Kogenerácia
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Kogenerácia
Má niekto skúsenosti s použitím alternatívnych palív v mini kogenerácii - do cca 15 kWel. ? Ak áno, aké palivo a čo robite s prebytkom tepla ?
Držím sa hesla: Nehádaj sa s blbcom, mohol by ťa pomýliť
kogenerace
Mám vyrobený zkušební geet reaktor. Pokud dobře poběží viděl bych to na vytápění domu + výroba el. energie. V současnosti stavíme rám na motor ze Š105. Generátor může být obyč. 3f motor pokud mu dodáš jalovinu ze sítě. Na vhodné otáčky je postup uveden na http://mve.energetika.cz/
Sekce šikovné ruce, hnané stroje.
Re: kogenerace
Krasny prispevok, ale neviem ci naozaj patri sem k mojim otazkam, lebo som v nom nenasiel ziadnu odpoved.Josef píše:Mám vyrobený zkušební geet reaktor. Pokud dobře poběží viděl bych to na vytápění domu + výroba el. energie. V současnosti stavíme rám na motor ze Š105. Generátor může být obyč. 3f motor pokud mu dodáš jalovinu ze sítě. Na vhodné otáčky je postup uveden na http://mve.energetika.cz/
Takze ho zaradujem do priecinka "perpetum mobile"

(1.5.) Výkupní ceny a zelené bonusy pro výrobu elektřiny z biomasy:
Datum uvedení do provozu Výkupní ceny elektřiny
dodané do sítě v Kč/MWh Zelené bonusy v Kč/MWh
Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1
v nových výrobnách elektřiny nebo zdrojích
po 1. lednu 2008 včetně
4490,- KČ 2950,- KČ
Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O2
po 1. lednu 2008 včetně
3460 1920
Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3
po 1. lednu 2008 včetně
2570 1030
Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O1
před 1. lednem 2008 3820 2280
před 1. lednem 2008 3130 1590
Výroba elektřiny spalováním čisté biomasy kategorie O3
před 1. lednem 2008 2480 940
Výroba elektřiny společným spalováním palivových směsí biomasy
kategorie S1 a fosilních paliv - 1350
kategorie S2 a fosilních paliv - 690
kategorie S3 a fosilních paliv - 40
Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P1
a fosilních paliv - 1620
Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P2
a fosilních paliv - 960
Výroba elektřiny paralelním spalováním biomasy kategorie P3
a fosilních paliv - 310
ty čísla na konci jsou výkupní cena a zelený bonus se to nezkopírovalo. Více zde: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=15&i=22
nemám žádnou kárku na naftu...
No, musim ist na to trochu obsirnejsie, ako som si myslel:
Hladam niekoho, kto ma funkcnu kogeneracnu jednotku a skusa vyuzit aj odpadne teplo na vyrobu elektriny. Ja sa sice hram s trochu vacsimi vykonmi ale princip je rovnaky. To obrovske mnozstvo tepla si malokto vie predstavit pokial si to nevyskusa na vlastnej kozi.
Doteraz som vedel /resp.investori/ odpadne teplo aspon z casti vyuzit. Momentalne pripravujeme agregat 450 kVA v prime rezime s motorom CAT C-15 len pre výrobu elektriny a teplo je pre vykurovanie nevyuzitelne, lebo niet co vykurovat. Vo vymenniku na vyfukovom systeme sa da vyrobit procesne teplo-para. Je pomerne mokra, ale pre parny motor pohanajuci dalsi generator je dostacujuca. Oslovil som niekolko vyrobcov parnych motorov avsak nikto z nich mi nebol schopny ponuknut skutocne funkcny parny motor, zvacsa sa jednalo z mojho pohladu o hracky vo vacsom prevedeni.
Budem povdacny kazdemu, kto mi bude vediet poradit normalneho vyrobcu parnych motorov.
