Vážení zkušení esterifikanti....

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
hranicka
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od hranicka »

Vypadá to tak. Povař to na 120°C a jak to přestane bublat, nech vychladnout a bude to čirý.
Na tohle se sice jezdit dá, ale s příměsí vody se ten ester rychle kazí.
Rudolf Diesel to taky nekrmil naftou.
zflek
Nesolidní prodejce
Nesolidní prodejce

Příspěvek od zflek »

díky za radu! a ta nejvrchnější vrstva je co? nezreagovanej methanol?
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Já tam žádnou nejvrchnější vrstvu nevidím. kolik má cm?
zflek
Nesolidní prodejce
Nesolidní prodejce

Příspěvek od zflek »

na prostředním obrázku, cca 2mm, ale už je to asi fuk, nahřál jsem to, vybublalo to, tak uvidím ráno, pak podám hlášení 8) 8)
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

klasickej sediment - odstranit. těžší složky klesaj ke dnu, lehčí plavou na hladině. tím se to krásně vyčistí, tomu se nevyrovná žádná odstředivka. :)
etylek
Přispěvovatel

Příspěvek od etylek »

zflek píše:díky za radu! a ta nejvrchnější vrstva je co? nezreagovanej methanol?
Jestli jsi to měl v chladu a byl to horší olej, tak se někdy navrchu vysráží mydlo.
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

mejdlo jde ke dnu, tohle bude jiná sračka. Neřešit, stáhnout a vyhodit.
zflek
Nesolidní prodejce
Nesolidní prodejce

Příspěvek od zflek »

etylek píše:
zflek píše:díky za radu! a ta nejvrchnější vrstva je co? nezreagovanej methanol?
Jestli jsi to měl v chladu a byl to horší olej, tak se někdy navrchu vysráží mydlo.
může bejt mejdlo i takovej škraloup? vytváří se mi na palmě... teda celkově se to nechce skoro esterifikovat a to by tam mělo bejt louhu přesně, zkoušel jsem titraci... a ještě jeden dotaz, měřo přes den dobrý ale přes noc (10°C) zatuhlo do pavučin. vyvařit nebo přidat louh? Díky!
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Z palmy tuhne asi kazde MERO na svete kolem 10 °C (noteeth)
hranicka
Přispěvovatel

Příspěvek od hranicka »

Dávejte si velkej pozor na živočišný tuky! Velice rychle se rozkládají, co byla před čtrnácti dny čistá bionafta, která jde pod nulu, je teď nepoužitelná filtry ucpávající břečka. Pozná se to vysrážením bílý "mouky", která se drží spíš u dna.
etylek
Přispěvovatel

Příspěvek od etylek »

zflek píše:
etylek píše:
může bejt mejdlo i takovej škraloup? vytváří se mi na palmě... teda celkově se to nechce skoro esterifikovat a to by tam mělo bejt louhu přesně, zkoušel jsem titraci... a ještě jeden dotaz, měřo přes den dobrý ale přes noc (10°C) zatuhlo do pavučin. vyvařit nebo přidat louh? Díky!
Ten škraloup to dělá když je chladno, tedy pod nulu.
Palmák je olej, lépe řečeno tuk na prd. Taky ho mám asi 50l, zpracuju a vyjezdim ho asi v létě. Jaký dáváš poměr na palmu?
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Kdyz uz ste u ty palmy ,naky aditiva nebo benzin nebo mix s jinym vyfritem nesnizi bod tuhnuti?
Sharan 1.9 TDI 96 kw GOAL
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
Stewa
Přispěvovatel

Příspěvek od Stewa »

bobyd píše:Kdyz uz ste u ty palmy ,naky aditiva nebo benzin nebo mix s jinym vyfritem nesnizi bod tuhnuti?
Esterifikoval jsem od oka, dal cca 3:1 palma s methanolem a trochu louhu. esterifikovalo se to dobře, žádné tvrdé šutry na dně. Do auta sem to zatím nelil, při 12°C co mám teď v garáži tak je krásně řídký.
Mercedes-Benz W210 300D
etylek
Přispěvovatel

Příspěvek od etylek »

Stewa píše:
bobyd píše:Kdyz uz ste u ty palmy ,naky aditiva nebo benzin nebo mix s jinym vyfritem nesnizi bod tuhnuti?
Esterifikoval jsem od oka, dal cca 3:1 palma s methanolem a trochu louhu. esterifikovalo se to dobře, žádné tvrdé šutry na dně. Do auta sem to zatím nelil, při 12°C co mám teď v garáži tak je krásně řídký.
Chceš říct, že jsi dal do palmáku víc jak 30% methanolu a vše proběhlo v poho? :o
bobyd
Přispěvovatel

Příspěvek od bobyd »

Trochu me se.. ze metyl je takova sragora ,zbytecne moc jedovatej.... (wallbash)
Sharan 1.9 TDI 96 kw GOAL
OVCE 2.0 TDI 103 kw BKD
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“