Aditiva

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Biimbo
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Biimbo »

Dneska u nás ve firmě byl zástupce OMV z Rakous a povídal, že arktickou naftu nedoporučuje dál aditivovat. Že se tím rozhodí receptura, kterou oni tak pracně vyvíjí a může se tím na úkor lepší mrazuvzdornosti snížit mazivost, která může poškodit palivovou soustavu. Že to není jako se sirupem, když ho do skleničky dáte víc, tak je chutnější a lepší. Prý i když arktická nafta zbělá, je pořád filtrovatelná podle normy a auto na ní jede. Největší problémy jsou s naftou od Prahy výš, kam se zaváží z Litvínova a Kralup, kde neumí udělat (nebo možná nechtějí) arktickou. Možná z důvodu že už je vlastní Polský majitel..
Nevím co je na tom pravdy, ale je pravda že za 5 let , co k nám zaváží (každých 14 dní = 12000 litrů), nebyl problém se zamrzáním,ani vstřikovací soustavou jak bagrů, osobáků, náklaďáků a to i commonrailů. Sice i tak pociťuju při natantkování v zahraničí rozdíl jak ve spotřebě, výkonu, ale asi něco pravdy na jeho proslovu bude.
Tak a teď do mě :-D
Audi A8 3.0 TDI 171kw
Volvo XC90 2.4 D5 136kw Executive

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Audi A8 4.2 MPi V8 Quattro
OII Combi 1.9 TDI BXE 4x4
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
tukydydes
Přispěvovatel

Příspěvek od tukydydes »

Tak pravil Bůh Biimbo :D
Jinak jsem měl dvacítku nafty v kufru přes noc, ráno -18,5C naaditivovanou VIFem dvě odměrky a když jsem na to koukal tak nafta nejevila žádný známky mlíka nebo něco podobnýho jako kdyby bylo venku +30C (noteeth)
Oktopod 1,9 TDI, r.v. 2000, AHF, 81kW -> 113kW/355 Nm (MUDr. TDI Fun)
PP764, HDS57+VR6, EGR off, KAT off, zadní puky TT, 605.000km, první majitel :D
WEBASTO Thermo Top C, ETKA 8.1, VAG-ína 18.9.0, VIS 6.5, FiatEcuScan, FordDiag
Alkantpan
Přispěvovatel

Příspěvek od Alkantpan »

Ted maji opet prijit mrazy a klesnout pod minus 20 pod nulou. Tak jsem psal na shell.cz zda maji naftu, ktera je primo stavena pro tyto nizke teploty a odpovedeli mi, arktickou naftu nevdou a maji pouze standardni naftu(cili do -20°C filtrovatlenou) a pokud ze chci aby vydrzela vice, tak mam pozadat obsluhu o radu. Naproti tomu Benzina na svych strankach pise, ze na vybrane stanice zavazi arktickou naftu s filtrovatlenosti az -32 stupnu. Na severni Morave je dostupna v Ceskem Tesine, Benziny kolem F-M a Noveho Jicina ji nenabizi. No a otazka, nalili byste od te arkticke od benziny jeste VIF nebo ne?
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

tukydydes píše:Tak pravil Bůh Biimbo :D
Jinak jsem měl dvacítku nafty v kufru přes noc, ráno -18,5C naaditivovanou VIFem dvě odměrky a když jsem na to koukal tak nafta nejevila žádný známky mlíka nebo něco podobnýho jako kdyby bylo venku +30C (noteeth)
Já koukal ráno na kanystr zimní z prosince bez aditiv a trochu mléčná byla, lednová arktická s aditivy KERNITE jako v létě. Od příští várky co přivezou se tam aditiva lejt nebudou (aspoň se ušetří 12 000 Kč).
Takže se zaprvý uvidí co to udělá pokud budou mrazy a za druhý abys na tom byl stejně, tak si tam budeš muset toho VIFU nácákat ještě o třetinu víc, když už teď do toho kydáš dvojnásobnou dávku
Jinak až budeš potřebovat dej dva dni předem vědět a přivez si nádob kolik uvezeš
Audi A8 3.0 TDI 171kw

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

tukydydes píše:Tak pravil Bůh Biimbo :D
Já koukal ráno na kanystr zimní z prosince bez aditiv a trochu mléčná byla, lednová arktická s aditivy KERNITE jako v létě. Od příští várky co přivezou se tam aditiva lejt nebudou (aspoň se ušetří 12 000 Kč).
Takže se zaprvý uvidí co to udělá pokud budou mrazy a za druhý abys na tom byl stejně, tak si tam budeš muset toho VIFU nácákat ještě o třetinu víc, když už teď do toho kydáš dvojnásobnou dávku :-D
Jinak až budeš potřebovat dej dva dni předem vědět a přivez si nádob kolik uvezeš ;-)
Audi A8 3.0 TDI 171kw

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
ALES
Přispěvovatel

Příspěvek od ALES »

