Jak se vyhnout placení pokuty za rychlost.

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Slavkov
Aktivista
Odpovědi: 0

Příspěvek od Slavkov »

x-man píše:řekne, že auto půjčil a komu, tak splní svojí povinost nahlásit to.
Ta osoba, která ho měla půjčený se už může vymluvit, že to půjčila osobě blízké.
Vymlouvání na osobu blízkou nemůže majitel auta, ale další osoba už jo na ní už se to nevztahuje:)
Na první pohled to vypadá dobře, ale tento postup patrně nebude fungovat, protože § 125h odst. 6 Zákona o silničním provozu výslovně stanoví, že „provozovatel vozidla může písemně sdělit údaje o totožnosti řidiče vozidla v době spáchání přestupku“. Nestačí tedy sdělit, že jsi auto půjčil Vonáskovi, ale musíš sdělit, kdo auto konkrétně řídil. Pokud Vonásek odsouhlasí, že auto měl půjčené, ale dál ho půjčil Lojzovi, úřad to velmi pravděpodobně posoudí tak, že jsi nesdělili údaje o totožnosti řidiče vozidla a přestupek se vrátí opět k tobě, ale už jako správní delikt. Navíc § 10 odst. 1 písm. d) Zákona o silničním provozu uvádí: „Provozovatel vozidla nesmí přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti“ (sankce 5-10 000 Kč). Z tohoto lze dovodit povinnost provozovatele znát celý „řetěz“ až po řidiče... vozidlo svěří jedné osobě a ta jej následně svěří další osobě, provozovatel vozidla musí znát konečného řidiče. Úřady a soudy to velmi pravděpodobně nebudou mít problém ze shora uvedeného ustanovení dovodit 8)

Pokud chcete nějak spekulovat, tak zkuste najít člověka s řidičákem, který v době spáchání přestupku žil a v době projednávání přestupku již nežije... V tomto případě totiž správní orgán nemůže řízení ani zahájit, neboť § 66 odst. 1 písm. c) Zákona o přestupcích stanoví, že „správní orgán, aniž řízení zahájí, věc odloží, jestliže osoba podezřelá z přestupku zemřela před zahájením řízení“... (noteeth)

daniel.j
Varianta výmluvy na cizince může být komplikovaná a teprve praxe ukáže, jak se k tomu správní orgány postaví...
Např. obešlou cizince dopisem... pokud se dopis vrátí jako nedoručený, lze aplikovat § 22 Správního řádu: „Pokud se adresátům, kteří se zdržují v cizině ... nepodaří písemnost doručit, ustanoví jim správní orgán opatrovníka.“ Opatrovník samozřejmě bude vhodný pro orgán, aby následně mohl po provedení formálního řízení věc uzavřít s tím, že spáchání skutku nebylo prokázáno = věc se vrací k tobě jako správní delikt.
Další variantou by mohla být varianta, kdy sice dopis bude doručen, ale cizinec nebude nijak reagovat. V takovém případě by měl orgán věc projednat v souladu s § 74 odst. 1 Zákona o přestupcích: „V nepřítomnosti obviněného z přestupku lze věc projednat jen tehdy, jestliže odmítne, ač byl řádně předvolán, se k projednání dostavit nebo se nedostaví bez náležité omluvy nebo důležitého důvodu.“
Zajímavé bude, jak se úřady v praxi postaví k situaci, kdy se ze zahraničí nebudou vracet dopisy ani doručenky. V tomto případě by si úřady měly s adresátem marně dopisovat... až po uplynutí lhůty odpovědnost za přestupek zanikne.
GIV Variant TDi ???kW
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

daniel.j píše:dy si hajzlíci protáhli z roku na dva, asi nestíhali).

A tady expertovi milošovi: I když máš obrázek jak se směješ do kamery, normálně úředníčkovi řekneš, že to nejsi ty. Nemůže nic, řešit to nebude. Použil jsem to už 6x, když ještě minulý rok to legálně šlo :)
já měl jednu praxi že jsem jel v obci 72 a :) se mi vydechlo když mě vyfotili zezadu (LOL)
pak jsem jel jednou 6O a to mě obklíčili a zajali body a litr:)

u nás to fachčí tak že když řekneš žes to nebyl pozvou dva dopraváky a ti řeknou že s to byl, ale to jsem jen slyšel na vlasní kůži jsem to nevyzkoušel,
slovacek.milos
Aktivista

[quote="Slavkov"] „Provozovatel vozidla nesmí přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti“ (sankce 5-10 000 Kč)

co když silnější povahy nahlásí krádež vozidla na dobu přestupku :? ;)
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Miloši, když už chci vstopit na tenký led a něco dělat, tak to musí mít úroveň a štábní kulturu 8)

