O1 asi načatá převodovka

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
ASV
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

O1 asi načatá převodovka

Příspěvek od ASV »

Zdar chlapi (a případné dámy),

po dlouhé době se na vás obracím s radou. Zatím pozoruju pouze zvukové projevy a auto se jinak chová normálně, ale rád bych předešel nějaké katastrofické rozborce za jízdy.

Když zatáčím na jednu stranu (myslím že doleva, ale nepamatuji si přesně), ozývá se hlavně při vyšší rychlosti "kňučení". Rovně taky trochu kňučí, při zatáčení na druhou stranu je ticho. Kňučení má (dle mé předchozí zkušenosti s feldou) charakter nelícujících kol v převodovce. Nejdivnější je, že se zároveň ozývá jakoby víc různých tónů - jako by kňučely všechny kola v převodovce.

Může to být axiální vůle hřídele v převodovce a už bych měl na vrakáči pokukovat po jiné?

Moc díky za rady a postřehy.

(Auto je v podpisu.)
O1 před face ASV 81kW
Huml
Aktivista

Příspěvek od Huml »

a nehučí ložisko v kole?
ASV
Přispěvovatel

Příspěvek od ASV »

Asi ne, je to relativně vysoký tón, ne nepodobný hodně vytočené zpátečce (samozřejmě ne tak nahlas, to bych asi radši šel dál pěšky). A navíc je to mix několika různých výšek tónu...

P.S. Vyřazení nebo mačkání spojky na to nemá vliv, má to čistě spojitost s rychlostí auta.
O1 před face ASV 81kW
martinsidlo
Aktivista

Příspěvek od martinsidlo »

Pneu. Nepřezul jsi na zimní?
Simson Enduro S 51(70 ccm) ex
Lada 1200 S(1500 ccm) 74 ex
Seat Cordoba Sdi AEY 98 ex
OI Combi TDi ASV 1xxPs,2xxNm,790tis.km brzdy 312 x 280 chlazené
ASV
Přispěvovatel

Příspěvek od ASV »

Pneumatiky jsem si taky říkal, začátek toho zvuku by s přezutím tak nějak možná seděl, ale proč se to při zatáčení na jednu stranu zesiluje a na druhou utichá? Taky tyhle pneu mám už víc let a minulou zimu nekňučely...

Až se budu nudit, tak asi zkusím sundat dekl pětkového soukolí a podívat se jestli tam není něco povolenýho, ale moc šancí tomu nedávám...
O1 před face ASV 81kW
Misík
Přispěvovatel

Příspěvek od Misík »

ASV píše:Pneumatiky jsem si taky říkal, začátek toho zvuku by s přezutím tak nějak možná seděl, ale proč se to při zatáčení na jednu stranu zesiluje a na druhou utichá? Taky tyhle pneu mám už víc let a minulou zimu nekňučely...

Až se budu nudit, tak asi zkusím sundat dekl pětkového soukolí a podívat se jestli tam není něco povolenýho, ale moc šancí tomu nedávám...
No ono aj ložisko sa na kolese sa tak správa.Zalezi aj či je vnútorná alebo vonkajšia šálka v ložisku poškodená.
VW Passat B5 1.9 TDI syncro 320Nm 155Ps
https://dieselpower.cz/forum/viewtopic. ... highlight=
zero1724
Aktivista

Příspěvek od zero1724 »

Misík píše: No ono aj ložisko sa na kolese sa tak správa.Zalezi aj či je vnútorná alebo vonkajšia šálka v ložisku poškodená.
Tak tak... Co zkusit Milošův test na zdviži, roztočit kola a poslouchat? Určitě poradí blíže, kdysi mi takhle radil jak poznat jestli je to ložisko v kole nebo homokloub...
Mercedes Benz S124 250d (1989) EX
Škoda Fabia 1.9 tdi (2002)
Škoda Superb 2.0 TDI (2012)
martinsidlo
Aktivista

Příspěvek od martinsidlo »

Přehodit pneu a ví se víc.Práce na 20min. Takhle je to Milošova Věštecká koule od PC.
Simson Enduro S 51(70 ccm) ex
Lada 1200 S(1500 ccm) 74 ex
Seat Cordoba Sdi AEY 98 ex
OI Combi TDi ASV 1xxPs,2xxNm,790tis.km brzdy 312 x 280 chlazené
ASV
Přispěvovatel

Příspěvek od ASV »

Dík za rady. Gumy přehodit zkusím a dám vědět. Asi to nepomůže ale člověk fakt nikdy neví...
O1 před face ASV 81kW
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

pokud to mění při zatáčení tony tak to asi v převodovce nebude, hučení je loistko a točení kola na zvedáku je slyšet, guma taky umí vydávat katastrofální zvuky i jako když soustružíš dlouhou trubku že se už nedá ani jet a knučení to může být i suchý homokinetický kloub

ted jsme měli třeba vrzavý zvuk z LP kola, jezdili jsme dva i s otevřeným oknem, kolo jsem měl třikrát rozdělané a na nic jsme nepřišli až

upadla ucpávka v LZ kole, ložisko suché se vlastně zadíralo a jezdíme jak blci dva a slyšíme to zepředu :roll: (LOL)
Kendys_TDI
Přispěvovatel

Příspěvek od Kendys_TDI »

Je možné, že při tom zatáčení to dělá horní uložení předních tlumičů!? Ono jak to má něco za sebou, tak guma zpuchří a začne se tam o ty pokličky drát, až jsou to někdy zvuky opravdu zajímavý. (noteeth)
A nebo suchej homokineťák, měl jsem takhle levej přední, když se bývalýmu majiteli roztrhlo gufero, nevyměnil/jezdil dál a takhle to potom dopadlo, naštěstí se to ozvalo výrazněji až při dešti a několikadenní odstávce auta, takže hned bylo jasný o co jde. Zkusil jsem to (na obou kolech) vyčistit, naplnit vazelínou, dát nový gufera a poloosy necvaknou ani nevrznou dodnes. Takže tyhle 2 věci tipuju.
Když ve vyšší rychlosti, tak asi gumy pískají, co jiného když to dělá do zatáčky. Asi kopnutý uložení kola (rameno/sbíhavost/vyvážení) a nebo disk koplej a nebo šišatá guma...a nebo poloosa načatá, chtělo by to slyšet..
A nebo máš z intercooleru povytaženou hadici, a jak natáčíš kola rejdem, tak to tam hezky fouká a píská_tohle se mi stalo na ALH a taky jsem myslel, že je po turbu a převodovce a motoru, a ona to byla jen trubice z turba do intercooleru, jsem jí poškodil když sem se jednou otáčel na poli se zasazenejma bramborama (asi volání divočiny) (offtopic) (LOL) (wallbash) (hm)
Octavia 1 TDI AGR, GOLF IV 2.8 V6 4motion
a ještě je tu manželky Fóbia 1.4 16V BKY hatch (LOL)
ASV
Přispěvovatel

Příspěvek od ASV »

Tak jsem tam hodil jiný kola. Zvuk sice nezmizel, ale... změnil barvu. Je už takovej ložiskovější. To usuzuju, že je litýma diskama místo plecháčů, který jinak rezonujou. Takže to nejspíš bude opravdu ložisko, což by bylo super, koupím za pár korun a vyměním doma v garáži. Dík všem zar rady.
O1 před face ASV 81kW
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“