čágo ropeři,brácha má polo 96 pouze v naftě a dobíjí mu to 14.6v vyvaří se mu aku a blikají mu světla..nevíme zda je to regulátor napětí v altíku.. kdo by poradil ??? ( klídně i opravil,sme z Bruntálu.. ) tak vela díku
14.6V je sice trochu víc než je zdrávo (nabíjecí regulované napětí by nemělo u tohoto vozu převýšit 14.4V), ale baterku to jistojistě nevyvaří, nebo rozhodně ne nějak intenzivně. Podle mého názoru je problém jinde než v regulátoru - do systému elektrické instalace jdou napěťové špičky, které voltmetr nezaregistruje, ale jsou škodlivé.
Přezkoušel bych ukostření motoru a celé pohonné jednotky, kostru akumulátoru a na svorky baterky bych zkusil dát velký elektrolytický kondenzátor (pozor na polaritu).
Podle me je to regulator na altiku nebo neco s altikem protoze kdyz altik baterku prebiji tak baterka je horka a ma snahu varit.A ohledne koster tam muze byt prechodova odpor ale to by se to napeti ztracelo v tom prechodaku(poznas to tak ze je ten spoj teply).
Napěťové špičky nejsou důvodem, je třeba vědět čím bylo měřeno, osciloskop by řekl víc, můj názor je, altík ven, kontrola usměrňovače, a pak regulátoru, popř. vyměnit preventivně uhlíky. Holt pokud to vaří tak to nějaký důvod má.
jde o to,že na delší vzdálenost cca.200km je aku suchá a jde vidět jak světla blikají všechny,když se motor vypne,tak je to good..,zatím díky a bratrovi to vyřídím..
Jestliže je baterka suchá už po 200 km, musí systém přebíjet o mnohem víc než dvě desetiny voltu!!!
Například Fordy dobíjejí běžně na 14,6 - 14,8 V a baterka to snáší bez vážných problémů.
S největší pravděpodobností do ní jde střídavý proud, pak vaří a pokud se to měří ss měřákem..... No a na tento způsob dobíjení reagují různé spotřebiče různě, někdy je to docela švanda, kdyžje někomu líto nechat spravit altík za litr a odejde mu třeba počítač ABS, nebo část řídící jednotky - třeba regulace serva volnoběhu - řešil jsem , holt každý svého štěstí strojvůdcem.
bobG3 píše:S největší pravděpodobností do ní jde střídavý proud, pak vaří a pokud se to měří ss měřákem..... No a na tento způsob dobíjení reagují různé spotřebiče různě, někdy je to docela švanda, kdyžje někomu líto nechat spravit altík za litr a odejde mu třeba počítač ABS, nebo část řídící jednotky - třeba regulace serva volnoběhu - řešil jsem , holt každý svého štěstí strojvůdcem.
HA! To by mne nenapadlo. Furt resim slabou a vyvarenou baterku na motorce. Treba kdyz jedu dlouhou vyjizdku a prijedu k benzince, tak s tim sotva toci. Kdyz to necham 1/2 hodky odpocinout, tak je to lepsi. Usmernovat/Regulator je ale novej.
Dodge Challenger 6.4 V8
(Proč 6.4? Protože nedělaj 6.5!)
baterii,či aku sme vyměňovali a furt to bliká,ale nevím proč,brat mi povedal,že mu to dobíjí 14.6 a víc a když mi to ukazoval,dobíjelo to 14.3 a se světly 14.2,ale světla mu blikaj..
uz jsem to neydrzel cist a nic nenapsat, samozrejme je vadny regulator dobijeni. Akumulator jako zdroj s velmi maly vnitrnim odporem ale udrzi toto napeti na mezi plynovaciho napeti, pri kterem se jiz veskera dodana energie akumulatoru meni v teplo, dale se pretezuje prebuzeny alternator a jeho usmernovac. Co nejrychleji to vymen, pokud mas zajem, mame stilici na testovani agregatu, jsem kousek od brna...