Proto vřele doporučuji variantu mrtvola, protože nemusíš mít žádné velké právní povědomí... jenom uvedeš jako řidiče v době spáchání přestupku... a prostě dle Zákona o přestupcích ani nemůžou zahájit řízení, tzn. není co dál řešit.
Samozřejmě "ideální kandidát" je cca 30-60 let s řidičákem... asi těžko budou dohledávat, že ležel v LDN apod. Ten řidičák si ověřit můžou (český), nicméně kdyby ho neměl, tak budeš tvrdit, že ti ukázal svůj řidičák - např. azerbajdžánský, to už budou hledat těžko a ty jsi nic neporušil, neboť měl potřebné doklady a byl způsobilý...

Je třeba si také uvědomit, že pro zodpovědnost jako provozovatele vozidla za správní delikt musí být splněno např. následující:
- Porušení pravidel bylo zjištěno prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo se jedná o neoprávněné zastavení nebo stání
(Pokud vás například změří silniční hlídka a za X měsíců přijde předvolání k podání vysvětlení, přestupek nemůže být řešen jinak než v klasickém přestupkovém řízení podle Zákona o přestupcích, tzn. můžete bez sankce odmítnout vypovídat.)
... a takových podstatných detailů je tam mnohem více, ale to už se chce dost orientovat v problematice (noteeth)

Mimochodem, že jste překročili rychlost a bylo to třeba i prokazatelně zaznamenáno, ještě vůbec neznamená, že jste se dopustili přestupku...

Pokud dojde na řízení nuťte úřad doložit, že přestupek skutečně zaznamenal „automatizovaný technický prostředek používaný bez obsluhy“.
Ať doloži, že porušení pravidel vykazuje znaky přestupku. Přestupkem se podle § 2 odst. 1 Zákona o přestupcích rozumí „zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno v tomto nebo jiném zákoně."
Ono totiž již existuje judikát Nejvyššího správního soudu, že: „Zákon o přestupcích ani jiný právní předpis nestanoví přesnou hranici rychlosti jízdy motorovým vozidlem, jejíž překročení způsobí naplnění materiálního znaku přestupku. Správní orgány jsou povinny zkoumat vždy, když rozhodují, zda určité jednání je přestupkem či nikoliv, také otázku, jestli došlo k naplnění obou znaků přestupku, tj. znaku formálního i znaku materiálního,“ a „dle argumentace krajského soudu by mohla být za bagatelní považována např. jízda mimo obec rychlostí 100 km/h na přehledném úseku za malého provozu nebo noční jízda v obci rychlostí 70 km/h v situaci, kdy by nebyli na ulici žádní chodci.“
Čili jasně a jednoznačně řečeno, že jet vyšší než povolenou rychlostí se automaticky nerovná spáchání přestupku! ... což jaksi úřady automaticky předjímají...
Dokonce by jste mohli po úřadu chtít doložit, že porušení pravidel nemělo za následek dopravní nehodu. Mohli byste tvrdit, že došlo k malé nehodě, ke které není nutné volat policii.... a jste z toho také venku. To je extrém s možnými komplikacemi...

Můžete namítat i podjatost úředníka, případně celého orgánu, přičemž ten pak může do rozhodnutí o podjatosti „provádět jen takové úkony, které nesnesou odkladu“, lze si zvolit zmocněnce atd. ... prostě "natahovací obstrukce", vše natahovat, prodlužovat, zahlcovat úředníky prací.... je třeba dát úředníkovi jasně najevo, že bude lepší věnovat se raději těm, kteří bez odporu zaplatí, než vám, který kladete intenzivní odpor... až to zabalí :D

Ke všemu se dá vhodně vyjadřovat a namítat... a oni musí nějak reagovat (čas, čas a čas)...

Pokud nedejbože již padne rozhodnutí, lze se odvolat a namítat např. nezákonnost z důvodu nepřezkoumatelnosti.
Co všechno by orgány v rozhodnutí měly uvést: „uvedou důvody výroku nebo výroků rozhodnutí, podklady pro jeho vydání, úvahy, kterými se správní orgán řídil při jejich hodnocení a při výkladu právních předpisů, a informace o tom, jak se správní orgán vypořádal s návrhy a námitkami účastníků a s jejich vyjádřením k podkladům rozhodnutí“.
Rozeberete, co všechno z vyjmenovaných bodů rozhodnutí neobsahuje. většinou něco chybí v uvedení podkladů pro vydání rozhodnutí, chybí úvahy, kterými se správní orgán řídil při jejich hodnocení a při výkladu právních předpisů. Případně informace, jak se správní orgán vypořádal s návrhy a námitkami účastníka a s jeho vyjádřením k podkladům rozhodnutí... samozřejmě pokud jste tak učinili.

