Citroen Xsara - podivné zvuky od přední nápravy

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
suprtomo
Nováček
Odpovědi: 0

Citroen Xsara - podivné zvuky od přední nápravy

Příspěvek od suprtomo »

Ahoj, prosím o radu. Často jsem stejný problém na fórech našel, ale majitel auta už pak nenapíše řešení. :(

Mám Xsaru viz podpis. Vydává chroupavý zvuk (nebo tření kovů o sebe), které je slyšet hlavně při (i mírném) zatáčení doprava, kdy mam zařazenou rychlost a sešlápnutý pedál. Nejlépe to nasimuluju při 20km/h, zařazenou jedničkou, sešláplou spojkou a mírným zatáčením doprava.
Dělá to ale i při průjezdu pravou zatáčkou, kdy mám normálně zařazenou rychlost a spojku nesešláplou. Při průjezdu zatáčkou na neutrál to dělá jen někdy a mnohem potišeji. Občas to slyším i za běžné jízdy po rovince, více při nižších otáčkách, spíše takové šelestění.

Dále mi klape při prudším přidání nebo ubrání plynu či zařazení a přidání plynu. Přeřazení je občas hlučné. Při velmi nízkých otáčkách tam něco hodně rachtá (nebo pokud chci ve 40 zařadit 4). Občas auto vibruje při dojíždění k semaforu, pak se uklidní. Dále se jednou za čas stane, že při startování do kopce / z kopce něco klepne/bouchne zespoda auta. Dále mi auto po výměně předních tlumičů a jejich uložení začlo klepat na dírách (spíše pravá strana), dřív to nedělalo.

Chroupání se mi stalo cca od října (krátce po výměně na zimáky). Od srpna vyměněno: tlumiče KYB přední, zadní + uložení, tyčky stabilizátoru, uložení stabilizátoru, kulové čepy, čepy řízení, zadní silentbloky předních ramen, převodový olej, pravý horní silentblok motoru, silentblok motoru na převodovce. Pak tam jsou ještě dva spodní, který vypadají dobře.

Poslední týden to začlo být hlasitější. Dělá to hlasitěji za mrazu, pokud je pod nulou a auto studené. Pokud je třeba 5 nad nulou, dělá to mnohem potišěji, stejně tak když s tím hodinu jezdím. Mohlo by to dělat ložisko v kole? Dále mám podezření na převodovku, spojku (dvouhmotový setrvák tam asi nemám?), kloub nebo ložisko poloosy. Spojka je původní.
Řešil někdo něco podobného? :) Díky moc
Citroen Xsara kombi 2.0 HDi, 2000, 66kw, najeto 274tis
jericho-3
Aktivista

Příspěvek od jericho-3 »

Já tohle podobné řešil a byly to čerstvě vyměněné silentbloky předních ramen nějakým montérem prasetem. Jeho rány kladivem je zničily, ale po zmizení vůle ramene se auto pořád chovalo divně, až nebezpečně a já pak zjistil, že je vymlácená kastle v uložení horních tlumičů, ale to asi nebude tvůj případ. Chce to na zdviži opravdu pečlivě zkontrolovat vůle, hlavně čepy a ramena. A také silentblok reakce , zkusit pomalu pouštět spojku a koukat jak se zaklápí a překlápí motor..Někde prostě je vůle...
Sorry, spletl jsem si to s Xantií, špatně jsem to četl, ale problém bude obdobný.. :)
nepropadat panice...
suprtomo
Nováček

Příspěvek od suprtomo »

Díky za postřeh. :) No svezli se s tím tři mechanici a ani jeden z nich ten zvuk nikdy neslyšel. Pomohl až šikovný servis, kde mi to zvedli,
prozkoumali vůle a zjistili šílenou vůli v převodovce. Takže je před smrtí. :( Nechám udělat i spojku rovnou, má najeto 273 a je původní.
suprtomo
Nováček

Příspěvek od suprtomo »

To chroupání nakonec převodovkou nebylo, ale byl to vnitřní kloub levé poloosy. :) po výměně za repasovanou poloosu od SPIDANu (2300kč) je vše jak nové.
Odpovědět

Zpět na „Citroën“