Fyzika roztažnost ledu?

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
WOB
Aktivista
Odpovědi: 0

Fyzika roztažnost ledu?

Příspěvek od WOB »

Už nějakej ten pátek jsem ze školy, potřebuji trošku pomoci, protože na internetu jsem k tomu nic nenšel a když už jsem něco našel tak se tomu obloukem vyhýbají.

Všude jsou příklady typu:
máte x množství vody, když ji zahřejete tak ona zvětší svůj objem na x,y.
přitém y je závislé na měnícím se koeficentu pro jak kterou teplotu.

Voda jako jediná ale při tuhnutí pod 3,8°C mění svou vlastnost. U pevných těles při snižování teploty dochází ke smršťování, ale led svůj objem navyšuje.

A toho internet mlčí, jakej je tedy koeficient ledu? O kolik se zvětší objem z -1°C na -10°C ? (wallbash)

Předem děkuji za odpoveď
frantacech
Aktivista

Re: Fyzika roztažnost ledu?

Příspěvek od frantacech »

WOB píše:Už nějakej ten pátek jsem ze školy, potřebuji trošku pomoci, protože na internetu jsem k tomu nic nenšel a když už jsem něco našel tak se tomu obloukem vyhýbají.

Všude jsou příklady typu:
máte x množství vody, když ji zahřejete tak ona zvětší svůj objem na x,y.
přitém y je závislé na měnícím se koeficentu pro jak kterou teplotu.

Voda jako jediná ale při tuhnutí pod 3,8°C mění svou vlastnost. U pevných těles při snižování teploty dochází ke smršťování, ale led svůj objem navyšuje.

A toho internet mlčí, jakej je tedy koeficient ledu? O kolik se zvětší objem z -1°C na -10°C ? (wallbash)

Předem děkuji za odpoveď
to je zvidave :-)

voda je zvlastni a ma nejvetsi hustotu pri 4st - nejmensi objem ... proto nezamrza ode dna.

Obrázek

Zlatý

mosoj

Součinitel teplotní objemové roztažnosti vody (Beta) je 0,00018/K

Anomálie vody
Objem vody klesá při ochlazování pouze do 4°C (při této teplotě má voda maximální hustotu 1000kg ×m-3 ). Při dalším ochlazování začne objem opět růst 999,8kg ×m-3 .
Vysvětlení: Led má menší hustotu než voda (větší objem než stejné množství vody). Při teplotách nižších než 4°C se ve vodě začnou vytvářet zárodky krystalků ledu, které zvětšují její objem a snižují její hustotu.
Obrovský význam pro život ve vodě: V zimě se u dna drží nejteplejší voda ( 4°C, má největší hustotu), nejstudenější voda je u hladiny ⇒ vodní nádrže zamrzají odshora a živočichům u dna nehrozí zamrznutí.

http://www.ucebnice.krynicky.cz/Fyzika/ ... apalin.pdf
ObrázekRUN With The BULLS And HUNT With The BEARS....
WOB
Aktivista

Příspěvek od WOB »

To jsem viděl, ale jak sakra vypočítám velikost ledu při -5°C když ho nechám zmrznout na -15°C ??? (wallbash) sorry možná to jen nechápu.
frantacech
Aktivista

Příspěvek od frantacech »

WOB píše:To jsem viděl, ale jak sakra vypočítám velikost ledu při -5°C když ho nechám zmrznout na -15°C ??? (wallbash) sorry možná to jen nechápu.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Teplotn%C ... %C5%BEnost

Součinitel teplotní objemové roztažnosti vody je 0,00018/K

nejak z toho exaktne

jinak
http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php?id=5132

Teplotní roztažnost ledu 11.04.2007

Dotaz: Podchlazujeme-li led, roztahuje se nebo smršťuje? (Václav Kadlec)

Odpověď: Led s klesající teplotou zvyšuje svou hustotu, a tedy snižuje svůj objem.

Závislost hustoty ledu na teplotě
Teplota (°C) Hustota ledu (kg/l)
0 0,9167
-10 0,9187
-20 0,9203
-30 0,9216
-40 0,9228
-50 0,9240
-60 0,9252
-80 0,9274
-100 0,9292
-120 0,9305
-140 0,9314
-160 0,9331
-180 0,9340

Tabulka převztata z CRC Handbook of Chemistryuand Physics. 82nd edition. CRC Press, 2001. ISBN 08-4930-482-2.

(Pavel Böhm)

-5 a -15 extrapoluj z okolinich hodnot a zbytek uz je vypocet z objemu a hustoty trojclenkou
ObrázekRUN With The BULLS And HUNT With The BEARS....
Frimlik
Nováček

Re: Fyzika roztažnost ledu?

Příspěvek od Frimlik »

Pane Franto, s prominutím, přijde mi, že si v příspěvcích protiřečíte ohledně hustoty.

V prvním uvádíte pět teplot, přičemž nejvyšší hodnota hustoty nastává při teplotě 4 °C, čili směrem k této teplotě z obou stran by měla hustota růst a objem se zmenšovat.
Ve druhém pak uvádíte převzatou tabulku (ještě s odkazem na fyzweb), která ovšem tvrdí, že od teploty 0 °C směrem vlevo se hustota zvyšuje (a objem klesá), což ovšem není pravda.

Předpokládám, že správně je první možnost, čili že při 4 °C má voda
- nejvyšší hustotu a
- nejmenší objem.

Nedávno jsem řešil s otcem, kdy vlastně může prasknout nádrž na vodu na zahradě - při mrznutí nebo tání. A dospěli jsme k názoru, že při obou procesech - se stále větším mrazem může nádrž roztrhnout led a při tání nad 4 °C tekutá voda, která nemá "kam utéct". Co vy na to?
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“