Octavia 1,6AKL 74KW 1999-nemaže ,chyba 515 HALL-vyřešeno!!
Moderátoři: šulda, Moderátoři
-
ThrashTheTrash
- Aktivista
Octavia 1,6AKL 74KW 1999-nemaže ,chyba 515 HALL-vyřešeno!!
Pánové, řeším celkem pro mě nevhodný problém. Majitel prodával auto, které jezdilo do poslední chvíle bez problémů a vím o auto vše, protože jsem mu na tom dělal od brzd po rozvody a STK vše.
Auto majitel prodal a jelikož motor byl v kondici,nežral olej,vše po servise tak jsem auto dohodil známé z rodiny.
Ale známá jezdila asi pul roku a začal jí pípat symbol konvičky. Ona říká,že symbol mazání se jí rozsvítil v kopci pokaždý,ale olej tam byl po horní rysku. Dojela ke mě a já zjistil že to nemaže,tak jsem dal druhý čidlo a pořád nemaže.Vyměnil jsem tedy olej a filtr a začlo to mazat na volnoběh 2 bary a při 2 tis otáčkách začal budík skákat od 2 do 10 barů. Tak jsem podle příručky vymontoval regulační ventil (píst,pružina) co je v tělese co drží olejový filtr a byl ten pístek přidřený.Tak jsem z něj odstranil rýhy a složil vše zpět.Výsledek byl ten že to opět nemaže.Když to je studený tak na volnoběh 2 bary a když se zahřeje na 70°C tak maže 0 bar.
Poznatek co jsem objevil je ten že když šroubovákem napáčím kliku směrem ke spojce a pak šlápnu na spojku,je cítit jak se pohne klika,takže co sme ve dvou vypozorovali tak to je tak cca 0,5 mm od oka.Z toho usuzuju že se probrousil axiál a motor ven a oprava kliky,ložisek atd...
Jaká má být axiální vůle na klice?Na šáde to bylo něco kolem 0,2 mm,pokud se nepletu.
Pokud toto někdo řešil,prosím o postup jak na to jít, popřípadě jak to zkontrolovat znova,zda není problém ještě někde v tom tělese co drží olejový filtr.
A chybu s Hallem bychzatím neřešil,prostě bych řekl že je mrtvý čidlo pod rozvodovým kolem,protože napájení tam jde mezi pin 1 a 3 , 2 a 3 od 0 do 5V.Výměna za origoš čidlo to spraví bych řekl.motor blbě za tepla startuje a nemá ten správný výkon.
Děkuji.
Auto majitel prodal a jelikož motor byl v kondici,nežral olej,vše po servise tak jsem auto dohodil známé z rodiny.
Ale známá jezdila asi pul roku a začal jí pípat symbol konvičky. Ona říká,že symbol mazání se jí rozsvítil v kopci pokaždý,ale olej tam byl po horní rysku. Dojela ke mě a já zjistil že to nemaže,tak jsem dal druhý čidlo a pořád nemaže.Vyměnil jsem tedy olej a filtr a začlo to mazat na volnoběh 2 bary a při 2 tis otáčkách začal budík skákat od 2 do 10 barů. Tak jsem podle příručky vymontoval regulační ventil (píst,pružina) co je v tělese co drží olejový filtr a byl ten pístek přidřený.Tak jsem z něj odstranil rýhy a složil vše zpět.Výsledek byl ten že to opět nemaže.Když to je studený tak na volnoběh 2 bary a když se zahřeje na 70°C tak maže 0 bar.
Poznatek co jsem objevil je ten že když šroubovákem napáčím kliku směrem ke spojce a pak šlápnu na spojku,je cítit jak se pohne klika,takže co sme ve dvou vypozorovali tak to je tak cca 0,5 mm od oka.Z toho usuzuju že se probrousil axiál a motor ven a oprava kliky,ložisek atd...
Jaká má být axiální vůle na klice?Na šáde to bylo něco kolem 0,2 mm,pokud se nepletu.
Pokud toto někdo řešil,prosím o postup jak na to jít, popřípadě jak to zkontrolovat znova,zda není problém ještě někde v tom tělese co drží olejový filtr.
A chybu s Hallem bychzatím neřešil,prostě bych řekl že je mrtvý čidlo pod rozvodovým kolem,protože napájení tam jde mezi pin 1 a 3 , 2 a 3 od 0 do 5V.Výměna za origoš čidlo to spraví bych řekl.motor blbě za tepla startuje a nemá ten správný výkon.
Děkuji.
Naposledy upravil(a) ThrashTheTrash dne 29 dub 2012, 21:57, celkem upraveno 1 x.
neřešil jsem to na tomto benz motoru ale hall pokud je do oleje tak není KO ale je plnej špon proto hlásí chybu takže jen umýt. no a to kde ti utíká tlak oleje jsem já zjištoval motor ven a profukování kanálů tím jsem zjistil netěsnosti a pak oprava.
přesnou historii nepamatuji.....třebaaaa zetor 25K
-
ThrashTheTrash
- Aktivista
Na profukování kanálů je třeba nějakej přípravek že?Dá se to místo čidla tlaku oleje nebo jak se to řeší?hansdob píše:neřešil jsem to na tomto benz motoru ale hall pokud je do oleje tak není KO ale je plnej špon proto hlásí chybu takže jen umýt. no a to kde ti utíká tlak oleje jsem já zjištoval motor ven a profukování kanálů tím jsem zjistil netěsnosti a pak oprava.
-
ThrashTheTrash
- Aktivista
Ok,děkuji za info, zkusím něco vymyslet,nejdříve shodím vanu,mrknu na sací koš a pak se zaměřím na tu vůli na klice a pak to asi skopnu celýhansdob píše:no já jsem si udělal různé redukce a motor jsem měl vzůru nohama a každý kanál na který jsem se dostal zvlášt jsem foukal někam třeba jen gum hadicí ale začal jsem přesně jak píšeš redukcí přes olejové čidlo.
-
ThrashTheTrash
- Aktivista
Teď tu mám octu 1,6 55kw motor AEE a tam axialni vule je ani ne poloviční od oka co na té stokoňovce a to ten motor AEE má přes 200 tisíc.geo píše:axialní vule max 0.30mm .další regulator je v tělese filtru na 4bar.pokud bude dole vana sundej šály pokud budou ok kontrola ovality čepu kliky.Nechce se mě zdát že by ten tlak utekl přes axiálu ale možné je vše.na jinejch to lítá jako blázen a mažou.
A v tělese filtru myslíš co?Z obrázku pozice 6 ne?To teda musím vyhodit celý těleso+výměník a tím i začnu,protože to je nejjednodušší cesta!
-
ThrashTheTrash
- Aktivista
-
ThrashTheTrash
- Aktivista

Tak naštěstí vyřešeno, dal jsem na rady, které jste sem napsali mistři a závada byla jasná po sundání držáku filtru. Pojistný ventil(som zakroužkoval) co je uvnitř tělesa držáku filtru, tak se prostě vyšrouboval a pod závitem utíkal tlak oleje. Po dotažení a složení všeho zpět je tlak při 90°C na volnoběh 2 bary, při 2 tis ot/min je 4 bary,takže pohoda
Děkuji za pomoc pánové