Zaoberam kogeneracnymi jednotkami s vykonmi od 100 kW elektrickych vyssie, palivom su kafilerne tuky a pyrolyzne oleje. Nizsi vykonnostny segment je vzhladom k vyvolanym investiciam neefektivny. Na Slovensku a pravdepodobne aj v Cechach je rozsirenie mini - do cca 20 kW el. kogeneracnych jednotiek pre sietovu verziu takmer nerealizovatelne. Naklady na vybavenie pripojneho bodu, na zabezpecenie dialkoveho odpoctu, na kapacitnu kompenzaciu a mnoho dalsich suvisiacich nakladov prevysia investicne naklady potrebne pre samotny agregat. Nieje totiz mozne zapojit generator do siete tak, ako si to mysli Josef. Uvedena webstranka popisuje princip, nie vsak skutocne prevedenie. Aj keby tvorca takeho jednoducheho agregatu nechcel elektrinu predavat, je mozne ze by svojim zariadenim rozhadzal synchronizaciu siete, co by mohlo mat v pripade jeho pripojenia k sieti niekde v Hornej Lhote dosledky pre citlivejsie elektrospotrebice. Preto ak je nieco v malom vykonovom rozsahu ako-tak zivotaschopne ide o tzv. ostrovnu verziu.
V kazdom pripade su kogeneracne jednotky vysokoefektivne zriadenia a v pripade vyuzitia vyprodukovaneho tepla a elektrickej energie na vykurovanie je i ten najlepsi super turbo higtech kotol v porovnani s nimi len slabym odvarom.
Hladam niekoho, kto ma funkcnu kogeneracnu jednotku a skusa vyuzit aj odpadne teplo na vyrobu elektriny. Ja sa sice hram s trochu vacsimi vykonmi ale princip je rovnaky. To obrovske mnozstvo tepla si malokto vie predstavit pokial si to nevyskusa na vlastnej kozi.
Doteraz som vedel /resp.investori/ odpadne teplo aspon z casti vyuzit. Momentalne pripravujeme agregat 450 kVA v prime rezime s motorom CAT C-15 len pre výrobu elektriny a teplo je pre vykurovanie nevyuzitelne, lebo niet co vykurovat. Vo vymenniku na vyfukovom systeme sa da vyrobit procesne teplo-para. Je pomerne mokra, ale pre parny motor pohanajuci dalsi generator je dostacujuca. Oslovil som niekolko vyrobcov parnych motorov avsak nikto z nich mi nebol schopny ponuknut skutocne funkcny parny motor, zvacsa sa jednalo z mojho pohladu o hracky vo vacsom prevedeni.
Budem povdacny kazdemu, kto mi bude vediet poradit normalneho vyrobcu parnych motorov.
Zaoberam kogeneracnymi jednotkami s vykonmi od 100 kW elektrickych vyssie, palivom su kafilerne tuky a pyrolyzne oleje. Nizsi vykonnostny segment je vzhladom k vyvolanym investiciam neefektivny. Na Slovensku a pravdepodobne aj v Cechach je rozsirenie mini - do cca 20 kW el. kogeneracnych jednotiek pre sietovu verziu takmer nerealizovatelne. Naklady na vybavenie pripojneho bodu, na zabezpecenie dialkoveho odpoctu, na kapacitnu kompenzaciu a mnoho dalsich suvisiacich nakladov prevysia investicne naklady potrebne pre samotny agregat. Nieje totiz mozne zapojit generator do siete tak, ako si to mysli Josef. Uvedena webstranka popisuje princip, nie vsak skutocne prevedenie. Aj keby tvorca takeho jednoducheho agregatu nechcel elektrinu predavat, je mozne ze by svojim zariadenim rozhadzal synchronizaciu siete, co by mohlo mat v pripade jeho pripojenia k sieti niekde v Hornej Lhote dosledky pre citlivejsie elektrospotrebice. Preto ak je nieco v malom vykonovom rozsahu ako-tak zivotaschopne ide o tzv. ostrovnu verziu.
V kazdom pripade su kogeneracne jednotky vysokoefektivne zriadenia a v pripade vyuzitia vyprodukovaneho tepla a elektrickej energie na vykurovanie je i ten najlepsi super turbo higtech kotol v porovnani s nimi len slabym odvarom.
ahoj, právě že nižší výkon připojit do sítě by zas nemusel být až takový problém. standartně cca 5KW na jednu fázi. tj 15KW na 3x25A přípojku co má běžný dům. Do jedné fáze je povolená asymetrie 20A kdyby chtěl někdo opravdu mini do jedné fáze. V podstatě by mělo platit to samé co u slunečních elektráren. Ale třeba já se už několik měsíců potýkám z ČEZem co mi vlastně na mojí přípojce povolí. Mám 3x25A u chajdy ale vypadá to že nakonec to bude max 3x 8A výroba protože vedení je naho... . Jinak samozřejmě určitě půjde dodávat do sítě přes stejný měnič jako u fotovoltaiky. Ale nezdá se mi, že by kogenerační jednotky nebo malé vodní elektrárny točily dynamem. V jedné jsem byl a skutečně tam byl jen motor, rozvaděč a z něj rovnou na sloup. Ale elektrikář nejsem..