Prostě i když jste v silničním provozu něco udělali, tak to ve finále bude smeteno pro "formální chyby" ve správním řízení či zajišťování podkladů atd... Prostě v té "stroní mašinérii na vybírání pokut" (o ničem jiném to není) ty chyby vždy budou, neboť úředníci to prostě jenom vkládají do předpřipravených šablon pro "pásovou výrobu"... Je dobré si také uvědomit, do které pokladničky ty penízky půjdou: „pokuty vybírá orgán, který je uložil. Příjem z pokut je příjmem rozpočtu, ze kterého je hrazena činnost orgánu, který pokutu uložil.“... jasná záruka nestranného posouzení ve "firemní" zainteresovanosti, že?

Nejpodstatnější je s úřadem příkladně spolupracovat a aktivně se do správního řízení zapojovat (zejména "kvalifikovanou obstrukcí") a hlídat si platné lhůty. Taktika "mrtvého brouka" není dobrou variantou...

Přeji mnoho zdaru při kladení aktivního odporu... a těším se, že tuto legislativně-paskvílní formu odpovědnosti jednou smete ÚS 8)
GIV Variant TDi ???kW
Jarda S.
Aktivista

Příspěvek od Jarda S. »

bohužel pokud se nepodaří dohledat viníka zaplatí provozovatel (hm) takže toho litra z vás stejně dostanou (wallbash)
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
Slavkov
Aktivista

Příspěvek od Slavkov »

Jardo, nemáš pravdu... pokud máš problém přečíst celý můj předchozí příspěvek, tak si přečti alespoň § 125 Zákona o silničním provozu, co všechno musí být splněno aby tě k takové zodpovědnosti vůbec mohli postavit a co můžeš místo zaplacení udělat. V nejjednodušší variantě jim uvedeš řidiče mrtvolu (občana ČR), tudíž řízení na základě Zákona o přestupcích nemohou vůbec zahájit, kde takovou osobu sehnat ti snad v době parte na internetu a různých registrů, obchodních rejstříků atd. nemusím popisovat... jméno, adresa, ročník...

Už s tím tady v práci máme reálnou zkušenost:
Měšťáci poslali výzvu k podání vysvětlení (§ 11 Zákona o obecní policii). Sdělíš, že využíváš svého práva nevypovídat (Listina základních práv a svobod - zaručené právo nevypovídat proti sobě a příbuzným). V tomto okamžiku to předají na MěÚ a začíná platit ten právní paskvíl... Následně přišla „Výzva provozovateli vozidla, s nímž došlo ke spáchání přestupku, k uhrazení určené částky“, zde již musí být všechny ty náležitosti dle § 125 Zákona o silničním provozu (téměř s jistotou to tak nebude) a pokud se cítíš silný můžeš začít čestně bojovat (ať doloží náležitosti, další obstrukce,...) nebo zvolíš "úhybný manévr" a využiješ ustanovení § 125 „Neuhradí-li provozovatel vozidla určenou částku, může úřadu v uvedené lhůtě písemně sdělit údaje o totožnosti řidiče vozidla v době spáchání přestupku.“, což jako slušný občan splníš... že řidič zemřel... to se stává = nelze zahájit řízení dle Zákona o přestupcích. Žádnou jinou další povinnost jako provozovatel vozidla nemáš a vše ostatní leží na jejich bedrech. Tečka, konec.
Přeloženo do tvého jazyka: "Viník je dohledán".

Navíc praxe v Brně (předpokládám, že to bude všude stejné) ukazuje, že úředník je velmi líný, dělá ve své práci chyby a pokud vidí kvalifikovaný odpor, tak si nepřidělává práci a zkasíruje deset dalších, kteří jsou rádi, že to bude bez bodů a rádi zaplatí... Chápu, že pro někoho je jednodušší zaplatit, než jim něco párkrát napsat :)

Ono celá ta právní úprava je paskvíl, který v jiné oblasti nemá obdobu... a předpokládám, že po několika žalobách to skončí u Ústavního soudu, který to smete...
GIV Variant TDi ???kW
slovacek.milos
Aktivista

