Passat 2.0 TDI 103KW CCFB 2013 ucpané DPF?

Jakékoliv dotazy týkající se problémů, údržby vozů koncernu VW. Týká se jen VW/Audi/Škoda/Seat

Moderátoři: šulda, Moderátoři

vladis_cr
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Passat 2.0 TDI 103KW CCFB 2013 ucpané DPF?

Příspěvek od vladis_cr »

Zdravím, Passat 2.0 TDI 103KW CCFB 2013 najeto. 204500km
Před půl rokem jsem měl problém s EGR ventilem, ten přestal chodit tak jsem ho nechal odpojit + chip na 132kw.
Spotřeba spadla dolů a jezdil jsem kolem 4.5-5l když jsem tomu šlápnul přes 7l jsem se nedostal. Po měsící náhle se mi po nastartovaní zvýšila spotřeba a od té doby lehkou nohou se nedostanu pod 7.5 litrů na dalnici. vetšinou jezdím kolem 8.5l kombinovanou ( ověřené tankovaním ).Jediné na co jsme přišli, byl vadný termostat na DSG převodovce ten se vyměnil a teplota chladící kapaliny se drží, předtím mi kolísala. Na diagnostice bez závady, vstříky po repasu, výměna všech filtrů a oleje. Vyčištěna škrtíci klapka, tlak na liště OK. Při studeném startu snímač dif. tlaku je do 6mbar. Při zahřátem motoru a jízdě kolem 90km/h má teplotní čidlo před DPF stále kolem 460° je to OK? Zdá se mi že při rozjezdu je auto línější a musím šlapnout více na plyn aby se rozjelo plynule, zdá se mi tam prodleva. Při chipovaní mi bylo řečeno že nejspíš už bude špatně fungovat DPF protože byl černý výfuk , ale ne nejak extrémně. Měl jsem svítici kontrolku DPF 2x rozsvícenou behem 3 týdnu ale pokaždé jsem to na dálnici zregeneroval a zhasla. Poté 2x udělaná servisní regenerace. Stále bez změny. Může to být už K.O DPF nebo muže být přicpané ale nejde to rozpoznat a proto taková spotřeba?
Naposledy upravil(a) šulda dne 29 bře 2022, 05:59, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava názvu tématu.
rado.h
Přispěvovatel

Re: Passat 2.0 TDI 103KW CCFB 2013 ucpané DPF?

Příspěvek od rado.h »

Výfuk by mal byť čistý a bez sadzí, pokiaľ máš čierny výfuk, tak je KO dpf. Treba aby sa niekto pozrel na merané hodnoty dpf, ale podľa toho čo píšeš to asi vyzerá na dpf. Ten chip to asi už len urýchlil...
VW CC 2017, 2.0 TDi 135kw, DSG R-Line, Kessy, ACC, DCC, XDS, Discover Media, R19 AEZ Kaiman, R18 Mallory (zima)
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Blok měřený hodnot tenhle Passat nemá jedině přes UDS ,3 mechanici koukali na zaplnění dpf včetně mě a ukazuje čistý, auto zregeneruje např 20g sází a potom je tam 0g což je divné ale neukazuje nespalitelný popílek ten je furt na 0. Vím ze jednou mi udělali reset DPF jako když se mění nové ale neudělala se nucena regenerace. Podle diagnostiky a všech čidel je prázdný jak píšu koukali jsme se na dif.tlak po regeneraci a studeném startu je do 6mbar. Podle diagnostiky se dpf zda čisté. Je možné že bude KO nemusí být pricpane ale prostě nefunguje jak ma proto mi to zvedlo tolik spotřebu? Nedokážu si to vysvětlit proč je vysoká spotřeba když čidla nezaznamenávají pricpany filtr.
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Vráť tam naspäť správnu hodnotu popolčeka.
Čo vás vedie k jeho vynulovaniu bez výmeny, alebo aspoň vyčistenia DPF? Popolček je nespáliteľný - neregenerovateľný. Jazdením stále len a len pribúda. RJ prepočítava požadované rozdiely tlakov práve aj z tejto hodnoty. Ak tam dáš nezmyselnú nulu ako pri výmene DPF, RJ očakáva, že DPF je viac priechodzí práve vďaka žiadnemu uloženému popolčeku. Lenže ten ho tam ty v skutočnosti máš, keďže si DPF nemenil ani nečistil, za 200tis km odhadom isto okolo 50g (prípadne 125ml) - je na to vzorec, ktorým to približne vypočítaš z najazdených km a priemernej spotreby. Takto u teba RJ vďaka popolčeku v DPF nameria zvýšený rozdielový tlak (pred a za DPF) a myslí si, že sú to sadze, keďže popolček si nastavil na nulu. Takže spustí proces regenerácie/vypaľovania sadzí. A takto dokolečka. Podľa mňa ti to furt regeneruje, preto tá spotreba.
Pri regenerácii máš aké teploty v DPF?
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Dobře děkuji, zkusím najít ten vzorec a dopsat tam ten oil Ash podle tabulky cca. Jinak jak bych mohl poznat regeneraci, jelikož mi nepřijde že by auto regenerovalo, nemám zvýšené otáčky, Sahara nehučí. Při servisní regeneraci 700 stupňů cca. A při jízdě mám video zde https://youtu.be/_jW0C4RKHQw
rado.h
Přispěvovatel