Ale klidně si dovedu představit 5 - 15 KW kogeneraci u nějakého vesnického paneláčku vedle záložního kotle na plyn, místo bývalé kotelny. A dovedu si to představit i z násypkou na biomasu co bude spalovat slámu co vyrostla za panelákem na poli.
Mimochodem za kolik to budou od tebe vykupovat, když to budeš do sítě valit takhle ve velkém? Řepkový olej, pyrolýzní olej nakonec i kafilerní tuk je vlastně biomasa. I když tvrdit že pěstuji prasata na spalování biomasy...
a že jsou obnovitelný zdroj..
Když se nad tím zamyslím to by se muselo vyplatit i když to teplo vychladíš. Ale mě napadá že jsem jednou studoval energetický zákon a nějak si vzpomínám, že by měla od tebe vykoupit i tu teplou vodu místní teplárna. Ale to jen domněnka. Ale krásně by vyřešila tvůj problém, kdyby byla pravdivá. Tak skuž přečíst co tam máte vy.

Mimochodem za kolik to budou od tebe vykupovat, když to budeš do sítě valit takhle ve velkém? Řepkový olej, pyrolýzní olej nakonec i kafilerní tuk je vlastně biomasa. I když tvrdit že pěstuji prasata na spalování biomasy...

Když se nad tím zamyslím to by se muselo vyplatit i když to teplo vychladíš. Ale mě napadá že jsem jednou studoval energetický zákon a nějak si vzpomínám, že by měla od tebe vykoupit i tu teplou vodu místní teplárna. Ale to jen domněnka. Ale krásně by vyřešila tvůj problém, kdyby byla pravdivá. Tak skuž přečíst co tam máte vy.
po celovečerním pátráním jsem dospěl k názoru, že mikrokogenerace u nás existuje jen v teoretické rovině...
ale jinak:
4 a) zbytkový jedlý olej a tuk, směs tuků a olejů z odlučovače
tuků obsahující pouze jedlé oleje a jedlé tuky a dále
biopaliva z nich vyrobená, včetně vedlejších a zbytkových
produktů jejich zpracování,
b) zbytkové produkty z destilace lihu, výpalky a obdobné
rostlinné zbytky a vedlejší produkty z rostlin a dále biopaliva
z nich vyrobená, včetně vedlejších a zbytkových produktů jejich
zpracování,
c) rostlinné oleje a živočišné tuky s výjimkou živočišných
tuků podle přímo použitelného předpisu Evropských
společenství^5) a palivo vyrobené výlučně z rostlinných olejů
nebo živočišných tuků,
d) alkoholy vyráběné z biomasy,
e) ostatní kapalná biopaliva,
f) kůra,
S3,P3 O2
po 1. lednu 2008 včetně
3460,- Kč 1920,-Kč

ale jinak:
4 a) zbytkový jedlý olej a tuk, směs tuků a olejů z odlučovače
tuků obsahující pouze jedlé oleje a jedlé tuky a dále
biopaliva z nich vyrobená, včetně vedlejších a zbytkových
produktů jejich zpracování,
b) zbytkové produkty z destilace lihu, výpalky a obdobné
rostlinné zbytky a vedlejší produkty z rostlin a dále biopaliva
z nich vyrobená, včetně vedlejších a zbytkových produktů jejich
zpracování,
c) rostlinné oleje a živočišné tuky s výjimkou živočišných
tuků podle přímo použitelného předpisu Evropských
společenství^5) a palivo vyrobené výlučně z rostlinných olejů
nebo živočišných tuků,
d) alkoholy vyráběné z biomasy,
e) ostatní kapalná biopaliva,
f) kůra,
S3,P3 O2
po 1. lednu 2008 včetně
3460,- Kč 1920,-Kč

Peter,
asi kazdy z nas hovori o inom. Ja hladam odpoved na moje otazky, ale opatovne som ich nenasiel. Namiesto nich mam odporucanie, aby som si precital nase zakony suvisiace s energetikou. Myslim si ze podstatny rozdiel medzi nami je v tom, ze pokial Ty si v stadiu pripravy, ja som uz zrealizoval niekolko zariadeni a suvisiacu legislativu poznam. Nevlasnim ziaden generator, dodavam len technologiu, know-how a palivo.
