topení eberspacher
Moderátoři: šulda, Moderátoři
topení eberspacher
ahoj,chtěl bych se zeptat,mám vw sharan 97.někde jsem tu vyčetl,že nezávislé topení by mělo fungovat tak,že pokaždé když nastartuju motor a jeho teplota je nižší než 75 stupňů celsia,tak se automaticky nastartuje bufík.chtěl bych se zaptat,odkud počítač snímá teplotu.jestli je to jen z hlavy motoru,nebo jestli využívá i snímač vnější teploty.auto je po bouračce a dal jsem ho dohromady.jen prostě neznám tu správnou funkci topení.má tu někdo nějaké zkušenosti??? děkuju za radu
Naposledy upravil(a) sid666 dne 05 říj 2006, 21:27, celkem upraveno 1 x.
Taky nevim přesně, ale topení se zapne, pokud je venku tuším pod 7 stupňů a teplota vody pod těch 75 . Já mám klimatronic, ten si to asi řídí, kdy topit. Občas to topí i když je teplejc a občas to netopí i když je dost zima. Asi i záleží na nastavené teplotě uvnitř auta.
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru.
KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS 

-
- Přispěvovatel
to-lp.Chtěl jsem se zeptat jak to čidlo máš vyřešený.To máš přerušenej jeden drát a mezi něj máš napojený vypínač.A ještě jednu otázku co na to ŘJ jednotka nehází pořád chybu čidla.Mě to vadí,když je venku teplo a zapne mě bufík i když si nemyslí,že by musel.Ještě mě nejde do hlavy jak toto čidlo vlastně funguje,pokud ho odpojíš neběží bufík pořád,nemyslí si ŘJ třeba,že je venku zima,když nemá signál z čidla?
Stříbrná Alhambra 2.0 CR,
-
- Přispěvovatel
-
- Přispěvovatel
Tak spínání topení máme vyřešeno a ještě mi řekni jedno tajemství tedy pokud ho budeš vědět a nebo někdo na tomto foru.Jaké čidlo dá ŘJ povel k vypnutí bufíka,ten přeci neběží celou dobu,ale než dosáhne motor určitou teplotu tak se buf vypíná.Zajímá mě to z toho důvodu,jelikož jsem už zůstal stát v zimě na dálnici a jak auto stálo tak se motor ochladil a byla v něm po chvilce zima a tak bych chtěl vyřešit nějak manuální zapínání bufíka a tím si trochu přitopit,kdybych se dostal zase někdy do takové situace a jelikož hodně jezdím tak věřím,že se do ní dostanu a tak bych chtěl být na tuto možnost připraven.Dík za rady
Stříbrná Alhambra 2.0 CR,
- daniel.987
- Přispěvovatel
ŘJ nemá s přihřívačem nic společnýho. Potřebuje pro start 30, pokyn od čidla(15) a D+ po nastartování motoru. Vypíná se sám když teplota vody dosáhne 75 stupňů.Starší modely mají teplotu spínání čidla 6-8stupňů, novější 10-12stupňů.Dá se poměrně jednoduchým způsobem dodělat nezáv. topení.
Sharan ASZ
Octavia AGR
Octavia AGR
-
- Přispěvovatel
- daniel.987
- Přispěvovatel
Jestli máš starší model tak pravděpodobně musíš přidat vodní čerpadlo, který topení v sobě nemá(některý sharany údajně měli). Já jsem použil pumpu z novějšího modelu PD.PDčka je mají standartně. To zapojení je v němčině, zkusím to najít a dát do fóra.Orig. sada pro rozšíření stojí u nás asi 11000kč.
Sharan ASZ
Octavia AGR
Octavia AGR
Tak taky prosím o to schema (mám 2001,s čerpadlem) Přemýšlel jsem o té sadě na nezáv. topení, ale mě by bohatě stačilo si umět bufika zapnout manuálně, ale aby nemusel běžet motor. Jak jsem pochopil, tak by stačilo sepnout čidlo (POKUD JE TEPLEJC) a pak přivést napětí na 30 a D+ a měl by topit. Bufik jsem měl rozdělaný (měnil jsem žhavicí svíčku) a má v sobě 2 čidla na teplotu vody, asi měří vstup a výstup a asi podle toho umí i regulovat svůj výkon.
A ještě dotaz, to čerpadýlko si bufik spíná sám?
A ještě dotaz, to čerpadýlko si bufik spíná sám?
Sharan 1,9 PD 115PS AUY- 225 PS a 500Nm turbo GTD1752VRL vodou chlazené ,Sharan 2,0 CFFB 140PS turbo GTD1752VRK-REA, - 226PS a 465Nm vše od Dieselpoweru.
KTM SMT 990, KTM SMT 890 www.zvsagro.cz E-Golf 100kW, Enyaq RS 

- daniel.987
- Přispěvovatel