Co koukám do cyhtré knihy tak se stava vypadá jinak než na motorech 1.8 či TDi s kterými zkušenost mám.
Dík za rady a nápady

Moderátoři: šulda, Moderátoři
skoro jak na feldě záludnosti žádné, snad jen jedna záludnost neorginál spojka sachs umí nýtama klepat o převodovku a můžeš to rozdělat znova milošTomas.cz píše:Chystám se měnit spojku na Octavii 1.6-55kw, je tam standartní postup nebo nějaké záludnosti?
Co koukám do cyhtré knihy tak se stava vypadá jinak než na motorech 1.8 či TDi s kterými zkušenost mám.
Dík za rady a nápady
chytré knížky to zahrnují jako jednu klasickou spojku, scházím se s několika přáteli i z autorizivaného servisu a o takové spojce jsem neslyšel, asi se nekazí a tak často nevyměnuje, zjistit se dá z etky je prostě jiná, ale skromný dotaz kde seženu tu tyčku ta se asi běžně nedodává a v autorizovaném servisu ty jejich horské přirážky vyráží dech milošMarek77 píše:No, já si myslím, že záludnost tam je.
Spojka u Octavie AEE 55kW je obrácená než jsi zvyklý. Na klice je našroubován přátlačák a na něj je našroubovaný setrvačník až jako kryt lamely. Vypíná se to dlouhou kalenou tyčkou, která vede skrz celý hnací hřídel převodovky a ložisko spojky je na opačné straně převodovky (zcela vlevo ve směru jízdy - pod kulatým kovovým krytem).
Při výměně spojky je nutné vyměnit i tu vypínací tyčku (je vymačkaná a tudíž kratší a když ji nevyměníš, bude spojka brát úplně nahoře i když bude nová).
nenit to stejne i na SDI ?Marek77 píše:Spojka u Octavie AEE 1,6/55kW je montovaná opačně a s klasickou spojkou nemá na pohled vůbec nic společného.
Je montována jakoby obráceně. Na přírubě klikového hřídele je našroubován přítlačný kotouč spojky "1" a po vložení lamely se celá spojka uzavře víkem spojky "9", které je současně setrvačník s ozubeným věncem. Celé vypínání spojky se děje prostřednictvím tlačné tyčky "10" o délce 342 mm, která tlačí na misku "6" uloženou ve středu spojky a zajištěnou velkým pružným drátem "7". Tyčka je ovládaná ložiskem spojky "11", které je uloženo na opačné straně převovovky (není tedy ve spojkovém koši jak jsme zvyklí, ale v zadním víku převodovky pod kulatou zpravidla zelenou zátkou "12"). Ložisko se vysouvá pákou "14 a 17" ovládanou hydraulickými válci (podobně jak známe z běžných spojek).
ETKA 7 vyobrazení 141-30 (zadáno Octavia 1,6/55kW kód motoru AEE, rok 1998)
Celá tato spojka mi přijde dost složitá, ale jednu výhodu bezesporu má - při potřebě výměny spojkového ložiska nemusíte vyndavat převodovku (stačí vymáčknout víčko ložiska na zadním víku převodovky a ložisko vyměnit (práce na cca 10 minut)).
jestli máte strach, aby se to někde nepo..., není problém ten palec vyměnit taky, už jsem jich taky pár řešiliguka píše:Tak spojka domluvena s Humlem![]()
A neodpustím si nakopírovat příspěvek z jiného fora o slabině této spojky.
"TYHLE MOTORY MAJÍ NEJDEBILNĚJI UDĚLANOU SPOJKOVOU SOUSTAVU A TO MI NIKDO NIKDY NEVYMLUVÍ. BOHUŽEL JE TAM PŘES CELOU PŘEVODOVKU UVNITŘ VYPÍNACÍ TYČ KTERÁ ROZPÍNÁ SPOJKU. TA TYČ JE TLAČENA VYPÍNACÍM PALCEM KTERÝ JE NASUNUTÝ NA TAKOVÉM TISÍCIHRANU. ŽÁDNÁ JINÁ OCTA TO NEMÁ, 99% AUT MÁ HYDRAULICKY SYSTÉM SPOJKY KDE SPOJKU ROZPÍNÁ PŘÍMO HYDRAULICKÝ VÁLEC. TATO SPOJKA JE SICE TAKY HYDRAULICKÁ,ALE TEN HYDRAULICKÝ VÁLEC TLAČÍ NEJPRVE NA TAKOVOU PÁKU, PÁKA JE SPOJENA S HŘÍDELÍ NA KTERÉ JE ONEN TISÍCIHRAN, NA TOM TISÍCIHRANU JE NASAZENÝ TEN VYPÍNACÍ PALEC TLAČÍCÍ NA TU VYPÍNACÍ TYČ KTERÁ VEDE PŘES CELOU PŘEVODOVKU A AŽ PAK DOJDE K ROZEPNUTÍ SPOJKY !!!!!!!!! TAKŽE JAK SE ŘÍKÁ PROČ TO DĚLAT JEDNODUCHÉ,KDYŽ TO JDE UDĚLAT SLOŽITĚ!!! NO A MĚ SE ÚNAVOU MATERIÁLU PROTOČIL TEN VYPÍNACÍ PALEC NA TOM NAMÁHANÉM TISÍCIHRANU A SPOJKA SE PROPADLA A JÁ BYL V HAJZLU. ČLOVĚK UŽ MÁ PAK FAKTICKY PO NÁLADĚ KDYŽ ZJISTÍ,ŽE VLASTNĚ TO TAK JE A NIC SE S TÍM NEDÁ DĚLAT A NA OTÁZKU VE ŠKODOVCE PROČ TO DĚLALI TAK IDOTSKY MI BYLO ŘEČENO,ŽE SE ANI NEVÍ, ŽE TO TAK PROSTĚ BYLO A NEVĚDĚLO SE,ŽE TEN PALEC BUDE SLABINA"
Jinak posílám odkaz na problém s podrobnými fotkami rozdělané převodovky http://www.brokevw.com/TO.html