Pripojenie k sieti prostrednictvom menica, aky sa pouziva v PV je pomerne cistym a jednoduchym riesenim. Ma vsak niektore zadrhely, ktore asi uz mas vyriesene. Medzi hlavne patria:
1. Musis mat ostrovnu verziu generatora
2. SMA a podobne zariadenia pracuju na vstupe s jednosmernym napatim
3. Su vhodne len pre male vykony - max.7 kW
4. Cena menica je velmi blizka cene agregatu v rovnakom vykonnostnom segmente
Pokial sa mienis zaoberat vyrobou el.energie tocivymi strojmi, musis si este nejake veci ujasnit. Kogeneracne jednotky ani male vodne elektrarne netocia dynamami, mal by si vsak vediet ze jednofazove generatory maju ucinnik /Cos fi/ blizky 1 a mozu byt v podstate pripojene priamo do siete na jednu fazu, 3-fazove generatory maju spravidla ucinnik 0,8 a preto je treba kapacitnu kompenzaciu, ktora zabezpeci ucinnik blizky 1.
Az vtedy sa zacne s Tebou niekto z CEZ na temu pripojneho bodu rozpravat. Jozef prave vo svojom prispevku spominal 3-fazovy motor, resp.generator. Okrem ineho je treba dodrzat kvalitu dodavanej elektrickej energie a mnozstvo dalsich poziadaviek.
Co sa tyka toho tepla, resp. teplej vody, myslim si ze som dost jasne napisal, ze je nevyuzitelna a preto hladam ciastocne vyuzitie prostrednictvom parneho motora. Do miestnej teplarne by som ju mohol dodavat jedine cisternami.
Uvedene paliva su OZE a vykupne ceny su tu:
http://www.urso.gov.sk/doc/legislativa/ ... 008_sk.pdf
asi kazdy z nas hovori o inom. Ja hladam odpoved na moje otazky, ale opatovne som ich nenasiel. Namiesto nich mam odporucanie, aby som si precital nase zakony suvisiace s energetikou. Myslim si ze podstatny rozdiel medzi nami je v tom, ze pokial Ty si v stadiu pripravy, ja som uz zrealizoval niekolko zariadeni a suvisiacu legislativu poznam. Nevlasnim ziaden generator, dodavam len technologiu, know-how a palivo.
Pripojenie k sieti prostrednictvom menica, aky sa pouziva v PV je pomerne cistym a jednoduchym riesenim. Ma vsak niektore zadrhely, ktore asi uz mas vyriesene. Medzi hlavne patria:
1. Musis mat ostrovnu verziu generatora
2. SMA a podobne zariadenia pracuju na vstupe s jednosmernym napatim
3. Su vhodne len pre male vykony - max.7 kW
4. Cena menica je velmi blizka cene agregatu v rovnakom vykonnostnom segmente
Pokial sa mienis zaoberat vyrobou el.energie tocivymi strojmi, musis si este nejake veci ujasnit. Kogeneracne jednotky ani male vodne elektrarne netocia dynamami, mal by si vsak vediet ze jednofazove generatory maju ucinnik /Cos fi/ blizky 1 a mozu byt v podstate pripojene priamo do siete na jednu fazu, 3-fazove generatory maju spravidla ucinnik 0,8 a preto je treba kapacitnu kompenzaciu, ktora zabezpeci ucinnik blizky 1.
Az vtedy sa zacne s Tebou niekto z CEZ na temu pripojneho bodu rozpravat. Jozef prave vo svojom prispevku spominal 3-fazovy motor, resp.generator. Okrem ineho je treba dodrzat kvalitu dodavanej elektrickej energie a mnozstvo dalsich poziadaviek.
Co sa tyka toho tepla, resp. teplej vody, myslim si ze som dost jasne napisal, ze je nevyuzitelna a preto hladam ciastocne vyuzitie prostrednictvom parneho motora. Do miestnej teplarne by som ju mohol dodavat jedine cisternami.
Uvedene paliva su OZE a vykupne ceny su tu:
http://www.urso.gov.sk/doc/legislativa/ ... 008_sk.pdf