Příspěvek od rado.h »

Presne tak, toto "čarovanie" s údajmi vedie len k tomu, že budeš mať potom problém, lebo riadiacej jednotke dáš mylnú informáciu. Pokiaľ je filter zanesený, tak mu reset údajov nepomôže...
passion píše: 30 bře 2022, 05:59 Vráť tam naspäť správnu hodnotu popolčeka.
Čo vás vedie k jeho vynulovaniu bez výmeny, alebo aspoň vyčistenia DPF? Popolček je nespáliteľný - neregenerovateľný. Jazdením stále len a len pribúda. RJ prepočítava požadované rozdiely tlakov práve aj z tejto hodnoty. Ak tam dáš nezmyselnú nulu ako pri výmene DPF, RJ očakáva, že DPF je viac priechodzí práve vďaka žiadnemu uloženému popolčeku. Lenže ten ho tam ty v skutočnosti máš, keďže si DPF nemenil ani nečistil, za 200tis km odhadom isto okolo 50g (prípadne 125ml) - je na to vzorec, ktorým to približne vypočítaš z najazdených km a priemernej spotreby. Takto u teba RJ vďaka popolčeku v DPF nameria zvýšený rozdielový tlak (pred a za DPF) a myslí si, že sú to sadze, keďže popolček si nastavil na nulu. Takže spustí proces regenerácie/vypaľovania sadzí. A takto dokolečka. Podľa mňa ti to furt regeneruje, preto tá spotreba.
Pri regenerácii máš aké teploty v DPF?
VW CC 2017, 2.0 TDi 135kw, DSG R-Line, Kessy, ACC, DCC, XDS, Discover Media, R19 AEZ Kaiman, R18 Mallory (zima)
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Jen chci říci že se ten reset DPF udělal až po problémů s vysokou spotřebou. Takže toto by neměl být ten důvod ale furt to vypadá já KO DPF i když každý mi řekl že funguje a po 200tis km je blbost aby s ním něco bylo. Ale už fakt není po čem v tom autě jít...
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Kto to čipoval? Pri podobných problémoch, ak sa javí všetko OK, je rozumné tam vrátiť origo a potom laborovať odznova.
Kompresia je OK? Čo tie repasované vstreky? Nerobí to odvtedy? Aká je voľnobežná dávka a aké sú rozdiely medzi dávkami na valcoch?
Bolo by rozumné si spomenúť na presný moment, od kedy sa spotreba takto rapídne zvýšila. Nerobil si krátko predtým na motore nejaký zásah?
Pokiaľ nie je chyba na motore a DPF nie je mechanicky poškodený, podľa mojich skúseností DPF minimálne 300tis km na common rail motoroch od VW v pohode dá.
rado.h
Přispěvovatel

