Xantia HDi chyba p0243

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Peta
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Xantia HDi chyba p0243

Příspěvek od Peta »

Xanite mi padá do nouzáku a píše chybu P0243 - ventil podtlaku turba. Zkontroloval jsem hadičky, ventily podtlaku, zkusil nový ventil. Stejně. Mám podezření na turbo po smrti, při zatížení motor dost kouří, asi málo vzduchu, myslím si správně, že pokud není správný plnicí tlak, jednotka to vyhodnotí jako chybu ovl. ventilu ? Jezdil jsem s diagnostikou, plnicí tlak se nedostane přes 130kpa, u Xantie která chodí normálně až na 200kPa. neznám samozřejmě algoritmy ŘJ, jen je mi trochu divné, pokud podtlak regulace turba zcela odpojím, turbo plní max 100kPa, auto samozřejmě nejede jak by mělo, ale nekouří - jednotka zřejmě nastaví nižší dávku paliva odpovídající tlaku a hlavně nepadá do nouzáku na uvedenou chybu. pokud podtlak zapojím, turbo začne plnit na těch 120kpa, auto jede o poznání lepší, nicméně dávka paliva je asi už někde jinde protože kouří a pak spadne do nouzáku. Vzhledem k tomu, že auto už nemá moc žádnou cenu, do výměny turba určitě investovat nechci a snažil jsem se diagnostikovat, zda se nejedná o nějakou banálnější závadu. Poradí někdo něco jiného, co ještě vyzkoušet ? Jedině teď mne ještě napadla klapka sání, tu jsem nekontroloval, v jaké je poloze, mohla by nefunkční dělat nízký plnicí tlak ?děkuji předem
Peugeot 208 Allure 1,6 BlueHDi 2015
Citroen C5 Break HDi 100kW Exclusive, navi, jbl, afil 2005
Grande Punto 1,3JTD 66kW,6°,dualAC,B&M 2008 -out
Punto 1,9JTD 6AB,AC 63kW 2003 - out
81
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Příspěvek od 81 »

Pořádně prohlédni gumové hadice sání. Měl jsem stejný problém, nakonec byla cca 10 cm. podélná prasklina zespoda na dlouhé trubce co vede nahoře nad motorem. Zjistili jsme to až náhodou na dotek, jelikož vůbec nerosila olej ani nesyčela. Od té doby šlape jako hodinky :-)
Odpovědět

Zpět na „Citroën“