"Odborna" diskuze ke komorovemu vyfuku :-)))

zcela mimo automobilovou tématiku

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
jayd
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

"Odborna" diskuze ke komorovemu vyfuku :-)))

Příspěvek od jayd »

jayd napsal:
TDIPOWER napsal:
TTakže pro zvýšení účinnosti potřebujeme zvětšit průtok turbem. To znamená zvětšit objem výfukvých plynů.
Motor asi těžko přinutíme, aby vyfukoval více splodin, pokud nezvedneme objem válců. Takže objem můžeme zvednout tak, že že ty plyny zahřejeme.

no ja jsem reagoval a tuhle vetu...protoze jsi v tom odstavci provedl milion zmen, v kterych jsem se asi ztratil

takze jen rikam, ze pokud mas nejaky tlak, teplotu, hustotu, Qv a Qm spalin, a sahnes jen na teplotu...tak se ti Qv zvetsi (m3/s),ale Qm (kg/s) zmensi. Qm= rho.S.w, a Qv=1/rho .S.w

pokud budes zase psat nejaky dlouhatansky text, takto kdyztak na konci shrn...co jsi vse zmenil

jeste jsem si vsimnul..cituji

A jak píšeš, že "kdyz zvysis teplotou objem tak se ti snizi ale hmotnostni prutok" Je pravdou, že zvýším pouze objem a ne hmotnost. Takže to asi moc nepomůže. Ale že se sníží hmotnostní průtok, tak to ne! Objemový průtok se zvýší. Hmotnostní průtok bude stejný! Proteče turbínou veškeré množství (ať už objem nebo hmotnost) plynu. Celá hmotnost. Akorát toho bude víc objemově. Ale tím, že se sníží hustota to asi přínos mít nebude. To máš pravdu.

to ze se ti snizi hmotnostni tok, je videt z tech vzorcu..je to prave o ty hustote:-) ono toho protece stejne,ale ne za jednotku casu

Já ti dávám zapravdu s tím, že to zahřátí tomu nepomůže. Přesvědčil jsi mě a logické to je, protože klesne hustota a přenos energie bude tím nižší.

Ale s tím průtokem-ee
Ty se na to díváš ze špatné stránky. Vezmi si ten vzorec takto:

Qm=m/t - to je jasné: "Qm" je hmotnostní průtok, "m" je hmotnost a "t" je čas

Takže slovy: Hmotnostní průtok udává hmotnost plynu, který projde daným průřezem za jednotku času.

A teď totéž pomocí objemu: m=ró*v a tedy vzorec se mění na

Qm=ró*V/t takže je to objem plynu dané hustoty, který projde daným průřezem za jednotku času.

Tím zahřátím změníš teplotu, tím zvětšíš objem ale zároveň snížíš hustotu, takže hmotnost zůstává stejná a tím pádem i Qm.

Prostě ať s teplotou děláš co chceš, tak hmotnost vyfouknutého plynu bude furt stejná. A tím i hmotnostní průtok. Zákon zachování energie.

Dej mi za pravdu a bude to 1:1

Jestli chceš, dám tu nějaký vzorový příklad s konkrétníma hodnotama.
VW GOLF 4 1,9 TDI 66KW r.v 98, ALH, VR6 pritlacak, turbo 130 PD - Andre, trysky PP520, chip - Reescha, cca 145 koniku

VW SHARAN 2.0 TDi, 2007
jayd
Přispěvovatel

Příspěvek od jayd »

kdyz to rezepisu podle sebe

hmotnost, ktera projde rekneme trubkou..kolik kilo protece rekneme za 10s

1. m = S.v.rho.t=[m2].[m/s].([kg]/[m3]).[s]=[kg]

hmotnostni prutok je pak Qm=m/t [kg/s]

no takze ty pokud zvetsis teplotu a zmensis hmotnostni prutok a zvetsis objemovy..stejne jako rovnice 1 jen misto rho je 1/rho
VW GOLF 4 1,9 TDI 66KW r.v 98, ALH, VR6 pritlacak, turbo 130 PD - Andre, trysky PP520, chip - Reescha, cca 145 koniku

VW SHARAN 2.0 TDi, 2007
bobG3
Aktivista

Příspěvek od bobG3 »

Pokud jsem pochopil, v debatě nám jde o to, aby turbo začlo dávat dostatek vzduchu co nejdřív v přechodových režimech(?). Pro tento režim diskutujeme jaké jsou závislosti a co tomu pomůže (?).
Jestli tomu tak je, zkusil bych to shrnout asi takhle:
1/ spaliny vystupují z válce a mají určitou teplotu , tlak,rychlost - veličiny, které se mění podle průřezu
2/ co se teoreticky nemění při cestě pulzu k turbu je hybnost . Myslím, že platí zákon o zachování hybnosti - ta se v soustavě nemění.
3/ Melu to pořád dokola - děje ve spalovacím motoru mají charakter vlnění, takže vzorce pro kontinuelní proudění u klasické turbíny platí s určitou nepřesností (odrazy a rezonance v soustavě ), ale v každém případě platí, pokud zachováme aspoň částečně laminární průběh proudění (jak tu bylo psáno), účinnost předávání energie bude optimální.
4/ Pokud bude zajištěno přibližně laminární proudění, pak je pro maximální využití energie optimální co nejmenší tlak na výstupu z turba.
Teoreticky expanzní komora, která tu byla na obrázku můře k tomuto přispět, jak mnoho, to bych rád viděl změřené, nebo nezávisle okomentované
G3 Variant synchro
TDIPOWER
Přispěvovatel

