Ahoj kluci,
teprve nedavno jsem zacal s esterifikaci. Nicmene se dari. Mam prisun vyfritu, a rekl bych ze i kvalitniho. Zadne sadlo, a jiny sajrajt. Ted k problemu. Docela mi vadi mnozstvi glycerinu ktere mi zustava vzdy na dne nadoby. Pro presnost na
1 litr vyfritu
6 az max. 7 gramu louhu - 99 procentniho
0.25 methanolu - 99 procentniho
Ohreju na cca 40 - 50 stupnu a vrtackou micham 5 minut. Chladne mi to ve sklepe tam je cca 15 stupnu. Druhy den je hotovo. Na vrchu mi plave takova tenka blanka, pak MERO a na dne hnedy glycerin - konzistence podrazka. Na 40 litru oleje mi zustane 10 litru glycerinu. To se mi zda dost. Vsude se pise do 10 procent z celkoveho mnozstvi. Jen pro info ten vyfrit je cca 1 roky stary - prefiltrovany a odsedly
Muzete prosim poradit jak zmensit odpadni glycerin
Diky
glycerin
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
- imakebiodiesel
- Sběrač informací
vela metanolu (to as tak nevadi) a pravdepodobne vela luhu
glycerin musi byt tekuty a tmavo hnedy as cierny vezmi hotove Mero do flase zmiesaj s vodov poriadne pretras nechaj odstat ak mas papieriky na
ph vytiahni vodu co sa usadi na spode a zmeraj ph ak ta voda bude mat ph vyssie ako 8 vela luhu chrasta na vrchu ties svedci o tom istom
preto je najlepsia titracia este ma napada olej moze byt kontaminovany vodou to tiez narobi paseku typu mydlo chrasta vela glycerinu
glycerin musi byt tekuty a tmavo hnedy as cierny vezmi hotove Mero do flase zmiesaj s vodov poriadne pretras nechaj odstat ak mas papieriky na
ph vytiahni vodu co sa usadi na spode a zmeraj ph ak ta voda bude mat ph vyssie ako 8 vela luhu chrasta na vrchu ties svedci o tom istom
preto je najlepsia titracia este ma napada olej moze byt kontaminovany vodou to tiez narobi paseku typu mydlo chrasta vela glycerinu
viac ako 100000km len na ciste bio
kde ses docetl ze deset procent, neni to vubec pravda, deset procent z toho nedostanes ani kdyby se vsichni rozkrajeli, vzdy je zhruba to, co tam nalejes metylu. Takze ze sto litru ne deset glycerinu, ale 15-25 litru. Spis tak nekde mezi. 
A da se rict, ze pomery moc objem glycerinu neovlivnis, muzes jen zlepsit veskere zreagovani. Je to dane typem oleje, kvalitou a primesi, druhem zpracovani oleje. Je prokazane, ze kdyz budes drzet urcity pomer, klidne na doporucovanych 20 % metylu z objemu oleje, tak jednou bude ze 40 litru 10 odpadu a podruhe 8, potreti 12, dle toho jaky olej hodis do reaktoru

A da se rict, ze pomery moc objem glycerinu neovlivnis, muzes jen zlepsit veskere zreagovani. Je to dane typem oleje, kvalitou a primesi, druhem zpracovani oleje. Je prokazane, ze kdyz budes drzet urcity pomer, klidne na doporucovanych 20 % metylu z objemu oleje, tak jednou bude ze 40 litru 10 odpadu a podruhe 8, potreti 12, dle toho jaky olej hodis do reaktoru