octavia66kw píše:
a co napor ledoveho vzduchu z tahleho kopce pri minus 20...?? tam to je taky zcestne?? preci v takove rychlosti a kose by mel byl byt rozdil..
je to fakt teorie u PC ale praxe ti řekne že na tom nic nezískáš při správné funkci termostatu který neprodyšně zavře vodu do chladiče
mi to jednou tak nadchlo zjistit díky tomuto foru a zjistil jsem nic a to si ten papír před chladič sám dávám každý rok
můj tata ten dával v zimě deku na motor aby neprochladl tak to mám jako paranoju z dětství
můj tata si koupil škoda 1OOOMB v roce 1968 a udržoval ji jak nové do roku 2OOO kdy zemřel měl to auto rád
Ale jo, to zase jo bych řekl. Jak je -15°C a méně, tak je karton před chladičem hodně znát.
V takový kose už ten motor prochladne termostat netermostat.
Oc1 81kw. Už není mezi námi.
Oc2 BKD ve výslužbě.
Passat 140/160kw.
octavia66kw píše:
a co napor ledoveho vzduchu z tahleho kopce pri minus 20...?? tam to je taky zcestne?? preci v takove rychlosti a kose by mel byl byt rozdil..
je to fakt teorie u PC ale praxe ti řekne že na tom nic nezískáš při správné funkci termostatu který neprodyšně zavře vodu do chladiče
mi to jednou tak nadchlo zjistit díky tomuto foru a zjistil jsem nic a to si ten papír před chladič sám dávám každý rok
můj tata ten dával v zimě deku na motor aby neprochladl tak to mám jako paranoju z dětství
můj tata si koupil škoda 1OOOMB v roce 1968 a udržoval ji jak nové do roku 2OOO kdy zemřel měl to auto rád
dobre, uz mlcim dnes cestou z prace -5stupnu, auto celou noc venku, po kilometru teplo z topeni ( zapnuto na jednicku,) na 90 ohrato po 10km, pak uz se rafika nehla, termostat chodi jak ma, topeni topi a kryt masky, chladice uz tudiz neresim dik
Ono samozřejmě má vliv i to, jak je kapalina v chladičí studená, když třeba termostat na chvilku otevře, tak teplá voda v motoru dostane při vstupu do chladiče takovou facku, jako když kachnu z mrazáku hodíš do rozpálené pícky..Ale když je tam nějaká krabice nebo lantuch /na chladiči/ "stojící" voda v chladiči se "odrazí" teplem od motoru a není to takový šok..Já dávám krabici vždy, je to velice znát a dnes je opět trend vrátit se k našim dědečkům , kteří používali žaluzie na chladičích a firmy začínají dodávat již z výroby aut. žaluzie jako součást chladiče...Páni inženýři zjistili, že vehementní opouštění starých osvědčených postupů byla chyba a že třeba Cadillac z roku 1956 měl víc vyfikundací a el- hejblat než dnes, Máme v dílně tento stroj a většina perfektně funguje dodnes...Může tohle říci dnešní výtvor techniky?
Přesně, já jezdil s klukama na vandry a na zábavy v M461 za každého počasí a žaluzie jsem si reguloval sám a nemělo to chybu..Samozřejmě pro diletanta nebo zapomětlivého řidiče /např. manželka, babička, apod./to byl problém a dost často se z důvodů zapomenutí zavřených žaluzií vařily motory..Tehdy teploměr cestoval plus minus a řidič místo sledování momentální spotřeby a displeye rádia, popř. navigace musel jedním okem neustále sledovat teploměr....
toefuk píše:no neviem neviem, ja zapnute kurenie hodne citim na ohrievani motora pri minusovych teplotach a rovnako styl jazdy ovplyvni rychlost ohrievania, si kludne skuste jazdu pri 1500, 2000, a 2500 otacakach jak to razantne lezie hore.
A žhaviace sviečky vo vodnom okruhu ti fungujú? Mne hovorím asi fungujú a naozaj či kúrim či nie tak výrazný rozdiel v zohriatí nevidím, možno nejaký 1km.
Štýl jazdy je určite poznať, to je pravda, v tom súhlasím.
Aj ja som bol zmierený s tým , že pomalý nábeh kúrenia je daň za nízku spotrebu , ale pred časom som zistil , že žhaviče vo vode nefungujú . Príčinou bol prechodový odpor vo fajkách . Po ich nahradení elektrikárskymi čokoládkami auto kúri lepšie , aj keď veľké zimy ešte neboli . Uvidím keď bude -10 /-15 .
A3/TDI AGR 66kw/r 1998/EGR OFF .Návšteva servisu je posledný zúfalý pokus o spojazdnenie auta.
Ano, to je taky rozum , napojit spoj s takovým příkonem jen pomocí pérového spojení..Postupně se vyhřeje a každá jeho demontáž /rozpojení/ snižuje jeho přítlak...Možná by stálo za to, tam kde to jde , dát malou šroubovou svorku okolo okolní gumy přívodu..
taky se přidám. mám motor do teplejších krajin bez jakýhokoli příhřevu mě za těch pár let, donutilo koupit bufíka a problém vyřešen. ale jak sem to tady četl, tak sem si vzpoměl na egr a zkusil sem ho otevřít. a je to sakra znát. tak to kdyžtak zkuste
Tak včera štart pri -9, kúrenie na max a ventilátor na 2ke, po nejakých 5km na 1ke. Zohrialo sa to na budíkových 90 za niečo nad 9km. Čiže u mňa či mám pustené kúrenie, či nemám, nemá skoro žiaden vplyv na zahrievanie motora, žhaviče vo vode musia byť funkčné. A to mám už načatý termostat. Je to AHU.