Výroba motorů v ČR

co se jinam nevešlo/nehodilo - ohledně aut

Moderátoři: šulda, Moderátoři

A6TDI
Aktivista
Příspěvky: 4820
Registrován: 05 říj 2009, 19:33

Příspěvek od A6TDI »

Ty pi.o (rofl) a zrovna v ten kalach sem si říkal že to je snad jediný pravda a zas .ovno (LOL)
Já zas nemůžu ani chodit. (noteeth)
fekálek
Aktivista
Příspěvky: 1878
Registrován: 28 úno 2016, 18:46

Příspěvek od fekálek »

Mělo to jericho jen jeden malý bezvýznamný nedůležitý (podle tebe) rozdíl, rusové odjeli a jsou pryč a nám tu vše zůstalo, tihle ale již odjíždět nemusejí, protože tu za babku (švindl kurz marka koruna euro atd) všechno koupili a nikdo už je od tud nedostane, ani ty a tvoje láska k chlastu, čus ;)
Slavkov
Aktivista
Příspěvky: 4579
Registrován: 09 lis 2007, 15:48
Bydliště: Slavkov u Brna

Příspěvek od Slavkov »

A6TDI, ty si myslíš, že jericho měl někdy v ruce AK-47?
Natož rozebraný... aby mohl něco porovnávat (závěr, spušťadla,...)?
Ano, byť vizuálně vypadají podobně, tak konstrukčně a technologií výroby jsou to diametrálně odlišné zbraně. Možná z jerichova laického pohledu je to "samopal jako samopal"...
To už větší "inspiraci" měla brněnská Lada (alias CZ2000) v AK-74, později modifikovaná na naťácké střelivo... a s ohledem na průtahy nikdy nezavedená do výzbroje ČSLA, respektive AČR (teď je to již zastaralý komplet...).

Kdybych chtěl být "laciný" jako jericho, tak napíšu, že to tak je u něj se vším k čemu se vyjadřuje... :D
(teď si to od něj zase "pěkně rudě slíznu"... Mimochodem AK-47 jsem neměl v ruce díky soudruhům... to jenom, než začneš "blít rudě")
To, že ve svém příspěvku měl původně "vzor 48" nechávám stranou... každý se může splést... a opravil to celkem rychle... Neboj, jsem ve střehu :)

Ostatně i oktáf trochu zablafoval... neboť název "kosa" se nepoužíval pro 58-ku obecně, ale pouze pro "sklopnou" verzi tzn. Sa vz. 58V 8)
Obdobně existovala v "originále" AKS-47 či AKMS...
Doufám, že se nemýlím, toto opravdu není úplně "moje parketa", neboť jsem opravdu nestudoval obor "zbraně a munice"...

Nicméně to jsme již od tématu výroby motorů v ČR hóóódně odbočili (offtopic)


Pojďme zpět k tématu...
... třeba k motoru TATRA T3D-928
... klasický vzduchem chlazený osmivál do V... s AdBlue plnící EURO 5. To vše plnící BEZ elektronického řízení...

(hm)
GIV Variant TDi ???kW
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Příspěvek od jericho-3 »

Měl jsem právě 58 se sklopkou, jako tankista. A samozřejmě AK 47 jsem v ruce držel, ale nestřílel, ani nerozebíral, ale vše jsou "kopie" STG 44..A mimochodem vyhrál jsem soutěž v rozborce /vz. 58 /a sborce s nejlepším časem, kde byla odměna VOP ../volno na opuštění posádky/-víkend mezi normálními lidmi daleko od zelených mozků..Samozřejmě tak jak známe charakter a "pravdomluvnost" našich rudých důstojníků, kteří si s každým slibem vytřeli zadek, tak jsem nikam nejel./.A poté jsem nastřílel ze zastříleného samopalu z tří ran 27 a situace se opakovala../.
A o motoru Tatra , který splňoval kouřivost /což pro armádní podmínky považuji za nesmysl/ vím, a to že to dokázali u vzduchem chlazeného motoru, je rarita. Vzducháč má přes velkou výhodu jednoduchosti jednu nevýhodu, a to je životnost,což v civilu je problémem,ale v armádě to moc nevadí, životnost v boji je stejně minimální..Ale proč ty motory nemá armáda, to netuším, ale třeba jej američani zakázali, aby nekonkuroval jejich Detroitu Diesel... :)
P.S. a přeji všem, aby si po 42 letech dobře pamatovali vše, co v té době používali, popřípadě rozebírali a Slavkove, tvoje válečné studium mělo určitě velkou hodnotu, bohužel jsi stejně nic nepochopil, když srovnáváš nesrovnatelné... :)
nepropadat panice...
Uživatelský avatar
turbo kamna power
Aktivista
Příspěvky: 4221
Registrován: 15 dub 2008, 20:32
Bydliště: Praha

