Slavkov píše:Kdo se jich zastává, tak nemá osobní zkušenost... nebo je masoch
ysta
No fuj...
Slavkov píše:95% těchto hnědočechů je pouze neproduktivní konzumující černá díra, kterou je třeba zacpat

A na základě jakého klíče nebo kriteria by jsi chtěl separovat těch zbylých 5% slušných cigánů, tzv. oddělit zrno od plev?
Samozřejmě mě chování romů taky sere stejně jako každého normálně smýšlejícího člověka, nicméně se snažím být maximálně objektivní a trochu toto nikdy nekončící téma pochopit taky z druhé strany - za strany slušného cigána.
Jenom bych rád úvodem podotkl, že já nejsem členem žádného etnika nebo menšiny, kdyby mě někdo chtěl skrz toto napadat
Nicméně jde o to, že vzhledem k tomu že podnikám ve stavebnictví, tak jsem měl možnost jsem poznal několik cigánů. Podotýkám že těch slušných cigánů. Pokaždé to byli vděční kluci, se kterýma byla sranda, práci odváděli poctivě, na nikoho se nedívali skrz prsty, upřímní, ochotní, vstřícní a pracovití. Pokud mohli, pomohli i nad rámec jejich placených pracovních úkonů, dokonce neměli problém přijmout cizího - bílého člověka mezi sebe do party, dát mu napít z vlastní vody, pozvat ho na pár panáků k sobě na barák, což by málokterý bílý udělal bílému, ne tak ještě cigánovi.
Další příklad:
Když jsem chodil na základku, byl s náma ve třídě taky jeden cigán. Ale bohužel to byl příklad toho typického hajzla, co furt dělal bordel, chodil za školu, kouřil (což na základce nebývalo ještě samozřejmě moc standartem), kradl, propadal snad i z výtvarné výchovy, no prostě typická definice slova Rom
Nicméně po několika letech sme se zase někde potkali snad v hospodě u piva a dali sme se do řeči (ze začátku se mi moc nechtělo na základě předchozích zkušeností pochopitelně). Nicméně jaké bylo a doposud je mé překvapení to, že tento samý člověk, o kterém jsem se bavil o pár řádků níže se živí poctivou prací, nekouří, nechlastá, pomalu ani nemluví sprostě a dokonce i sám uznal a začal si sypat popel na hlavu za to, jak se tehdy před x lety choval. Teď je z něj úplně jiný člověk, vděčný za každé vlídné slovo, tvrdě pracující na sobě a svých schopnostech i když je to "jenom" svářeč, ale kolik bílých sedí na pracáků a doma na prdeli s tím, že si něni schopno udělat párky k jídlu, natož pak svářečský průkaz. Ale hlavně, tento kluk má ambice, chce se posouvat dál a nějakým způsobem růst. Dle mého je to neskutečný frajer, že se dokázal vymanit z toho špatného, ale tuctového vlivu okolí a zařídil si život tak, jak by si každý aspoň z části představoval.
Jenom se zkuste někdo z přispívajících vcítit do role takovéhoto člověka. Slušného pracovitého člověka, který má chuť pracovat, starat se sám o sebe, být soběstačný, jenomže kamkoliv přijde, tak se lidi okolo něj mají ihned na pozoru, kontrolují si peněženky, dívají se na něj skrz prsty. Dovedete si někdo představit jak musí být tohle pro opravdu slušného člověka těžké? Já teda fakt ne. Musí to být dle mého teda docela velký psychický nápor... Nemůžete si dovolit to, co spousta jiných bílých lidí. A proč? Protože hned v ten okamžik, kdyby ste si dovolil něco "nestandartního" udělat, co i přes to dělají ostatní, tak si okamžitě všichni prstem ukážou zrovna na vás a řeknou něco ve stylu: "Vidiš to jak se chováš? A pak se nediv že se k vám cigánům tak chováme!"
Musí to být nepředstavitelně těžké pro povahově "zdravého" a čistého, chcete-li jinými slovy duševně "bílého" člověka bez záště.. bohužel i takovýto jedinec nedovede změnit ceý národ, to by sme mohli pochopit i my sami, ne? A nemyslete si, že tento člověk se nestydí za to, čím jeho většina národa je a jak se chová. Bohužel on si to nevybral...
Další příklad z nedávna: Břeclav a vymyšlené napadení partou cigánů. Ano, demonstrace byli, všichni by cigány hnali hned (přiznávám se, byl jsem taky toho názoru, to beze sporu). Nicméně jakmile vylezla pravda najevo, tak najednou nic, ticho. Žádná omluva od mluvčích nebo organizátorů demonstrací směrem k menšině, která by byla nějak více medializovaná neproběhla. To je taky špatně dle mého
Z cigánů se nestávají Romové jenom kvůli rodinám, v jakých vyrůstají, i když to samozřejmě hraje tu největší roli. Nicméně z cigánů dělá bohužel Romy i to, jak se vůči nim chová okolí a jak na ně reaguje. Popřemýšlejme nad tím taky chvíli dřív než vyřkneme nějaký radikální závěr.
To je asi tak nějak všechno, nějak jsem se rozepsal

Závěrem jenom dodám, že nikoho neobhajuju, nikoho tímto příspěvkem taky nenapadám, jde jenom a pouze o můj čístě subjektivní názor a nějakou tu zkušenost, co jsem zatim měl