som to tak, ze aj ked da vaha zlu hodnotu, su tam ine mapy ktore tu davku nafty drzia na uzde tak, aby z toho dymovnica nebola...sky59 píše:ako to moze osetrit v mapach ked vaha da zlu info? ako ma sancu sa dozvediet ze info je zla?netopier píše:ale ak ta vaha zla a nahodou by ukazovala 2X viac tak to tam nebude striekat nafty do aleluja pretoze je to osetrene v mapach tak, aby ziadny extrem nenastal
a inak, vadny komponent treba vymenit a nie s nim jazdit
(a vahu treba vyhodit do kosa a upravit soft

O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
O III 2.0 TDI
PORSCHE 968 Targa
PORSCHE 944 TURBO S
Š1000MB 1967
- origoš
- Aktivista
- Kontaktovat uživatele:
V mapách se nic neošetřuje ani nemění. To může změnit chiptuner. Tahle data jsou v jiné paměti a jednotka do nich nezasahuje. Zasahuje pouze do adaptačních hodnot, které si sama vytváří zase podle toho, co autor vymyslel.ako to moze osetrit v mapach ked vaha da zlu info
Takto vypadá Simos před resetem:

A takhle po resetu:

Je vidět, že nekteré hodnoty po resetu byly vymazány.
To opisuješ ako keby to auto malo samoopravovaciu schopnosť... Veď ked je vadný nejaký senzor, motor sa správa inak ako obyčajne, majiteľ zájde do servisu (keby si ľudia divné chovanie auta nevšimli, nebolo by ani toto fórum), prípadne, keď je to niečo čo sa neprejavuje na správaní motora, odhalí sa to na emisnej kontrole - veď preto je tá kontrola pravidelná. A myslím, že s tým rátajú aj výrobcovia... A keď je porucha ktorá môže ohroziť život, alebo motor tak na to je núdzový režim. Každé čidlo na dôležitých zariadeniach má svoj rozsah a keď dá hodnotu mimo stanovený rozsah, zapne sa núdzový režim.sky59 píše:este raz pre istotu napisem ze nemam zaujem robit dojem ze vsetko viem alebo nieco podobne, ale rad sa dozviem nove veci, takze mam otazky:netopier píše:sky59 , nikto netvrdi ze tdi je hluche a slepe.
jednoduche , nie?
Vsetko zalezi len od spravneho nastavenia pomeru palivo-vzduch. A na to su mapy.
vsetky snimace hore vymenovane su na vstupe do motora, pokial viem jediny snimac "na vystupe" je lambda sonda a jedina ta vie povedat ze ci nieco bolo optimalne alebo nie
pokial nejake TDI nema lambdu potom neviem ako by si mohol motor adaptovat nejake konstanty? na zaklade vstupov do motora nie, na to potrebuje poznat nielen vstupy ale aj vystup = spravanie motora v tomto pripade lambda
pokial chceme tvrdit ze vsetko sa deje iba na zaklade vstupnych snimacov potom som sam prekvapeny ze to vobec funguje! vsak staci ze nejaky snimac sa odchyli a cely motor musi byt v prdeli! najcastejsie zacne klamat vaha vzduchu, co ak povie ze je tam 2x viac vzduchu ako skutocne je, potom tam riadenie nastrieka moc nafty a musi to dymit ako kachle, ak je tam lambda hned by sa riadenie o dymeni dozvedelo a vedelo by ze je zly pomer, no nie?
vie mi niekto vysvetlit ako by mohlo riadenie korigovat/adaptovat konstanty ak nie je v aute lambda sonda?
preco potom vlastne benzinove motory tiez nefunguju iba na mapach? nie je tam lambda zbytocne? alebo to su tie "neriadene katalyzatory?"
Fiat Stilo 1,9 JTD 85 kW
- fabiátor
- Moderátor
Nevim jak starsi stroje s EDC15 ale moje O2 lambdu ma. Teda mela, nez ji Risa zbavil funkce
Mozna ze nemeri uplne to samy, mozna se tomu spravne rika u TDI jinak nez lambda, ale to cidlo tam opravdu je. Podotykam, ze slo puvodne o motor s DPF. Cili se lze domnivat, ze tam je prave kvuli DPF. Napriklad aby adaptaci hodnot upravoval motormanagement tak, aby to kourilo co nejmin v zavislosti na vaze nohy ridice a jizdnim stylu a DPF se tak minimalne zanasel sazemi.

To su len cidla tlaku pred a za DPF-kom,alebo FAP-kom,nie?fabiátor píše:Nevim jak starsi stroje s EDC15 ale moje O2 lambdu ma. Teda mela, nez ji Risa zbavil funkceMozna ze nemeri uplne to samy, mozna se tomu spravne rika u TDI jinak nez lambda, ale to cidlo tam opravdu je. Podotykam, ze slo puvodne o motor s DPF. Cili se lze domnivat, ze tam je prave kvuli DPF. Napriklad aby adaptaci hodnot upravoval motormanagement tak, aby to kourilo co nejmin v zavislosti na vaze nohy ridice a jizdnim stylu a DPF se tak minimalne zanasel sazemi.
Alfa 156 2.4 JTD 100kw + Sarkan Chip+EGR Off+Katik na majzel - EX
Passat Variant 1.8T APU
Passat Variant 1.8T APU