Vůle předního kola oct 1

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

ska.gri
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Vůle předního kola oct 1

Příspěvek od ska.gri »

Ahoj,

chci se zeptat, co může způsobovat vůli předního kola. Když s levým kolem (předním) zalomcuju do stran, je tam cítit takové "přeskakování". Když ho chytnu a zalomcuju za vrchní část kola, tak nic. V řízení nic necítím, pravé kolo to nedělá. Když jsem sundal kolo, tak je to znatelné o dost míň a musím trošku víc zabrat (bál jsem se na chatrném heveru, tak to bude asi tím). Při sundaném kole a lomcování za kotouč mi přišla vůle na všechny strany. (minimální)

Mám taky už nějakou dobu podezření na špatné ložisko kola (ale zase spíš pravého :)) ). Může to být i u tohoto případu? Zase po portočení ložisek an zvedáku nic neukázalo.

Dál bych měl dotaz na homokineťáky. Nevšiml jsem si teda nějakého problému, ale co jsem zdvihl auto a sundal kolo - chytl jsem poloosu a mezi "tyčí" a "kotoučem" je proti sobě vůle ve směru otáčení (dopředu dozadu). Je to normální, nebo to má být bez vůle? (je na obou kolech).

Dík (crazy)
Traker
Přispěvovatel

Příspěvek od Traker »

Asi čep na řídící tyči nebo celá tyč řídící vybitá :) jinak k těm homokinetákumjsem to taky tak měl na golfu naobou,ale je to fakt úplně minimální vůle :) nic mě to nedělalo
VW Golf IV 1.9,race 520,12mm hlava,hybrid turbo+chip MV,sání ARL,FMIC,,jednohmota spojka VR6,výfuk 60mm.MAHA 220PS

Seat Leon Cupra 1.9 ARL 4x4,GTB2264VK,Firad 80%.vyfuk 60mm,FMIC,soft MV

VW Golf VI,2.0 TDI GTD-125kw.úprava profituning--209PS
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Já ji tuhle dělal a byla volná matka poloosy..Ta vůle je taková "divná", je všude a nikde.. :)
nepropadat panice...
ska.gri
Přispěvovatel

Příspěvek od ska.gri »

Právě kdyby to byla tyč řízení, tak by to nevaklilo i ve vertikálním směru ne? Ale možné je všechno, přece je to starší kousek auta. Ložisko nechám ještě poslechout, popřekontrolovat a zajedem halvně na pořádný zvedák.

Spíš jsem se lekl trošku těch homokineťáků. Když podržím osu a pootočím kotoučem, tak se to hne asi o půl centimetru. Z toho mám trošku větší strach, proto jsem se šel hned zeptat co si o tom tady myslíte vy nebo jaká je zkušenost. Za ně je to pěkná řacha - což se mi zrovna nehodí (wallbash)
Traker
Přispěvovatel

Příspěvek od Traker »

ska.gri píše:Právě kdyby to byla tyč řízení, tak by to nevaklilo i ve vertikálním směru ne? Ale možné je všechno, přece je to starší kousek auta. Ložisko nechám ještě poslechout, popřekontrolovat a zajedem halvně na pořádný zvedák.

Spíš jsem se lekl trošku těch homokineťáků. Když podržím osu a pootočím kotoučem, tak se to hne asi o půl centimetru. Z toho mám trošku větší strach, proto jsem se šel hned zeptat co si o tom tady myslíte vy nebo jaká je zkušenost. Za ně je to pěkná řacha - což se mi zrovna nehodí (wallbash)
tak půl centimetru jsem zas neměl,jestli jsem měl dva milimetry,tak bylo moc,šlo to jen patrně spozorovat :)
VW Golf IV 1.9,race 520,12mm hlava,hybrid turbo+chip MV,sání ARL,FMIC,,jednohmota spojka VR6,výfuk 60mm.MAHA 220PS

Seat Leon Cupra 1.9 ARL 4x4,GTB2264VK,Firad 80%.vyfuk 60mm,FMIC,soft MV

VW Golf VI,2.0 TDI GTD-125kw.úprava profituning--209PS
ska.gri
Přispěvovatel

Příspěvek od ska.gri »

no u mě právěže docela dost. zatím to teda nic nedělalo, ale mám z toho bobky.

