Díky všem za odpovědi. Jo IBM (potažmo Lenovo, než se "trhlo" ... ) jsem nějak opomněl, taky dobrý stroje (a vlastně rozšíření než zúžení výběru

).
Nad tím druhým HDD v šachtě taky uvažuju (hlavně jako "archivní", když by v noťasu byl SSD, což zas de facto vylučuje XPčka...), mj. i proto, že mám doma "plonkovej" půlterovej WD Black ...
Ještě trochu upřesním situaci - aktuálně mám HP 2230s (tu výkonnější variantu), osmičlánkovou baterku (trochu "boule", což je fajn např. kvůli chlazení, ale tím pádem ani na stole není v rovině - hlavně kvůli HDD, kterýmu sice víc škoděj ty otřesy, ale to aspoň částečně řeší DriveGuard, kterej umí vcelku rychle "zaparkovat hlavy" a sám pořádně nevím, jak moc vadí klasickýmu HDD naklonění, kterýmu je vystavenej častěji, někdy i s vibracema př. běžícího motoru, když je potřeba...) od T6 power (už asi tři roky stará a stále výdrž kolem 4hodin - snažím se udržovat nabití tak 60-90% jak kvůli Li-ion, tak kvůli "gas gauge" obvodu, kterej výrazněji "hlídá"/"upravuje"/"snižuje" životnost jak při hlubším vybití, tak třeba i podle počtu 100% dobití...) a nebýt toho, že už mi občas nerožne podsvit/CCFL, tak mám za to, že např. občasný "zámrzy"/záseky vyřeší ten WD Black (teď je tam snad Hitachi 320GB a nejen kvůli např. Else velikostí docela nedostačující - co si budem povídat o legálnosti, i když co jde a zaplatí se mi, to určitě preferuju origo...). Čtečka otisku je tam taky, ale tu nepoužívám a považuju už za jedno z hw ku*vítek (ač ne takovýho "kalibru" jako některý součásti současnejch CPU, mámoprken, apod. )...
Jinak používám režim spánku (pro sichr ne zavřením/otevřením víka, ale na čudl), takže "nastartovanej" je do 10s, což je ideál a jen pro srovnání - ten DELL, co jsem koupil (za necelých pět), je Inspiron M5010 (jeden z hlavních argumentů pro tak velkou "krávu" byla numerická klávesnice, ale na tu práci je to už fakt velký, kolem těch 14" je rozumnej kompromis) se sedmičkama a nevim, jestli je to pro změnu "sw ku*vítkama"(ála dědičnosti oprávnění, apod.), ale i když nastavím "žádná akce" při otevření/zavření víka, tak to ten noťas prostě ignoruje a vzdal jsem to s ním hlavně kvůli "sedmipípajícím" nenabootování (který sice občas řeší zahřátí, ale příčina je imho "student", pův. majitel má za to, že někde na GK, ale vzhledem ke "kvalitě" toho rozebírání/složení bych se nedivil studeňáku na mámoprkně, ap. - dle toho, co jsem zatím našel, tak by "sedmipípnutí" mělo ukazovat na problém kolem CPU nebo pamětí, ty jsem ale v podstatě vyloučil, i když důkladnější rozborku mám v nejbližší době v plánu, aby mohl posloužit ještě aspoň "na hraní" tátovi...).
Ten D630 XFR už vypadá fakt "outdoorově", ač ani ten zatím nezavrhuju, i když začnu spíš tím, že si udělám lepší přehled v těch levnějších noťasech a trošku protřídím svoje současný "smetí" a přitom budu zjišťovat podrobnější info ohl.těch SSD, apod. ...
Takže jsem se zatím moc neposunul, ale aspoň mám nad čím přemýšlet/co porovnávat