Pri studenom mam asi 3mm nad max

Moderátoři: šulda, Moderátoři
Řekl bych že je lepší měřit hladinu při studeném motoru déle stojícím motoru - třeba večer přijedu,ráno se podívám na měrku.jelikož po 5 minutách stání po jízdě pořád ještě nějaký ten olej je v motoru neskapaný ve vaně. Ale je to jen můj názor.sabikeuk1 píše:Zaujimalo by ma kedy je spravne merat hladinu oleja u auta v podpise, pri stedenom motore alebo pri zohriatom po cca 5 min? Pri studenom mam isi 3mm nad max![]()
Teply motor, po 15 min olej na maxime, studeny motor 3mm nad max, mam ho radsej odsat? Bojim sa ze je tam velmi vela...martinsidlo píše:Cca po půl hodině stání na rovině,to stačí.Teplotou olej skoro nic nenabyde.
ahojkysabikeuk1 píše:Teply motor, po 15 min olej na maxime, studeny motor 3mm nad max, mam ho radsej odsat? Bojim sa ze je tam velmi vela...martinsidlo píše:Cca po půl hodině stání na rovině,to stačí.Teplotou olej skoro nic nenabyde.
Ještě jsem chtěl doplnit,že příliš oleje může i zníčit Lambda sondu,Kat-pokud toto je v autě je namontováno.cavediver píše:ahojkysabikeuk1 píše:Teply motor, po 15 min olej na maxime, studeny motor 3mm nad max, mam ho radsej odsat? Bojim sa ze je tam velmi vela...martinsidlo píše:Cca po půl hodině stání na rovině,to stačí.Teplotou olej skoro nic nenabyde.
Kontrola množství oleje – provádí se měrkou,
u většiny aut snadno přístupnou
a dobře viditelnou.Zásadně před jízdou tedy za studena .
Na měrce najdete dvě
rysky, horní označuje maximální a dolní
minimální výšku hladiny. Správný stav je
uprostřed, blíže k horní rysce.
Příliš mnoho oleje v motoru škodí, stoupá
tlak, může dojít k poškození mazacího
systému. Dlouhodobý provoz s minimem
oleje způsobuje jeho rychlé stárnutí, olej
je stále v oběhu, nestíhá se zregenerovat,
ztrácí své mazací schopnosti. Provoz
motoru s náplní pod minimální hodnotou
je hazard, který může způsobit poškození
motoru, oprava je náročná a počítá se
v desítkách tisíc korun. V případě potřeby
olej doplňte.
čúúsky Cave
ano tim jsem myslel poskozeni mazaciho systemu souhlasimadi píše:Ještě jsem chtěl doplnit,že příliš oleje může i zníčit Lambda sondu,Kat-pokud toto je v autě je namontováno.cavediver píše:ahojkysabikeuk1 píše: Teply motor, po 15 min olej na maxime, studeny motor 3mm nad max, mam ho radsej odsat? Bojim sa ze je tam velmi vela...
Kontrola množství oleje – provádí se měrkou,
u většiny aut snadno přístupnou
a dobře viditelnou.Zásadně před jízdou tedy za studena .
Na měrce najdete dvě
rysky, horní označuje maximální a dolní
minimální výšku hladiny. Správný stav je
uprostřed, blíže k horní rysce.
Příliš mnoho oleje v motoru škodí, stoupá
tlak, může dojít k poškození mazacího
systému. Dlouhodobý provoz s minimem
oleje způsobuje jeho rychlé stárnutí, olej
je stále v oběhu, nestíhá se zregenerovat,
ztrácí své mazací schopnosti. Provoz
motoru s náplní pod minimální hodnotou
je hazard, který může způsobit poškození
motoru, oprava je náročná a počítá se
v desítkách tisíc korun. V případě potřeby
olej doplňte.
čúúsky Cave
ogare nas Jericho neber to na lechkou vahu mnozstvi mazaciho media v moturku na maximu neni nejlespi reseniii, skutecne stoupaji tlaky v cele mazaci soustave a muze dojit k poskozeni kanalku a soustavy , a tak je lepsi mit ten origo zicher litr oleje mit v zadu bocnim levem boxu ja tam mam i fridex , destilku,brzdovku a servo olej at murfy nespi a muze se stat cokoli a do leve male se to vsechno zmesti ale tak jako pises a souhlasim stebopu chlape sikovna ze necekat na budiky a elekto hlidani radej si to probehnu rano v klidu a mam klid no jasan jako pises pozor na gumicku aby ste nemnerili minimum jako ok hladinu anebodejd jeji maximum cuuskjericho-3 píše:Je hlavně dobré, že to vůbec majitel měří a nespoléhá se jen na budík..A když to má na střed, je jedno kdy to je..Já osobně preferuji horní rysku, protože čert nikdy nespí a hlavně u diesela to není tak husté..Horní preferuji proto, protože jsem sám zažil jízdu plnou ostrou co to dalo a motor zaklepal a bylo vymalováno...Olej byl na spodní rysce..Takže střelcům je lepší plnit na horní..A co se týče množství oleje, např. u HDI dvojnásobné množství náplně/olej plus nafta/ nebylo vůbec jezdcem zaznamenáno...Hlavně, že tam je a pozor aby na měrce /ne koncern/ nepopojela gumička těsnící jí v bloku...
sabikeuk1 píše:Dakujem za odpovede....
V ELSA sa pise: motorovy olej musi byt zohriaty na min.60 C, po zhasnuti motota treba pockat niekolko minut a potom zmerat olej.
Takze je to opacne co tu niektory pisu.
Mne ide o to, co je spravne pre 1.9TDi = moje auto, pretoze ked to robim podla ELSI tak mam olej po maximum, ked to meriam rano (auto stoji celu noc) tak je asi 3 mm nad maximom co by v ziadnom pripade nemalo byt......
Vie to niekto upresnit ..?
sabikeuk1 píše:Dakujem za odpovede....
V ELSA sa pise: motorovy olej musi byt zohriaty na min.60 C, po zhasnuti motota treba pockat niekolko minut a potom zmerat olej.
Mne ide o to, co je spravne pre 1.9TDi = moje auto, pretoze ked to robim podla ELSI tak mam olej po maximum, ked to meriam rano (auto stoji celu noc) tak je asi 3 mm nad maximom co by v ziadnom pripade nemalo byt......
Taky si myslim že nic moc nestoupaji spis by se mohly zvětšovat odpory, ponevadž je ho zbytečne moc a překaži, ale to je asi taky zanedbatelně..boobika píše:jak stoupají tlaky v mazací soustavě, když je tam více oleje?
když teda pominu fakt, že by tam bylo např. 2x tolik než má být (a ani tak si nejsem jist, jestli by to mělo vliv na samotné mazání??)
má se to měřit za tepla, když to necháš celou noc, je možný, že část oleje ti vyteče z olejovýho filtru, zvlášť když tam někdo nemění tu malou gumičku, tak to tama odteče do vany, takže jak je psáno, za tepla, nechat odstát 5min. stačísabikeuk1 píše:Dakujem za odpovede....