Možná by se mi vyplatilo sehnat starší poloosy bez vůle na obou stranách časem. Nechám to překontrolovat raději a uvidím. Koulak jsem na to pod baterkou teď večer. Budu se modlit ať to je capina
ska.gri
Přispěvovatel

Příspěvek od ska.gri »

Tak dneska jsem jel, do zatáčky na dvojku. Ubral jsem - přidal a bylo slyšet cvakání kov na kov. Takže homo jsou asi byc řekl KO. A do toho asi ještě to ložiko nebo řízení. Pěkné
Biimbo
Aktivista

Příspěvek od Biimbo »

vuli v lozisku si zmer hodinkama,ale ver ze problem bude bud v tyci,nebo hrebenu serva
Audi A8 3.0 TDI 171kw
Volvo XC90 2.4 D5 136kw Executive

Prodáno:
Volvo S80 2.4 D5 136kw
Audi A8 4.2 MPi V8 Quattro
OII Combi 1.9 TDI BXE 4x4
Allroad 2.5 tdi V6
OI 1.9 TDI
roman1648
Aktivista

Příspěvek od roman1648 »

řešil jsem to na Toledu 02
nový ložisko a nešlo to pořádně dotáhnout, pořád tam byla trochu vůle, jezdit se s tím dá ale není to na 100%
asi bude K.O. náboj
dolisovanej byl nadoraz
senioring1
Přispěvovatel

Příspěvek od senioring1 »

Pohybom kola v horizontálnej rovne sa prejaví vôľa v riadení ( čap , tyčka ) . Pri vertikálnom vôľa v ložisku , prípadne v otočnom čape ramena. Vôľu ložiska môžeš vylúčiť ak pri zabrzdenom kole sa vôľa nezmení . Cena čapov nie dramatická , to viac ťa bude stáť geometria .
Homokinetické kľby nie sú nesmrteľné , ale pokiaľ sú manžety nepoškodené tak sa ešte dá jazdiť . (kým nenašetríš na nové ) .
A3/TDI AGR 66kw/r 1998/EGR OFF .Návšteva servisu je posledný zúfalý pokus o spojazdnenie auta.
honzas1
Přispěvovatel

Příspěvek od honzas1 »

jenom jedna technická.... nemůžeš lomcovat s kotoučem a divit se že tam je vůle.. on u mě třeba drží na jednom m5 šroubu nebo kolik to má... nevim jak to je u octavy...lomcovat mužeš s dotaženym kolem..
polo 1.4tdi AMF
ska.gri
Přispěvovatel

Příspěvek od ska.gri »

Manžety jsou nepoškozené (nebo je někdo měnil). Vůle v autě je i když zařadím a můžu s ním o cca 10-15 čísel posouvat dopředu dozadu. ten malý m5 šroubek to snad udrží.

Už sháním pro jistotu druhé poloosy v OK stavu. Nechci někde riskovat rozsypání.

edit: budu menit olej v prevodovce. otazka - kdyz budu davat druhe poloosy, vytece olej z prevodovky? pokud ano, asi bych sehnal dily.

pokud ne - bordel mi to zatim zadny nedela (vibrace,skakani... jen proste cinkne pri ubrani a pridani plynu). tak bych s tim nejakou dobu jezdil a bud nasetril na nove a udelal to nekdy pozdejc (olej chci menit s motorovym)

s vuli a kotoucem: ten sroubek by to mel ale udrzet...na druhem kole jsem tam sahl s nasazenym kolem a delalo to taky
senioring1
Přispěvovatel

Vôľu skúšaj s nasadeným kolom a nepotrebuješ na to žiadnu silu .Pri výmene poloosí olej nevytečie .
A3/TDI AGR 66kw/r 1998/EGR OFF .Návšteva servisu je posledný zúfalý pokus o spojazdnenie auta.
ska.gri
Přispěvovatel

Příspěvek od ska.gri »

vůli jsem zkusil tak (za kolo jsem moc neviděl) - auto na hever, nasazené kolo. Chytl jsem poloosu a zakroutil s ní. Hýbala se a kolo ne-e. Nic velkou silou.

Teď když to hlídám je při přetočení kol - z levé do pravé strany slyšet cvaknutí. Při průjezdu zatáčkou a ubrání plynu (přibrzdí motorem) a následním malém přidání to cvakne kov o kov jako když si něco sedne.

Malou vůli v kole bych teď asi neřešil, ta je opravdu minimální. Horší je podle mě to druhé zjištění že..

17:30 - teď jsem si vytočil kolama že s tím zkusím ještě zahýbat s poloosama. Takže jakoby do motoru a ven nic. A když jsem jí chytl a zakroutil s ní, tak tam jen malinko cvakne a nic velkého.

Tak jak to pořádně překontrolovat, ať tu zbytečně neplaším (wallbash)
senioring1
Přispěvovatel

Klby poloosí sú konštruované tak aby umožňovali zmenu dĺžky pri preperovaní a vytočení plného rejtu . V krajných polohách majú poloosi iba minimálnu vôľu , pretože to je miesto kde nie sú opotrebené . Netráp sa , o výmenu sa prihlásia aj sami.
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“