žhavící svíčky - nešly ven

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Dushky888
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od Dushky888 »

Martin.R píše:Ničím nepotírat!!! Hezky na sucho, cokoli se tam dostane (mazadla odrezovače.....) se časem zapeče a pak je problém na světě.
Diky moc :)
Octavia Combi Elegance 1.9 TDI 81kw ASV
DOLPH
Aktivista

Příspěvek od DOLPH »

Martin.R píše:Ničím nepotírat!!! Hezky na sucho, cokoli se tam dostane (mazadla odrezovače.....) se časem zapeče a pak je problém na světě.
to je sice taky názor,ale já s ním nesouhlasím...

žhaviče nejdou ven -protože mezi železnou žhavičkou a hliníkovou hlavou dochází k chemické reakci a oxidaci.(stačí trošku slané voda z cesty a už to jede) a té je třeba zabránit-já doporučuji měděnou pastu.
TDI tech
Aktivista

Příspěvek od TDI tech »

Martin.R píše:
TDI tech píše:Hlinik ma mensiu teplotnu roztaznost ako ocel. Preto v zasade povolovat zahvice pri studenom motore!!! A aj mne sa uz stali nejake prusery so zhavicami. Najhorsie bolo ked sa mi pri uvolnovani zlomil :x
No nevim, ale jestli si to dobře pamatuju tak hliník má právě větší tepelnou roztažnost, takže právě naopak.
ee hlinik ma mesiu teplotnu roztaznost ako ocel, preto su zneho napr. zdvihacie tycky na sacich ventiloch vo felde. Je to koly e misiam, tym ze hlinik ma mensiu teplotnu roztaznost je presnejsie vymedzena vola sacich ventilov v celom rozsahu prevadzkovych teplot motora.
automeda
Sběrač informací
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od automeda »

Ano take po ruzných pokusech se osvědčila měd a take keramická pasta.Kde jsem ji použil tam jsem už neměl problémy a nemusel vytahovat vytahovákem na žhaviče.
Nejlepší auto je žádné auto !
roman
Přispěvovatel

Příspěvek od roman »

Máte někdo zkušenosti s novým typem - keramickými žhavícími svíčkami?
V příručkách píší že jakmile nejde povolit předepsaným momentem ( asi 20 Nm ), nesmí se již demontovat a musí se hned demontovat hlava. Při povolení větším momentem hrozí rozdrcení keramiky a nasledné napadání jemných keramických částeček kolem pístu a po spuštění motoru dojde k vydření válců.
Další zajímavostí je, že jakmile nová keramická žhavící svíčka spadne na zem, již se nesmí namontovat.

Roman
Martin.R
Aktivista
Odpovědi: 1

Příspěvek od Martin.R »

TDI tech píše:
Martin.R píše:
TDI tech píše:Hlinik ma mensiu teplotnu roztaznost ako ocel. Preto v zasade povolovat zahvice pri studenom motore!!! A aj mne sa uz stali nejake prusery so zhavicami. Najhorsie bolo ked sa mi pri uvolnovani zlomil :x
No nevim, ale jestli si to dobře pamatuju tak hliník má právě větší tepelnou roztažnost, takže právě naopak.
ee hlinik ma mesiu teplotnu roztaznost ako ocel, preto su zneho napr. zdvihacie tycky na sacich ventiloch vo felde. Je to koly e misiam, tym ze hlinik ma mensiu teplotnu roztaznost je presnejsie vymedzena vola sacich ventilov v celom rozsahu prevadzkovych teplot motora.
Já fakt nevim, ale žiju furt v dojmu že hlína má větší. Už z dob kdy jsem dělal motorky a skládal je dohromady tak sem ohříval kartery a ložiska tam padaly samy ještě s vůlí a když jsem párkrát pouštěl ložisko se stejným přesahem jako u hliníku (za studena) do ohřáté ocele tak to bylo jen tak tak.
STRÝCO
Přispěvovatel

Příspěvek od STRÝCO »

Martin.R píše:
TDI tech píše:
Martin.R píše: No nevim, ale jestli si to dobře pamatuju tak hliník má právě větší tepelnou roztažnost, takže právě naopak.
Já fakt nevim, ale žiju furt v dojmu že hlína má větší. Už z dob kdy jsem dělal motorky a skládal je dohromady tak sem ohříval kartery a ložiska tam padaly samy ještě s vůlí a když jsem párkrát pouštěl ložisko se stejným přesahem jako u hliníku (za studena) do ohřáté ocele tak to bylo jen tak tak.
Hliník má väčšiu tepelnú rozťažnosť než železo (oceľ, alebo liatina)
napríklad viď.
http://www.materialing.whian.net/node/67
Zdenda
Přispěvovatel

Příspěvek od Zdenda »

součinitel teplotní roztažnosti:

Ocel: 11 - 13 x 10^-6 / °C (dle obsahu uhlíku)
Hliník: 23 x 10^-6 / °C
VW Passat 1.6 TD, motor CY, r.v. 1987
VW Passat 1.9 TDI, motor AFN, 1996
Ford Mondeo 1.8 TDCI, 2007
martinsidlo
Aktivista

Příspěvek od martinsidlo »

Hezké,ještě že jsem nikdy nemusel měnit svíčky za celou dobu 680000km na Seat Cor. Sdi,stale perfektně funkční.
STRÝCO
Přispěvovatel

Příspěvek od STRÝCO »

Z pomeru koeficientov teplotných rozťažností potom vyplýva záver :
povoľovať pri studenom motore ! Vtedy by mala byť pravdepodobnosť problému menšia.
DOLPH
Aktivista

Příspěvek od DOLPH »

za 17 let co si "hraju" s autama jsem nevypozoroval rozdíl ve smyslu lepšího,nebo horšího povolování žhaviček na teplém či studeném motoru.

buď jde a nebo nejde a když nejde-můžu to rvát studené,nebo teplé-stejně nejde.
tepelná roztažnost jistě existuje,ale při teplotách 20°C(studený motor)a 80°C(provozní teplota) jsou rozdíly v rozměrech hliníku a oceli zahřáté na stejnou teplotu a při průměru žhavičky cca.10mm tak minimální,že se není ani o čem bavit.....
Zdeněk M
Aktivista

Příspěvek od Zdeněk M »

martinsidlo píše:Hezké,ještě že jsem nikdy nemusel měnit svíčky za celou dobu 680000km na Seat Cor. Sdi,stale perfektně funkční.
Hm, prevodovku tam mas aspon už tretí ne? :D To je co za SDI v Cordobě 6K2 vyroba 99-02 AGP 50 kw nebo tej starsí s motorem AEY 47 kw. V B4 94 motor 1Z TDI 670000km upad ventil tri díry v bloku a konec. :P
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Používám zlatou belzonu a bez problémů už léta.
G3 Variant synchro
mtapaj
Přispěvovatel

Příspěvek od mtapaj »

je to lepsie povolovat na teplom motore nie horucom okolo 60 °C vtedy tam lepsie prenikne aj povolovaci sprej alebo olej,no ak to aj tak nejde je dobre ho poriadne nahriat-do cervena nechat schladnut + sprej alebo olej popripade po nom udriet slusnym kladivom a ak nejde tak vrtaaat...
povolil som x srobov-odvzdusnovakov navarenim a postupnym rozkyvanim najlepsie je privarit nan kus tycky a postupne rozkyvat.
S tym navarenim som povolil 99perc.
KTS 530 k dispozicii
.....PASSAT B 5,5 96Kw+cca18Kw,AVF 2002-slusny stav aj vybava...:)
renault laguna 2,2td min.90kw..;o) palivo "FRITAK" - exx
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“