[quote="Slavkov"]

mi se ty zákony moc nechce soukat do hlavy ale někde jsem četl že ten provozovatel musí označit viníka, ale viník má právo nevypovídat,

tak jsem se tento týden setkal s borcem v praxi,
šel na magistrát hl.m. jako splnomocněnec provozovatele kvůli špatnému parkování,

uvedel že vozidlo bylo svěřeno jemu a dál nic vypovídat nebude

tím jednání skončilo a šel domů

co bude dál se dovím napíše mi ;)
GeneHawkins
Přispěvovatel

Příspěvek od GeneHawkins »

Coby, provozovatel zaplatí pokutu + litr za správní řízení...
slovacek.milos
Aktivista

GeneHawkins píše:Coby, provozovatel zaplatí pokutu + litr za správní řízení...
a jak dopadne příběh co jsem napsal?
GeneHawkins
Přispěvovatel

slovacek.milos píše:
GeneHawkins píše:Coby, provozovatel zaplatí pokutu + litr za správní řízení...
a jak dopadne příběh co jsem napsal?
Provozovatel zaplatí pokutu + litr za správní řízení. Klidně se zeptej znova, napíšu ti to potřetí.
x-man
Přispěvovatel

Příspěvek od x-man »

slovacek.milos píše:
x-man píše:řekne, že auto půjčil a komu, tak splní svojí povinost nahlásit to.
Ta osoba, která ho měla půjčený se už může vymluvit, že to půjčila osobě blízké.
Vymlouvání na osobu blízkou nemůže majitel auta, ale další osoba už jo na ní už se to nevztahuje:)
to jsem nikdy nečetl je to velice zajíměvé a velice logické tos vymyslel nebo kde jsi to četl

vlastník vozidla se vymlvit nemúže ale ten další v pohodě

kurka ty jsi na to přišel x man (crazy)

tys tomu přišel na kloub skláním se pře tebou ;) si borec nakonec miloš

mám to od příbuznýho co dělá na dopravce a je to prý teď klasická výmluva.
říkal, že se ve finále nic nezměnilo,akorát se napíše o jeden papír navíc a je to jako při starým. A navíc se to tím "prodlouží" takže v při dnešní rychlosti řešení ti prý stejně nic nehrozí.

Nebo prej i už zkouší, že to půjčili někomu kdo nemá řidičák (babička, děda) ten pak dá čestné prohlášení, že auto neřídil, protože je neřidič, ale že ho opět půjčil někomu z rodiny a nechce ho vystavit "trestnímu stíhání" (nebo už si to nepamatuje) a opět se to odkládá.
Ford GALAXY 1.9TDi PD 85kW AUY
GeneHawkins
Přispěvovatel

Jste jak malé děti. Něco si o tom přečtěte, ať neplácáté hlouposti.

Jim je úplně jedno, z jakého důvodu neodhalí pachatele přestupku. Nicméně pokud prostě k potrestání pachatele nedojde, potrestají provozovatele. Na to mají dokonce tři roky.
slovacek.milos
Aktivista

[quote="GeneHawkins"]Jste jak malé děti. Něco si o tom přečtěte, ať neplácáté hlouposti.

no já neplácám hlouposti prostě jsem jen popsal k čemu jsem přišel borec přijede kolem vánoc tak napíšu jak dopadl ;)
dury2
Aktivista

Příspěvek od dury2 »

Taky je tu možnost uložení kauce provozovateli vozidla. Bežná praxe, pokud udám, že vozidlo řídil Šamil Besajev, odněkud z Pakistánu (nebo jiný stát mimo schanghen). Úřad nejprve obešle cizineckou policii s dotazem, jestli ta osoba u nás někdy vůbec byla, pokud ne, řeší se to s provozovatelem. Pokud se trefíš na někoho kdo tu skutečně byl, řeší se to pak s ním.
Paradox je, že úředním jazykem je čeština, takže výzvy, dožádání a podobné nesmysly do ciziny chodí v češtině, co jsem slyšel od lidí z magistrátu, tak prý na to německé a rakouské úřadu běžně reagují a posílají údaje o vlastníkách vozidel.
Kdo říkal, že diesel patří jenom do traktora, tak určitě nikdy nejel v TDi.
VW Passat 96kW Highline, soft od RudisTDic,
Golf I Cabrio r.v. 1982 motor 1,6 GTi s dabl karbec
JENDA T4
Aktivista

Příspěvek od JENDA T4 »

potrestat provozovatele pokutou je furt lepší než bodama,ty ti snad při nezjištění pachatele přestupku nevemou ne.

čert vem pár drobnejch,lepší než přijít o papíry.
NÁKUP A PRODEJ DÍLŮ ŠKODA 775668906,!sz-ne!
Veškeré dotazy pouze na email. Protranscar@email.cz díky
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“