Fahrer píše:"U aditiva proti zamrzáni je dost divné že pokud ho nezředíš naftou tak zmrzne. "
Nemáš pravdu. Když do chladiče naliješ nenamíchanou nemrznoucí směs, tak při mrazu zrosolovatí. Tzn., že taky nefunguje tak jak má. Z toho vyplývá bohužel to, že návody je potřeba číst i u takhle jednoduchých záležitostí.
Myslel sem to tak že měl výrobce počítat s tím že to lidi budou používat v zimě a potřebujou to tekuté aby to nalily. Mohli třeba do toho dát větší podíl lihu aby to tolik neztuhlo. Ve větším poměru to auto nemůže poznat a na výrobní ceně troška lihu navíc asi nikoho nezabije. Ale tohle je problém většiny aditiv. Asi to není jednoduché vyrobit aby to fungovalo tak i tak.
GOLF 4 96 Kw asz Var. 4Motion
Fahrer
Přispěvovatel

Příspěvek od Fahrer »

Jasný, rozumím ti. Osobně mám ale pocit, že to aditivum není apriori určeno k nezamrzání nafty. Má zlepšovat její vlastnosti a jeden z nich je právě sníženej bod tuhnutí. Možná je rozdíl mezi tím letním a zimním vifem právě vtom množství lihu a větší množství už by nadělalo nějakou neplechu.
Číča
Přispěvovatel

Příspěvek od Číča »

nogis píše:to Číča: stačí číst a používat podle návodu výrobce. nejvíc mě nasere když je uživatel ignorant a pak pomlouvá (LOL)
Nepomlouvám nic,jen se dělím o zkušenosti :) Psal jsem to spíš pro lidi,co si myslí,že v kombinaci s naftou vznikne nějaká zázračná reakce a stane se roztok nezmrazitelným. -a zároveň pro lidi,kterým se to ještě nestalo,aby si dali pozor a nejlépe si vozili aditiva z domova. Na druhou stranu,kdybych si je já osobně nechával doma,tak je tam leju maximálně každý třetí tankování,protože zapomenu :D
O pozitivním vlivu na cetanové číslo,které je obzvlášť důležité samozřejmě není sporu.
Pacey
Přispěvovatel

Příspěvek od Pacey »

Minulej týden jsem zůstal stát, vyřešil to novej paliv. filtr, kterej jsem tam měl 1,5 roku. Loni v zimě žádnej problém, tankoval jsem vždy Shell bez aditiv.
Od minulýho týdne jsem si koupil VIF aditiva. Dal jsem asi dvojnásobek tzn. 10 l paliva = 20 ml VIF. Po aplikování jsem jel trasu asi 70 km, spotřeba po trase se dle palub. PC zvedla asi o 1 litr (cca 5,8-6 l, nevím přesně). Po zpáteční cestě toho dne (dalších 70 km), už to bylo asi o 0,4 l méně. Další den dalších 70 km a spotřeba se dále snížila na nějakejch 4,8-5 l. Teď už se držím někde na těch 4,7-4,8 (všechno cesty mimo město). Ale ještě týden před výměnou filtru a přidání VIF jsem jezdil dle PC i za 4,2 nejmíň, teď se k takovýmu číslu nedostanu.
Může to být těmi aditivy a novým filtrem, nepotřebuje to nějak delší dobu zaběhnout, nebo čím to je? Tankuju jen u Shell.
Pacey
Přispěvovatel

Příspěvek od Pacey »

Ještě doplním, že to je OI 1.9 TDI 81 kW ASV
Pacey
Přispěvovatel

Příspěvek od Pacey »

A starty v tomto týdnu (do -15 °C) s VIF úplně v pohodě, téměř na drnc.
octaviajedna
Přispěvovatel

Příspěvek od octaviajedna »

VIF ani nový filtr s tvojí spotřebou nemá nic společného.Vše se odvíjí od stylu jízdy,rychlosti ohřátí motoru,venkovní teplotě...
O1 1.9 tdi 81kW ASV
Bobanius
Přispěvovatel

Příspěvek od Bobanius »

Přesně tak, jiná spotřeba když máš kolem nuly a jiná když máš -15. motor se déle ohřívá atd.
OI 1.9 Tdi 66Kw ALH, Sprint 764, Jednohmota od Ladase, stříbrné combi, 4 x Brembo max , desky textar, puky TT , Trippling , Egr-Off.
Pacey
Přispěvovatel

Příspěvek od Pacey »

A co clona na chladiči, jak moc velkej má vliv v těchhle arktidách? Sorry, že off topic, ale zajímalo by mě to...
mir77
Aktivista

Příspěvek od mir77 »

Přidávám se k otázce. Chtěl jsem tam tátovi šoupnout polystyren, mám jeden, co by padnul a krásně vyplnil celej ten prostor před chladičem. Jen si říkám, jestli je rozumný to zaclonit po celý ploše. Neřekne na tu cestu do práce, ty 3 km. Nebo sem tam popojíždění po městě, ale pak pojede někam mimo město, tak aby nebyl problém :)
Octavia 1.9 TDI Ambiente 81 kW ASV, r.v. 2002

V minulosti:
Favorit 136L, r.v. 1989, LPG
Felicia 1.3 LXi, r.v. 1997, LPG
Fabia Sedan 1.4 MPi Classic, r.v. 2001, LPG
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“