elektrostatické čištění olejů

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět

"na kolen?" realizovateln?

ano
18
64%
ne
10
36%

Celkem hlasů: 28

jaryn
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od jaryn »

radluk píše:jak velky proud proteka obvodem pri filtrovani? Cca? :? Slo by to VN usmernit i klasikou - polovodici? Ta indukcni civka dava na vystupu vic jak 15 kV.
Proud nula nula nic - tady jde především o napětí.
Určitě by to šlo usměrnit diodama - ale 15kV je dost. To spíš zdroj třeba 3kV a pak to kaskádou vynásobit.
Osobně, kdybych stavěl zdroj VN, použil bych VN trafo z televize, na ten ferit, co kouká ven bych namotal primár, postavil střídač ze 2 tranzistorů a 2 odporů a vyřešeno. Máš to i usměrněný, protože do těch traf lisují diodu.
Zdenda
Přispěvovatel

Příspěvek od Zdenda »

kolik si toho oleje takhle přefiltroval a jak vypadala ta harmonika ? Jak to šlo rychle? Z čeho je ta harmonika ?
Jináč to vypadá pěkně řemeslně udělaný... :)
VW Passat 1.6 TD, motor CY, r.v. 1987
VW Passat 1.9 TDI, motor AFN, 1996
Ford Mondeo 1.8 TDCI, 2007
jaryn
Přispěvovatel

Příspěvek od jaryn »

Zdenda píše:kolik si toho oleje takhle přefiltroval a jak vypadala ta harmonika ? Jak to šlo rychle? Z čeho je ta harmonika ?
Jináč to vypadá pěkně řemeslně udělaný... :)
Díky :)
Oleje přes filtr proteklo cca 50l a harmoniku jsem nekontroloval. Průtok byl přibližně 10l/h. Ten papír je obyč papírová čtvrtka a padla na to jedna A1.

Olej, který jsem vypustil z motoru to ale nebylo schopné vyčistit, napětí kleslo na nulu a konec. Pravděpodobně příliš vysoký obsah vody, nevím, víc jsem to neřešil.
SLÁDEK
Přispěvovatel

Příspěvek od SLÁDEK »

Jaryne taky se přidám ke Zdendovi - máš to fakt pěkně udělaný.

Možná by to chtělo nějaké schéma toho zdroje napětí.

Ten olej po tom čištění vypadá fakt dobře - no musím se přiznat, že když jsem na začátku viděl, co chceš řešit, tak jsem tomu vůbec nevěřil, že to dokážeš.

Kloubouk dolů.
jaryn
Přispěvovatel

Příspěvek od jaryn »

SLÁDEK píše:Jaryne taky se přidám ke Zdendovi - máš to fakt pěkně udělaný.

Možná by to chtělo nějaké schéma toho zdroje napětí.

Ten olej po tom čištění vypadá fakt dobře - no musím se přiznat, že když jsem na začátku viděl, co chceš řešit, tak jsem tomu vůbec nevěřil, že to dokážeš.

Kloubouk dolů.
:D jo, díky.
Zapojení zdroje určitě postnu, jen co rozchodím sken.
No.... když jsem to na začátku.... to jsem tomu věřil, jinak bych se do toho nepouštěl. Jenže to víš, beran a čím víc do mě lidi solej, že to nepůjde, tím víc zaberu. A pokud by to nemělo žádnou odezvu, tak fakt je, že bych se na to vy....kašlal :)

Edit: zdroj nv
Obrázek
Kondík můžete vynechat, ten primár na vn tel.trafo, já motám 2x10 závitů.
SLÁDEK
Přispěvovatel

Příspěvek od SLÁDEK »

Tak už jsem taky prošel pár stránek věnovaných vysokému napětí.

Tam to však používají na pokusy - světelné efekty a výboje.
No jsem z toho hotovej jeden kluk tam popisuje pokus při kterým stojí na kýbli a dotýká se výstupu trafa a přitom mu vstávají vlasy a z prstů srší jiskry - no soda (crazy) .

