jde neco s 2,0MPI ?

VW/Audi/Škoda/Seat - zvyšování výkonu (především TDI motory)

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Marek77
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Marek77 »

Naprostý souhlas.

Většina LPG systémů přepíná z benzinu do plynu až při teplotě chladicí kapaliny vyšší než 30°C (některé i výše). Takže pokud jedu v zimním období po městě, trvá i více než pět minut, než systém přepne do plynu. Celou tu dobu papá benzin (a ne málo).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
nogis
Aktivista
Příspěvek od nogis »

Marek77 píše: Docela mě ten dotaz překvapil - tohle je věc, která je všeobecně známá.
O LPG jsem se nikdy nezajímal. Myslím, že nejsem sám, kdo má v tomhle směru rezervy. ;)
VW Passat B8 variant R-line, CUAA 218kW/591Nm
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Aha. No já se přiznám, že naopak jsem myslel, že ta otázka byla položena trochu ironicky. Pokud je to opravdu neznalost problému, pak se omlouvám.

LPG je velmi citlivé na kvalitu směsi, její promísení a taky, a to především, kvalitní zapálení. Mnoho problémů, které s plynem jsou, jsou způsobené právě nedostatečnou údržbou a servisem motoru kvůli neznalosti. Tak například já doporučuji při LPG používat svíčky o jeden stupeň studenější, než jsou sériově osazované - především u motorů s vysokým stupněm komprese. Navíc často se stává, že svíčka na benzin bez problémů funguje a po přepnutí na plyn auto není schopno kloudně jet - nedrží volnoběh, při vyřazení chcípá, při akceleraci škube, vynechávají zážehy (tím odchází KAT a často i cívky). Je toho hodně a je třeba všechno toto zvážit a především o všech případných rizicích a komplikacích dopředu vědět. O chemické degradaci motorového oleje vůbec nemá cenu mluvit - ten je chemicky znehodnocen po ujetí poloviny až dvou třetin výměnného intervalu. Bohužel jinak než jeho častější výměnou se to řešit nedá, neboť paradoxně čím dražší (= "kvalitnější") olej, tím dříve je opotřebovaný.

Co si budeme povídat - pokud někdo, kdo má zájem o montáž LPG do svého auta, přijde do místa, kde to provádějí, nakukají mu tam všechno možné, jen aby ho uvrtali. Čili navymýšlejí si nejrůznější pozitiva a výhody, o ničem jiném se zpravidla nemluví. O náročnosti servisu, nevýhodách a rizicích se tudíž nezmiňují (přišli by o byznys), anebo se zmíní až v případě, že se později vyskytne problém. Ještě jsem neviděl montážníka, který by Ferdovi řekl: "Jo, pane, LPG vám něco málo na provozu ušetří, ale má to tu, tu, tu, tu a tu nevýhodu, to, to a to riziko a toto, toto a toto omezení. Musíte platit navíc prachy za tu kontrolu, toto měření a tuto prohlídku. Ale jinak je to nesmírně výhodná věc." To by asi byl takový montážník ve chvíli bez práce, no nemám pravdu? :-)
Vici
Aktivista

Příspěvek od Vici »

Pro zajímavost - kamarád si svého času nechal dát LPG do Feldy 1,6 u celkem známé firmy.. ale byly s tím problémy, pánové sice řešili a řešili.. ale potom už začali mluvit ve smyslu toho, že záruka je jen jeden rok (nebo půl dokonce?), že pokud je to i s montáží, tak že je záruka kratší než obvyklé dva roky... čili i toto je třeba asi zjistit, jak je to DOOPRAVDY se zárukou, protože kdyby něco dražšího umřelo a muselo se to platit, tak se to taky značně prodraží...
kamarád naštěstí dopadl dobře, pánové to pak nějak doladili a tak jen jezdí a jezdí... (ale rozadá se karoserie... :-))) + to nechce jet studené a držet volnoběh na benzín a podobné neduhy plyňáků), v zimě, parkuje venku, mu to přepne na benzín tak po 4km jízdy
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Fakt je, že systémy LPG prošly poměrně intenzívním vývojem a dneska je řídící systém LPG na stejné, ne-li vyšší úrovni, než jsou systémy řízení benzinu. Problémy s řízením se už moc nevyskytují a pokud ano, jedná se většinou o výrobní vadu, která se projeví po pár týdnech.
Nicméně v minulosti se řešilo poměrně víc problémů s plynem - zejména v době, kdy díky boomu tohoto zařízení se to sekalo jako na běžícím pásu a dělal to doma ve stodole každý, kdo měl doprdeledíru. Dneska je to už lepší - znám desítky lidí, co jsou s plynem nadmíru spokojeni. Ale to neznamená, že neplatí to, co jsem tu dříve psal.