Příspěvek od turbo kamna power »

Vojenský Tatry mají vzduchem chlazenou V8 euro 3 ;)

https://www.tatra.cz/nakladni-automobil ... 000-litru/
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
Slavkov
Aktivista
Příspěvky: 4579
Registrován: 09 lis 2007, 15:48
Bydliště: Slavkov u Brna

Příspěvek od Slavkov »

jericho, nikoli, opět se hrubě mýlíš... mé první prezenční studium (alá K302 "speciální komunikační systémy"), manuální zručnost i schopnoost improvizace "v poli" jsem úspěšně vyfakturoval i např. při letošní práci pro Vodafone DE 8)
Takže jsem to podstatné asi pochopil, ne??? (noteeth)

Proč nemá armáda motory Tatra? Protože (jak jsem již psal) Tatra T810 NENÍ "pravověrná Tatra", ale poskládané "globalizované lego" ROSS (Roudnické strojírny a slévárny). Takto bylo vozidlo homologováno. Z mého pohledu - jako náhrada za PV3S naprosto OK, prostě ta skládačka má dobré vlastnosti a funguje to (byť to již není "vojákuvzdorné")... Jediné, co mi trochu víc vadí je detail uchycení Al částí k Fe rámu a pár drobností, ale to jsou opravdu pouze detaily (případnou modernizací odstranitelné), nicméně to je pouze můj soukromý = nepodstatný názor.

O tom, že "naše demokratická" politická reprezentace (asi) čekala na "příspěvek" do správné stranické kasičky se nemá smysl bavit... ROSS nepomohl k prosazení do AČR ani bývalý rektor VA (předtím vedoucí katedry "TankAut", Prof. Ing....., CSc, odborník s praxí u vojsk) "v barvách" ROSS... až "americká" Tatra to rozhýbala. O pachuti ohledně tohoto tendru v osobě náměstka Bartáka atd. je veřejně známo celkem dost... :(
I proto mezitím ROSS krachly... a Tatra koupila "za babku" hotový projekt na "T810"... jak prosté, prostě kapitalistický byznys politických elit v praxi v ČR.

Samozřejmě, stará řada těžkých NA T815 má vzducháče Tatra...

K té inspiraci z STG-44... úplně stejně lze tvrdit, že se inspirovala i M-16. Mnoho věcí z "říše" bylo využito na obou stranách... včetně základů kosmického programu atd.
Kopírovalo se a kopíruje se stále... někde natvrdo, někde sofistikovaněji s límečky...
GIV Variant TDi ???kW
Uživatelský avatar
turbo kamna power
Aktivista
Příspěvky: 4221
Registrován: 15 dub 2008, 20:32
Bydliště: Praha

Příspěvek od turbo kamna power »

Tak když se řekne Tatra, tak mám namysli náklaďák na rouře s polonápravama :) protože s T810 je to přesně jak píšeš :) ale kdyby se to nejmenovalo Tatra, tak nikdo neřekne půl slova proti :)
Golf mk1 mTDI ...powered by Holz-tdi
Golf mk3 GTI "20 jahre" TDI ...powered by Moravia-Tuning
Ibiza 6k2 1.8T Cupra ...in progress
Audi A2 1.4 16V
Volvo V70 II D5
techi
Přispěvovatel
Příspěvky: 265
Registrován: 17 čer 2012, 08:47
Bydliště: Písek

Příspěvek od techi »

Vím že v Boleslavi je linka na 1.0 tsi, nic víc si z exkurze nepamatuju. (LOL) +převodovky, znich je něco i v Kvasinác myslím.

Pamatuju si že ty motory co jely po páse mi připadaly jak hlavy z PD jen kratší. :D
fekálek
Aktivista
Příspěvky: 1878
Registrován: 28 úno 2016, 18:46

Příspěvek od fekálek »

Kalach není žádná kopie jelito, jen má podobný znaky jako německej kvér, ty prostě nemůžeš unest myšlenku že by z Ruska vyšlo něco solidního, čímž bezesporu AK 47 dlouho byl a je. Ono šlo hlavně o funkčnost v těžkých podmínkách, jednoduchou rychlou a levnou výrobu, což kalach splňoval na výbornou. Jen ty tady jsi schopnej dokola mlejt, že snad i M16ka která po pádu do písku sloužila už jen jako efektivní rukojeť na bodák.
Uživatelský avatar
Vici
Aktivista
Příspěvky: 7509
Registrován: 07 srp 2008, 09:14