Příspěvek od TDIPOWER »

jayd píše:kdyz to rezepisu podle sebe

hmotnost, ktera projde rekneme trubkou..kolik kilo protece rekneme za 10s

1. m = S.v.rho.t=[m2].[m/s].([kg]/[m3]).[s]=[kg]

hmotnostni prutok je pak Qm=m/t [kg/s]

no takze ty pokud zvetsis teplotu a zmensis hmotnostni prutok a zvetsis objemovy..stejne jako rovnice 1 jen misto rho je 1/rho
Zase zapomínáš na jednu věc. To je to, jak jsem psal, že se dostanem k té rychlosti. Tím že zvětšíš objem, tak abys všechen ten plyn dostal z výfuku, tak musíš zvýšit jeho rychlost. A ten plyn dodtat ven musíš, protože ten motor ho prostě tolik produkuje, a my jsme se bavili o ohřívání až po výstupu z motoru.
Rychlost je sice větší, ale hustota menší, tak předaná energie turbu je stejná. Je mi divné, že jsi mě na to upozornil a teď to nechápeš.
Ale to je to proč tu jsme. Já jsem pochopil, proč ohřátí výfukových plynů (za standardních podmínek) nemá cenu, taky díky tobě. Jestli myslíš, že tobě je to taky jasné, můžem toho klidně nechat. Nepotřebuju slyšet že mám pravdu a že se mnou souhlasíš. Klidně se na toto téma můžem vykašlat a mít každý svou pravdu. Já už to totiž asi líp nevysvětlím. Ještě asi zkusím ten příklad, ale nevím, jestli se dostanu k nějakým materiálům, kde bude závislost objemu a hustoty na teplotě. Uvidím.
VW GIV ASZ, Frateli RACE 783, GTxxxxV - skládačka, FMIC, 60mm straight-through exhaust, jednohmota 240mm SACHS RACE, TDIfun HI-TECH software 300+PS, 1/4 míle 13,178s
jayd
Přispěvovatel

Příspěvek od jayd »

bob3 souhlasim s tim, ze jde hybnout jen s tlakem na vystupu souhlasim..je to videt i y grafu pro jednotlivy turbo...vetsinou se udava ucinnost na pomeru tlaku a prutoku.

s prutokem nic neudelam, s tlakem pred turbem taky nic moc..pokud mam dobre vyresene spalovani tak proc to menit..takze jedina cesta je zmensit tlak za turbinou...ale kolik ty navrhovane reseni udelaji by me taky zajimalo...ale treba konik ke koniku a najendou tam mas 330 koni :D

VW SHARAN 2.0 TDi, 2007
jayd
Přispěvovatel

Příspěvek od jayd »

no jenze ja nevim jestli to takhle funguje:-)

pokud si dobre pamatuji tak pokud jsm nekdy pocitali nejakou rychlost na vystupu od nekud...tak zavisela na kappa, pozdil tlaku pred a za, a hustote(mozna, ze toho je vic,ale ted z hlavy nevim :D )..no ale hlavni je, ze ta hustota je ve zlomku..takze jakoby tu rychlost zvetsuje,ale j pod odmocninou takze to zvetseny neni umerny zmene hustoty..

podle me pokud by jsi to zahral a chtel tam protlacit stejne tak by jsi musel zvednout i tlak na vstupu...ale to zase neni dobry kvuli motoru:-)

proste nejak nevim jak chces zvetsit tu rychlost

ja to beru jako diskuzi a hlavne taky zjistuji, ze si toho uz moc z mechaniky tekutin moc nepamatuji..zakladni veci (wallbash)

kdyz by jsi nasel nejaky ten priklad tak sup sem s nim..treba mi to dojde (LOL)

VW SHARAN 2.0 TDi, 2007
TDIPOWER
Přispěvovatel

Příspěvek od TDIPOWER »

jayd píše:no jenze ja nevim jestli to takhle funguje:-)

pokud si dobre pamatuji tak pokud jsm nekdy pocitali nejakou rychlost na vystupu od nekud...tak zavisela na kappa, pozdil tlaku pred a za, a hustote(mozna, ze toho je vic,ale ted z hlavy nevim :D )..no ale hlavni je, ze ta hustota je ve zlomku..takze jakoby tu rychlost zvetsuje,ale j pod odmocninou takze to zvetseny neni umerny zmene hustoty..

podle me pokud by jsi to zahral a chtel tam protlacit stejne tak by jsi musel zvednout i tlak na vstupu...ale to zase neni dobry kvuli motoru:-)

proste nejak nevim jak chces zvetsit tu rychlost

ja to beru jako diskuzi a hlavne taky zjistuji, ze si toho uz moc z mechaniky tekutin moc nepamatuji..zakladni veci (wallbash)

kdyz by jsi nasel nejaky ten priklad tak sup sem s nim..treba mi to dojde (LOL)
Pokusím se, ale moc času tomu hledání nedám. Jinač dík za trpělivost. Kdybych nic nenašel, tak zase někdy u brainstormingu. (noteeth)
Čau ;)
VW GIV ASZ, Frateli RACE 783, GTxxxxV - skládačka, FMIC, 60mm straight-through exhaust, jednohmota 240mm SACHS RACE, TDIfun HI-TECH software 300+PS, 1/4 míle 13,178s
Odpovědět

Zpět na „Diskuze - MIMO mísu“