Příspěvek od rado.h »

Hlavne čo sa životnosti dpf týka, veľa záleží ako sa s autom jazdilo, áno 300tis nie je problém, ale nie je problém ani 180tis a dpf KO. Ak je výfuk špinavý od sadzí, je zbytočné sa zaoberať inou možnosťou, ako výmena dpf. Ja mám najazdené 80 tis a výfuk je čistý ako z výroby a tak by to malo byť aj po 200tis.

"Zdá se mi že při rozjezdu je auto línější a musím šlapnout více na plyn aby se rozjelo plynule, zdá se mi tam prodleva. Při chipovaní mi bylo řečeno že nejspíš už bude špatně fungovat DPF protože byl černý výfuk , ale ne nejak extrémně"
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

passion píše: 31 bře 2022, 05:46 Kto to čipoval? Pri podobných problémoch, ak sa javí všetko OK, je rozumné tam vrátiť origo a potom laborovať odznova.
Kompresia je OK? Čo tie repasované vstreky? Nerobí to odvtedy? Aká je voľnobežná dávka a aké sú rozdiely medzi dávkami na valcoch?
Bolo by rozumné si spomenúť na presný moment, od kedy sa spotreba takto rapídne zvýšila. Nerobil si krátko predtým na motore nejaký zásah?
Pokiaľ nie je chyba na motore a DPF nie je mechanicky poškodený, podľa mojich skúseností DPF minimálne 300tis km na common rail motoroch od VW v pohode dá.
V chipů problém nebude už jsme zkoušeli dávat originál se.kterym jsem tam prijel a navíc i jiný před dieselgatem žádná změna, vstriky byli měněne nedávno jelikož už nám nic jiného nezbývalo a jak se ukázalo tak úplně zbytečně. S motorem se nic nedělalo po chipu a odpojení egru krom zaslepení EGR trubky co vede do sání. Vzpomínám si že jsem měl dojezd posledních cca 20km než jsem dojel na benzinu, dotankoval jsem EuroOil kde běžné netankuji, dojel jsem 10km a auto jsem chcipnul, až další den po nastartování se.objevil tento problém.
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

je možné že by mohla být vadná váha vzduchu i když podle diagnostiky se rovná požadovaná hodnota vzduchu té skutečné?? Při odpojení váhy jede auto uplně stejně. Slyšel jsem že u tohoto motoru tam váha vzduchu je "jen tak" a že to má nahrané v mapach. Je to pravda?
passion
Přispěvovatel

Příspěvek od passion »

Daj sem log z jazdy so zapojenou váhou.
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Dobře udělám log, co všechno dát do logu ? Tu váhu vzduchu, tlak turba.. ?
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Přikládam log na 3jku do 4000 otaček. Připomínam že je EGR off a odchylka tam je cca 200mg i na volnobeh, když jsem ho mel zapnutý tak hodnota souhlasila.
VAHA.csv
(6.6 KiB) Staženo 48 x
Screenshot_2022-04-02-22-20-26-543_com.miui.gallery.jpg
Screenshot_2022-04-02-22-20-26-543_com.miui.gallery.jpg (565.42 KiB) Zobrazeno 1505 x
vladis_cr
Přispěvovatel

Příspěvek od vladis_cr »

Zde jsem našel starý foto z diagnostiky ještě před resetem DPF cca 4mesice starý
Screenshot_2022-04-02-23-24-18-681_com.miui.gallery.jpg
Screenshot_2022-04-02-23-24-18-681_com.miui.gallery.jpg (398.12 KiB) Zobrazeno 1489 x
Odpovědět

Zpět na „Údržba/problémy VW group (DIESEL)“