Do našich PD dlouhodobě dávám olej Shell helix diesel plus VA 505.01 5W-30. Přemýšlel jsem přejít na Mobil 1 5W-30 ESP Formula 507.00. Reference na Mobil jsou špičkové, na Shell mám alergii , cenově zhruba stejný. Výměny max. po 15tkm. Chci motorům pomoct, ne si přidělat starosti. Jaký na to máte názor?
Ak v manuáli nie sú predpísané ine špecifikácie, čo zrejme nie sú nevidel by som tam žiadny problém. Obidva oleje sú všeobecne považované za tie "lepšie" a konkrétne na tieto som zatial nepočul žadnu zlú referenciu, ak boli použité v súlade s mazacím plánom motora. Párkrát som ich použil a boli bezproblémové. Keby som sa medzi nimi mal rozhodovať ja, išiel by som do Mobilu.
K Shellu a jeho motorovým olejům - jen doufám, že kvalita jejich olejů není stejná, jako "prémiová" kvalita jejich pohonných hmot. Dají se někde vyčíst výsledky těchto olejů vůči konkurenci ? Testoval to někdy Ústav maziv a paliv ?
Oleje Shell jsem nikdy nepoužíval. Palivo Shell jsem použil třikrát (jedenkrát benzin do Lady a dvakrát naftu do Galaxy) a moje zkušenost s palivy Shell je velmi negativní. I kdybych měl jít pěšky, u Shellu už nikdy nenatankuju ani za korunu. Nevím, jestli je to globální problém (myslím nebo spíše doufám, že ne), spíš se bojím, že je to problém jedné konkrétní čerpačky Shell (Třebíč, Spojovací ul.). Ale u Shellu prostě už ne.
Nicméně jsem přesvědčen, že oleje Shell určitě patří ke špičce (stejně jako třeba Castrol a Mobil). Osobně bych (v případě, že Mobil VW 507.00 stojí stejně jako Shell VW 505.01) určitě zkusil ten Mobil - třeba jen proto, že specifikace VW 507.00 by měla být tím nejlepším, co trh pro motory VW nabízí (a taky proto, že je to univerzálně použitelný olej do všeho, co vrčí).
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008) Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012) Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Jen se vetřu, kupoval sem teď mobil ESP formula 5W30 do AUDI TT APX a jako pultovka někde kolem 2200 kč, pro mě byla sleva několik procent,ale jako když se podívám na oleje. cz, tak je za 13 kil pětilitrovka, tak nevím kde si kdo vymýšlí ceny ale pokud mohu říct, za 13 kil se to do PD nalít dá a je tu podle mě to nej co může asi bejt. Hlavně norma tam je a kdo by řekl, že to je zbytečný tam lít, tak bych tam dal 10W30 a měnil po 10 tis km a konec, jezdí na to tak desítky lidí a nemaj s motorama problém.
VW GOLF IV 1.9TDI AGR 4MOTION - Soft HR CARSOFT, WEBASTO THERMO TOP C
Diag HR CARSOFT:DeTeCtor, Comfort VW, Toolbox - SPEED 4, VIN - R, Airbag, FLASH, KEY.
CDP+, WEBASTO THERMO TEST, DIAG EBER
Všechno jen na chuť