???Jak vyrobit z použitého rostlinného oleje bionaftu???
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
-
- Nováček
???Jak vyrobit z použitého rostlinného oleje bionaftu???
Zdravím vespolek!
Je možné, že někde na tomto fóru již někdo dával návod a nebo uváděl odkaz na co možná nejpřesnější návod, jak si doma vyrobit (lépe řešeno upravit) z použitého (přepáleného) rostlinného oleje bionaftu ,,do auta´´.
Vzhledem k tomu. že mne tíží čas a na internetu se mi nedaří sehnat konkrétní a přesnější návod prosím zdejší návštěvníky a uživatele fóra o pomoc.
Tedy konkrétně:
Věděl by-li někdo přesný návod (v češtině) jak upravit použitý fritovací olej, abych jej mohl využít jako palivo do auta?
Prosím ať ten postup zde uvede a nebo zadá (pokud možno co nejpřesnější) odkaz na stránku kde je to popsáno.
Dále uvítám když mi odpovědí a pošlou poznatky a zkušenosti ti, kteří již takto upravený olej ,,domácí boinaftu´´ nějaký ten pátek samy využívají ve svých ,,4kolých miláčích´´.
Reakce a odpovědi prosím zasílejte sem na fórum (pod mé téma) a nebo ještě lépe mě osobně a to na 6085258309 a nebo na MartinSimak@seznam.cz
Děkuji Šimák
Je možné, že někde na tomto fóru již někdo dával návod a nebo uváděl odkaz na co možná nejpřesnější návod, jak si doma vyrobit (lépe řešeno upravit) z použitého (přepáleného) rostlinného oleje bionaftu ,,do auta´´.
Vzhledem k tomu. že mne tíží čas a na internetu se mi nedaří sehnat konkrétní a přesnější návod prosím zdejší návštěvníky a uživatele fóra o pomoc.
Tedy konkrétně:
Věděl by-li někdo přesný návod (v češtině) jak upravit použitý fritovací olej, abych jej mohl využít jako palivo do auta?
Prosím ať ten postup zde uvede a nebo zadá (pokud možno co nejpřesnější) odkaz na stránku kde je to popsáno.
Dále uvítám když mi odpovědí a pošlou poznatky a zkušenosti ti, kteří již takto upravený olej ,,domácí boinaftu´´ nějaký ten pátek samy využívají ve svých ,,4kolých miláčích´´.
Reakce a odpovědi prosím zasílejte sem na fórum (pod mé téma) a nebo ještě lépe mě osobně a to na 6085258309 a nebo na MartinSimak@seznam.cz
Děkuji Šimák
-
- Nováček
-
- Aktivista
-
- Aktivista
a ty znáš nějakého garážníka? klidně bych se o zkušenosti navzájem podělil, vesměs se do toho nikomu nechce a hrne to napřímo půl na půl milošSlavkov píše:jj vřele doporučuji: http://dieselpower.cz/forum/viewtopic.p ... c&start=15
Půl na půl...
není to moc BRUTAL: Kdesi jsem slyšel že tak max. 1:2 olej/NM...
Esco Mk4 1.8D-Boš,5dv,r89,190tkm,taž,dělňas,někdy též Scíplina!+ Š120(2x).Děláme tesařinu,krovy,toč.schody,šopy,pergoly,zahr.bódy,architekturu,jezírka,zahrady vč.rostlin a živ.plotů,který máme skladem.Foto pošlu
-
- Přispěvovatel
Možná to je tenhle odkaz, je tam celkem přesvědčivý návod jak vyrobit tu bionaftu. http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm
Octavia 1.9TDI ALH, 2002, S764.
-
- Aktivista
přesvědčivý je, ale zkus si to převést do praxe, třeba přefiltruj 100 litrů ojetého fritáku přes kávovar filtr, asi po deseti litrech tě z toho mrdneKoval(CZ) píše:Možná to je tenhle odkaz, je tam celkem přesvědčivý návod jak vyrobit tu bionaftu. http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm

-
- Aktivista
"přesvědčivé" třeba ten louh jak píšou je také silně toxický což znamená jedovatý, louh jedovatý není, louh je žíravina, pak rozpouětět louh ve vodě to je taky nějaká blbost, louh sodný se prodává kapalný a louh draselný je v granulích a ten se musí rozpouštětKoval(CZ) píše:Možná to je tenhle odkaz, je tam celkem přesvědčivý návod jak vyrobit tu bionaftu. http://diy.freetekno.cz/manual/biodiesel.htm

-
- Aktivista
přesně jsem se nikdy po tom nepídil, když jsem byl na začátku toho co tu píšu tak sehnat kapalný NaOH bylo nemožné, všude mi tvrdili že je kvůli bezpečnosti jen granulovaný draselný, jeden chemik mi také psal že se nesmí ty granule rozpouštět ve vodě že se to musí v tom metylalkoholu, že pokud ho rozpustím ve vodě nic z toho nebude, k tomu mi poslal výpočty, vzorce, slohové a laboratorní práce, a to je vždy největší problém skloubit velmi složitou technologii a naprostou jednoduchostí milošradluk píše:wenka
taky ze jo, hydroxid sodny - NaOH, granulovany, na likvidaci bordelu v sifonech umyvadel atp., toho si nevsimej, miloš zase něco "omylem" žbleptl...