Rozvody ahu
Moderátoři: šulda, Moderátoři
Rozvody ahu
Zdravim chystam se na rozvody na motoru AHU.
Postup znam jen se chci zeptat da se spolehnout na znacku na setrvaku nebo se da poloha kliky zkontrolovat i jinde.
Otazka druha daji se rozvody nejakym zpusobem zkontrolovat pres vag treba poloha kliky proti vacce.
Dekuji.
Postup znam jen se chci zeptat da se spolehnout na znacku na setrvaku nebo se da poloha kliky zkontrolovat i jinde.
Otazka druha daji se rozvody nejakym zpusobem zkontrolovat pres vag treba poloha kliky proti vacce.
Dekuji.
Re: Rozvody ahu
- šla by, vyndat vstřikovač nebo žhavič, strčit tam drátek a podívat se kdyMartincv píše:Zdravim chystam se na rozvody na motoru AHU.
Dekuji.
je píst nejvejší a jestli to souhlasí s značkou na setrváku
- dá se zkontrolovat jen počátek vstřiku, na vačece není snímač polohy,
tohle až u motorů PD.
-
- Přispěvovatel
Odpovědi: 0
Je možný, aby tohle vůbec jelo? Dělám rozvody na AHU Galaxy, měsíc po výměně motoru kdesi. Takhle sedí vačka a čerpadlo (je teda focený trochu zešikma) po nastavení setrváku na rysku. Tdi graf na studeným mezi ryskama, nic víc jsem nezkoumal. Chytne pěkně, jde +- slušně tak přemejšlim jestli do toho rejpat, nemám ponětí, co na mě kdo přichystal. Nechci se na to vykašlat a udělat to na fixu, ale myslím, že tady něco dost nehraje. Poradí někdo? Jak nastavit předvstřik vagem, kdž se pak nedostanu pod rozvodovej dekl? Znova vyvěsit motor?
EDIT: když to po sobě čtu, sám se nechápu-takhle dojebaný to ke mně normálně přijelo, proto se trochu obávám nastavit to na značky a přípravky jak to má bejt. Proč to jede normálně? Setrvák s jinde umístěnou ryskou? kolo čerpadla přesazený na konusu? Je tam klínek?

EDIT: když to po sobě čtu, sám se nechápu-takhle dojebaný to ke mně normálně přijelo, proto se trochu obávám nastavit to na značky a přípravky jak to má bejt. Proč to jede normálně? Setrvák s jinde umístěnou ryskou? kolo čerpadla přesazený na konusu? Je tam klínek?

Pokud na TDi grafu sedí předvstřik, znamená to, že klika s čerpadlem sedí. A jak je vidět, čerpadlo je nastaveno skutečně správně. Tohle vypadá jako o zub přesazená vačka. Divím se, že nafťák vůbec jede.....
U benzinového motoru by to problém nebyl - pokud je vačka o zub zpátky, motor se mechanicky normálně točí (akorát nic moc nejede). Ale u natového motoru, kde jak víme je o mnoho méně prostoru mezi pístem a ventily, bych nevěřil, že se to bude točit. A pokud ano (což asi jak koukám opravdu možné je), bude mizerné plnění válců, tudíž to musí mít výkon v čudu.
U benzinového motoru by to problém nebyl - pokud je vačka o zub zpátky, motor se mechanicky normálně točí (akorát nic moc nejede). Ale u natového motoru, kde jak víme je o mnoho méně prostoru mezi pístem a ventily, bych nevěřil, že se to bude točit. A pokud ano (což asi jak koukám opravdu možné je), bude mizerné plnění válců, tudíž to musí mít výkon v čudu.
Naposledy upravil(a) Marek77 dne 23 črc 2012, 08:03, celkem upraveno 1 x.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
-
- Přispěvovatel
No - když se nad tím zamyslím, tak ono to technicky možné je, že se to může točit. Namaluj si, jak funguje časování a hned zjistíš, že při přesazení vačky o zub dozadu se to nakopnout nemusí.
Motory TDi jak víme nemají střih (překrytí ventilů), čili sací ventil otvírá v HÚ pístu, výfukový ventil v tutéž chvíli zavírá. Pokud je vačka posunuta o zub dozadu (jako v tomto případě), sacímu ventilu je to úplně jedno. A co se týká ventilu výfukového, ten je v tuhle chvíli opožděn o poměrně malinko za HÚ a nad dno pístu se tak tudíž vejde (navíc putuje stejným směrem jako píst - nahoru, protože se v tu chvíli zavírá, a od úplného uzavření ho dělí v tu chvíli už jen desetiny milimetru). Ale je to o prsa..... Kdyby to byl motor SDi, koplo by se to myslím určitě.
Motory TDi jak víme nemají střih (překrytí ventilů), čili sací ventil otvírá v HÚ pístu, výfukový ventil v tutéž chvíli zavírá. Pokud je vačka posunuta o zub dozadu (jako v tomto případě), sacímu ventilu je to úplně jedno. A co se týká ventilu výfukového, ten je v tuhle chvíli opožděn o poměrně malinko za HÚ a nad dno pístu se tak tudíž vejde (navíc putuje stejným směrem jako píst - nahoru, protože se v tu chvíli zavírá, a od úplného uzavření ho dělí v tu chvíli už jen desetiny milimetru). Ale je to o prsa..... Kdyby to byl motor SDi, koplo by se to myslím určitě.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
-
- Přispěvovatel
jenže když jsem to zkoušel cvičně přesadit ještě bez sraženýho vačkovýho kola, tak to dávalo lehce přes dva zuby, čerpadlo taky někde v hajzlu řemen celkem nataženej, takže na průhyb se to svýst nedalo a nejvíc mě zaráželo, že motor šel subjektivně celkem normál, když jsem to navážel na dílnu. Ono se to pak vysvětlilo-počmárnej konus vačky, kolo proti tomu taky, kolo čerpadla, blok, nepřišroubovanej plech pod rozvodama... asi se mám ještě hodně co učit. A já kokot si tuhle řikám, jestli nekoupit nový pravítko, že už je trochu vymačkaný a nejni to "to vono". Prostě uříznout hlavu a nasrat do krku, jen kdyby člověk věděl komu
-
- Aktivista
takhle to prave sedi kdyz se to dela na fixu, znam z praxe tady se to dela vetsinou jen na fixu, z peti aut co jsem delal tak vsechny byly +- takhle jak mas na fotce a fsechny byly delany na fixku nekolikrat.
G2,r88,mTDI,4x4,přev.ASD,ABS/EDS,Digifiz,klima, moped Honda VTR
A4,r99, 2,5TDI, AFB, 670t.km
A4,r99, 2,5TDI, AFB, 670t.km
-
- Přispěvovatel
ahojte využijem tuto temu motor 1,9tdi pd. rozvody robene na "fixku" vačka zakontrovana pripravkom. ryska na kluke lebo prípravok mi nesedel ani jeden na zuby.chem sa ujistit lebo nakoniec som nemal vtom celkom istotu rysky sa rozmazali na spodu. inak motor štartne na prve otočenie klučikom,jazda vykon asi nezmeneni ale podstata Synchronizacia vačky 3Xšrobik vo vačke je na strede vybratia strede elipsových dier synchro na vcds bolo niečo okolo 2,5 doladil som to na +0,5 skrutky stale + - v strede otvorov a otazka keby je rozvod posunuti o zub vpred-vzad dala by sa synchronizacia takto "jemne"-"rychlo" doladit ? motor na volnobeh si pradie žiadny čudny zvuk tah dobry. Vdaka za odpoved.