|Chladič stlačeného vzduchu
Moderátoři: šulda, Moderátoři
|Chladič stlačeného vzduchu
Pánové úpravci,o kolik tak přibližně zvedne výkon chladič stlačeného vzduchu? Tak o 10 HP podle velikosti ?Díky..
nepropadat panice...
-
- Aktivista
Re: |Chladič stlačeného vzduchu
u vw zvedal 1.9D 47kw u 1.9TD 55kw velikost byla klasika jako u většiny jejich produkcejericho-3 píše:Pánové úpravci,o kolik tak přibližně zvedne výkon chladič stlačeného vzduchu? Tak o 10 HP podle velikosti ?Díky..
Navara 2.5dci 126kw
Passat AVF 96kw
Passat AVF 96kw
-
- Aktivista
mám tu knížku o historii F1 a tam jsem vyčetl, že za turbo éry v 80. letech, kde byly přeplňované 1500ccm motory, tak při plnícím tlaku 3,5bar každých 10°C navíc ubíralo cca 20-30koní (při výkonu 750-800 koní) - to je pro nás ale trochu sci-fi
jinak hlavně IC pomůže zmíněnému vadnutí výkonu při zátěži/ve vedrech, snižuje kouřivost, nebo umožňuje přidat dávku nafty, aniž by došlo ke zvýšenému namáhání motoru/turba, čímž se zvedne výkon.

jinak hlavně IC pomůže zmíněnému vadnutí výkonu při zátěži/ve vedrech, snižuje kouřivost, nebo umožňuje přidat dávku nafty, aniž by došlo ke zvýšenému namáhání motoru/turba, čímž se zvedne výkon.
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Fmic je tak akurat frajerina a vyrobite si tým akurat tak vacsiu turbodieru. V prvom rade si nalogujte IAT senzor v lete pri horucavach a plnej palbe niekde.
ak tam budu teploty nad 40°C mozete uvazovat ze date vacsi chladic ako je seria. Samozrejme predpokladom je uz vacsie turbo ako seriove.
ak tam budu teploty nad 40°C mozete uvazovat ze date vacsi chladic ako je seria. Samozrejme predpokladom je uz vacsie turbo ako seriove.
"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing." Edmund Burke
-
- Aktivista
Nesir tu lzi, mohou tu byt totiz i taci, kteri by tomu mohli uverit - coz je nezadouci!octaviask píše:Fmic je tak akurat frajerina a vyrobite si tým akurat tak vacsiu turbodieru. V prvom rade si nalogujte IAT senzor v lete pri horucavach a plnej palbe niekde.
Netreba jakakoli elektronicka diagnostika, staci, aby mel clovek cit a znal sve auto. Paklize rozpozna rozdily v projevu jeho vozu pri horku a v desti (ve smyslu pruznost, silu), je padny duvod k vylepseni chlazeni stlaceneho vzduchu.
Logika totiz stale veli: cim vice je kysliku (nikoliv vzduchu), tim vice je mozne efektivne spalit paliva...(opakovani jen pro ty, kteri si to neuvedomuji). Jeste jsem nezazil, ze by nejakemu dieselu vadilo moc velke mnozstvi kysliku proudiciho do valcu.
PS: zajimalo by me, kde jsi prisel na hodnotu "40°C" - to je z nejake dilenske prirucky nebo snad nepsany zakon?

TDI - everyday's racing performance with frugal running costs - do not let the challenge pass you by 
Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)

Jestliže máš pravdu o 24 hodin dříve než jiní, jsi přesně oněch 24 hodin považován za blázna. (Antoine de Rivarol)
-
- Aktivista
No pokud auto nemá v sérii žádný intercooler, tak bude hodnota nasávaného vzduchu hrubě víc jak 40°C i při nízkém plnícím tlaku. A třeba já na téměř sériovém autě s origo IC (plnící tlak série - 1bar), nemám v létě problém dostat se přes 80°C, úbytek výkonu je celkem značný, i zvýšená kouřivostoctaviask píše:Fmic je tak akurat frajerina a vyrobite si tým akurat tak vacsiu turbodieru. V prvom rade si nalogujte IAT senzor v lete pri horucavach a plnej palbe niekde.

Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
- k tejto blbosti dam dva fakty:matesfox píše:má schladit vzduch aby turbo netrpělo
1. IC je za turbom - suhlasite ?
2. IC chladi vzduch stlaceny turbom a tym zmensuje jeho objem pri danom tlaku, takze aby turbo natlacilo pozadovany tlak , musi natlacit viac vzduchu - chce to niekto vyvratit?
octaviask - je vidiet ze tiez tomu rozumies

a o co vlastne ide? ide o to ze vzduch sa stlacanim v turbe zahrieva (zahriava sa stlacanim, je na to nejaky termodinamicky zakon). Teply vzduch ma pri rovnakom tlaku nizsiu hustotu ako studeny (v litrovej nadobe je viac vzduchu pri -50°C ako pri +100°C - co sa hmotnosti tyka). Aby sme mohli spalit co najviac paliva, potrebujeme do motora dostat co najviac vzduchu (opet hmotnost) a tym aj co najviac kyslika, a to dosiahneme tak ze ho stlacime a nasledne schladime - fyzika, ziadna frajerina
ja neviem kolko mate vy dnes von ale u nas je tak okolo 2°C.
Tesim sa ze su hned vsetci mudri a potrebuju si vrtnut... arogancia slovakov nema hranic.. Tuto bratia z CZ aj ked maju iny nazor a chcu povedat ze ten druhy je mylný, vzdy maju k tomu akysi iný pristup. Ale však tak nám treba, tak dopadneme.
ja nevravim ze 40°C je mantra...a kazdy co tomu rozumie tak si to vie zrátať. Tak isto som sa vyjadril ze davat Fmic do serioveho auta nie je az taka vyhra, vsetci vieme ze si tým zvysujeme turbodieru.
Možno som mal trocha pridať, mam fixnutych v hlave 40°C co sme ladili minulý rok coswortha co mam v popise, akurat tam je vodou chladene turbo. Je to teplota pri ktorej nie je pokles vykonu az taky znatelný a tak isto nevznika zbytocne vysoke EGT
ale mozno som to troška poplietol s benzinom. A skor to bola teoreticka hodnota ktoru popisovali rôzne studie ktore sa zaoberali teplotou stlaceneho vzduchu pri preplnovanych benzinovych motoroch.
Tesim sa ze su hned vsetci mudri a potrebuju si vrtnut... arogancia slovakov nema hranic.. Tuto bratia z CZ aj ked maju iny nazor a chcu povedat ze ten druhy je mylný, vzdy maju k tomu akysi iný pristup. Ale však tak nám treba, tak dopadneme.
ja nevravim ze 40°C je mantra...a kazdy co tomu rozumie tak si to vie zrátať. Tak isto som sa vyjadril ze davat Fmic do serioveho auta nie je az taka vyhra, vsetci vieme ze si tým zvysujeme turbodieru.
Možno som mal trocha pridať, mam fixnutych v hlave 40°C co sme ladili minulý rok coswortha co mam v popise, akurat tam je vodou chladene turbo. Je to teplota pri ktorej nie je pokles vykonu az taky znatelný a tak isto nevznika zbytocne vysoke EGT

"The only thing necessary for the triumph of evil is for good men to do nothing." Edmund Burke
Medzichladic stlaceneho vzduchu nieje v aute preto aby netrpelo turbo. Turbu je u kokote ci tlaci cez medzichladic, alebo priamo. Ale motoru resp. samotnemu procesu spalovania to nieje jedno. Skratene povedane je tam preto a sa zvysila tzv. objemova ucinnost nasledkom coho sa zefektivni spalovaci proces z ktoreho sa odvedie viacej tepla (narasta entropia). Cim viacej tepla zo spalovacieho procesu vznikne, tym viacej sa ho podari premenit na mechanicku pracu.matesfox píše:to není jen o tom kolik zvedne výkon,ale o tom že má schladit vzduch aby turbo netrpělo...kolik zveda výkon,to nevím,ale bude to možná pár koní...