Záruka na komponenty je dle zákonů ČR dvouletá, a to bez jakýchkoli výmluv. Záruka na montáž (= práce) je šest měsíců. Takže kdyby někdo tvrdil něco jiného, je to na žalobu.
jaykay
Aktivista

Příspěvek od jaykay »

Marek77 píše:Záruka na komponenty je dle zákonů ČR dvouletá, a to bez jakýchkoli výmluv. Záruka na montáž (= práce) je šest měsíců. Takže kdyby někdo tvrdil něco jiného, je to na žalobu.
dle obcanskeoho zakoniku, pokud to ma nekdo na ICO, tak je zaruka smluvni a treba jen jeden den :)
VW Touran 2.0TDI BKD Highline chip by dragpower.cz
Ondras83
Přispěvovatel

Příspěvek od Ondras83 »

osobne jsem auto na LPG uz mel, potom jsem mel TDI a ted budu mit zase LPG, k tomu mame doma dalsi dve LPG a jeste jedno TDI a problemy s tim nebyli a to mame dva podtlaky, jeden na favu karbec, druhej na fabii MPI a sekvence v dvoulitru...ja osobne jsem s LPG spokojenej nad miru, tdi se vic svezu, ale na moje pouzivani uz to zacalo bejt nevyhodny a dneska taky koupit naftovy auto v takovym stavu, jako jsem koupil toho dvoulitra je nemozna vec :)

jinak TDI nezatracuju, chran buh, ale predsudky proti LPG uz jsem davno hodil za hlavu :)
felda 1,3 72 koní ;-)..ex
OI 1,9TDI 66kW ALH>mrtvá
OI 2,0MPI LPG - top stav - prodano
favo 64kw
Fabia RS ASZ - KO - duchodce z vedlejsi
OI 1,9TDI ASV LaK
OII 2,0TDI CEGA RS
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

jaykay píše:
Marek77 píše:Záruka na komponenty je dle zákonů ČR dvouletá, a to bez jakýchkoli výmluv. Záruka na montáž (= práce) je šest měsíců. Takže kdyby někdo tvrdil něco jiného, je to na žalobu.
dle obcanskeoho zakoniku, pokud to ma nekdo na ICO, tak je zaruka smluvni a treba jen jeden den :)
Pokud jako obyčejný smrtelník kupuji zařízení LPG s montáží, uzavírám vztah obchodní. V tu chvíli se řídím zákoníkem obchodním - občanský zákoník mě nezajímá.

Ondras83 píše:...predsudky proti LPG uz jsem davno hodil za hlavu :)
To já taky. Ale to, co jsem tu o LPG psal, nejsou předsudky, to jsou fakta.
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

http://nymbursky.denik.cz/podnikani/pra ... 70625.html
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
jaykay
Aktivista

Příspěvek od jaykay »

Marek77 píše:
jaykay píše:
Pokud jako obyčejný smrtelník kupuji zařízení LPG s montáží, uzavírám vztah obchodní. V tu chvíli se řídím zákoníkem obchodním - občanský zákoník mě nezajímá.

Ondras83 píše:...predsudky proti LPG uz jsem davno hodil za hlavu :)
To já taky. Ale to, co jsem tu o LPG psal, nejsou předsudky, to jsou fakta.

to se moc pletes, obycejny smrtelnik (ne ICO) - vztah vzdy dle obcanskeho zakoniku - 2 roky na zbozi !!!

kupuji na ICO - vztah dle obchodniho zakoniku - zaruka neni stanovena a je na dohode !!!
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

[quote="jaykay] to se moc pletes, obycejny smrtelnik (ne ICO) - 2 roky na zbozi !!![/quote]

A co jsem tu asi tak psal??? Přečti si nejprve pořádně to, co píšu a potom kritizuj. Psal jsem snad jednoznačně, že záruka na materiál je dvouletá - nebo tu je ode mě napsáno něco jiného????? (LOL)
jaykay
Aktivista

Příspěvek od jaykay »

psal si "Pokud jako obyčejný smrtelník kupuji zařízení LPG s montáží, uzavírám vztah obchodní. V tu chvíli se řídím zákoníkem obchodním - občanský zákoník mě nezajímá."

to je prave ten nesmysl, obycejny smrtelnik - nepodnikatel vzdy nakupem uzavira smlouvu podle obcanskeho zakoniku !!!
Marek77
Aktivista

Příspěvek od Marek77 »

Mně šlo o tu stanovenou záruční dobu na materiál, kterou jsi zpochybnil. Ta je devouletá a přes to nejede vlak.
Forest
Aktivista

Příspěvek od Forest »

Marek77 píše:Mně šlo o tu stanovenou záruční dobu na materiál, kterou jsi zpochybnil. Ta je devouletá a přes to nejede vlak.
Obavam se, ze zaruku na material vyuziva montazni firma/clovek, nikoliv zakaznik, ktery prebira celou zakazku jako dilo a pripadnou montaz, pricemz na tyto dve polozky se vztahuji zaruky.

Vem si, ze treba my, jakozto firma dodavajici CS, a.s. dostavame zaruku na material 24 mesicu a ten kolos, ktery si Erste poridila na hrani po nas chce zaruku 72 mesicu.
TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by (hm)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
jaykay
Aktivista

Příspěvek od jaykay »

Marek77 píše:Mně šlo o tu stanovenou záruční dobu na materiál, kterou jsi zpochybnil. Ta je devouletá a přes to nejede vlak.
jasne, jen jsem chtel podotknout, ze to plati v pripade, kdy je zakaznikem nepodnikatel, kdyz je zakaznikem podnikatel, tak zadna zakona zaruka neni, protoze se pak vztah posuzuje podle obchodniho zakoniku a ten zadnou danou zaruku nezna
Odpovědět

Zpět na „Zvyšování výkonu VW group (DIESEL)“