Jak je to s bezpečností takhle vysokého napětí - na internetu jsem viděl, že varují před popáleninami střídavým napětím, ale že stenosměrné může být nebezpečnější.
Josef
Přispěvovatel

Příspěvek od Josef »

Není tak úplně pravda že čím větší napětí, tím nebezpečnější. Pokud je zdroj měkký nic ti to neudělá, zatímco tvrdých 220 ze zásuvky nadělá paseku. Doufám, že to píšu zbytečně. Jinak ten filtr je opravdu hezky vyroben - dle tohoto máš slušný šance dělat konstruktéra. Trpělivosti a pěkný práci ZDAR! ;)
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

To JARYN: Tak přes moji počáteční nedůvěru přijmy omluvu za moji skepsy.

Pokud Ti to nebude vadit měl bych dotazy a popř. konstrukční návrhy vylepšení.

Předně kolik byl odebíraný proud z baterie? Chtěl bych mít představu o výkonu zařízení.

Určitě by chtělo změřit jaké je průrazné napětí dielektrické vrstvy (olej+papír) tvé konstrukce aby napětí na elektrodách bylo blízko této meze a účinost filtrace tvého zařízení byla na maximu.

Pak mi ještě není jasný směr toku oleje přes papír, správně by to mělo být po směru skládání harmoniky aby se právě nečistoty usazovali v hrotech ne?
jaryn
Přispěvovatel

Příspěvek od jaryn »

Pavel píše:To JARYN: Tak přes moji počáteční nedůvěru přijmy omluvu za moji skepsy.

Pokud Ti to nebude vadit měl bych dotazy a popř. konstrukční návrhy vylepšení.

Předně kolik byl odebíraný proud z baterie? Chtěl bych mít představu o výkonu zařízení.

Určitě by chtělo změřit jaké je průrazné napětí dielektrické vrstvy (olej+papír) tvé konstrukce aby napětí na elektrodách bylo blízko této meze a účinost filtrace tvého zařízení byla na maximu.

Pak mi ještě není jasný směr toku oleje přes papír, správně by to mělo být po směru skládání harmoniky aby se právě nečistoty usazovali v hrotech ne?
Ok, přijímám :)
proud odebíraný z baterie byl 120 mA, to je cca 1.5W. Teď už to mám předělané za trafíčko od ťamanů :)
Elektrostatická pevnost "plechovky"..... regulovaný zdroj VN nemám, tak bude muset stačit zatím těch 20kV :(
Olej teče do plechovky od spodku a nahoře vytěká přefiltrovaný, takže vlastně se vůbec přes harmoniku nefiltruje, jen protéká podél ní.
petertn
Přispěvovatel

Příspěvek od petertn »

jednosmerny prud sposobuje elektrolyzu a tym rozklad krvi - opravene-aj majster tesar sa utne
Naposledy upravil(a) petertn dne 14 kvě 2007, 11:41, celkem upraveno 1 x.
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

To petertn: Neznám pojem jednosměrný proud. Asi nějaká novinka :roll:
petertn
Přispěvovatel

Příspěvek od petertn »

Pavel píše:To petertn: Neznám pojem jednosměrný proud. Asi nějaká novinka :roll:
stejnosmerny
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

(rofl)
Naposledy upravil(a) radluk dne 08 zář 2008, 10:55, celkem upraveno 1 x.
SLÁDEK
Přispěvovatel

Příspěvek od SLÁDEK »

Josef píše:Není tak úplně pravda že čím větší napětí, tím nebezpečnější. Pokud je zdroj měkký nic ti to neudělá, zatímco tvrdých 220 ze zásuvky nadělá paseku. Doufám, že to píšu zbytečně. Jinak ten filtr je opravdu hezky vyroben - dle tohoto máš slušný šance dělat konstruktéra. Trpělivosti a pěkný práci ZDAR! ;)
No a to je právě to - jestli Jaryn měl při filtraci proud z baterky řádově mA, ale autobaterie umí řekněme 300A, tak to už je teda pořádně tvrdý zdroj, né.
No elektrice moc nerozumím, tak mě, prosím, nekamenujte, poku jsem plácnul nějakou blbost.
Pavel
Přispěvovatel

Příspěvek od Pavel »

To Sládek: Opravdu elektrice moc nerozumíš. ;) Tvrdost zdroje je definována velikostí dodané velikosti zkratového výkonu.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“