Příspěvek od Vici »

asi tak nějak.. skopčákofilové budou tu pohádku o STG mlet pořád dokola..
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Příspěvek od jericho-3 »

turbo kamna power píše:Tak když se řekne Tatra, tak mám namysli náklaďák na rouře s polonápravama :) protože s T810 je to přesně jak píšeš :) ale kdyby se to nejmenovalo Tatra, tak nikdo neřekne půl slova proti :)
Ot 810 je "Hakl" ala Tatra, která tyto transportéry stejně jako T 111 dělala pro Wehrmacht. Vy děláte, jako kdybych to viděl na internetu, ale u nás se opravovaly, měly motor z T 138 a já jako pták taky skočil na to, když četař mazák rozkázal, hele mladej nafoukni ty přední gumy...A já nemohl najít ventilek./.A kdo zná další zbraň pro Wehrmacht PUMU, tak uvidí stroj, který měl motor Tatra a Němci si jej velmi vážili, protože na rozdíl od jejich benziňáků byl úsporný a mimo problémů s přívodem nafty spolehlivý./ :)
A s tím samopalem STG 44 jsem to čekal, že milovníci rudé záře se ozvou, ale to není můj názor, je mi to úplně fuk, a když jsem byl nařčen, že jsem AK ještě neviděl, což je možná logické, protože za mých časů všude byly jen naše vz. 58., tak jsem hodil kost..Ale mám známého, kterému přenechávám všechny náboje pásy apod. protože je magor do zbraní , takže on ví o všem všechno..Jinak samozřejmě se v tom odborníci přou, sám Kalašnikov to popírá a nechtěl bych mu křivdit, ale je všeobecná praxe všech konstruktérů, že okukují konkurenci, jak se to dělá a je to tak dodnes a tehdy v SSSR měli světový výběr úplně všeho, takže poskočili tak min. 50 let vpřed..To není odsudek, to je prostě fakt, stejně jako Němci zkoušeli a testovali sovětské výtvory...Tak se nerozčilujte soudruzi, nadechněte se a pochopte, že sice tu sebranku na východě nemusím, ale nikdy jí neupírám její úspěchy i když jsou to pajcovači jako asiaté, ale co jim zbývalo, když kolikrát konstruktér měl dilema, buď uspěje, nebo jej odrovnají... :)
nepropadat panice...
Slavkov
Aktivista
Příspěvky: 4579
Registrován: 09 lis 2007, 15:48
Bydliště: Slavkov u Brna

Příspěvek od Slavkov »

jericho, možná ti to uniklo, ale debata byla o soudobé T 810 (která nemá centrální nosnou rouru) a nikoli o OT 810 :roll:

Mimochodem, nikdo tě (prvoplánově) nenařkl, že jsi AK47 neviděl či něměl v ruce... Prostě jsem neměl jiné vysvětlení, že by jsi při svých technických a technologických znalostech nebyl schopen např. odlišit výlisek od obrobku atd.
GIV Variant TDi ???kW
Jarda S.
Aktivista
Příspěvky: 4188
Registrován: 13 lis 2010, 18:11
Bydliště: Netolice, největší prdel v republice

Příspěvek od Jarda S. »

ak47 ale později modernizovali (frézovat z kusu oceli bylo i pro rusy materiálově náročný) a přešli na plechový výlisky a říkali tomu AKM (hm)
Passat AVF 96kw
GIII 1Z 66kw + s764, kat off, egr off, TA
felda 1.3 BMM 95 LPG
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Příspěvek od jericho-3 »

Slavkov píše:jericho, možná ti to uniklo, ale debata byla o soudobé T 810 (která nemá centrální nosnou rouru) a nikoli o OT 810 :roll:

Mimochodem, nikdo tě (prvoplánově) nenařkl, že jsi AK47 neviděl či něměl v ruce... Prostě jsem neměl jiné vysvětlení, že by jsi při svých technických a technologických znalostech nebyl schopen např. odlišit výlisek od obrobku atd.
Ano, ale tady jde přece o ten vnitřek , ne o obal. Dobře vím, že 58 je masiv..A sorry, četl jsem OT ale vojenská Tatra mne při prvním proléznutí zklamala, klečel jsem a hledal rouru..Nedávno jsem jel za touto Tatrou a koukám že zrychluje a najednou to mastila tachometrových 120km/h , tak jsem se smál, jak to vojcl mastí... :)
nepropadat panice...
Uživatelský avatar
oktáf
Přispěvovatel
Příspěvky: 742
Registrován: 23 led 2006, 21:24
Bydliště: Loděnice

Příspěvek od oktáf »

No a prave ten "vnitrek" je uplne jinej, je tam jen stejny naboj 7.62x39. Podivej se treba jak je uzamceny zaver a uvidis ze placas.
CFHC
Odpovědět

Zpět na „Diskuze o autech“