Řachtání motoru 2.0 dCi

Moderátoři: šulda, Moderátoři

Odpovědět
Drenty
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 28 čer 2015, 19:14
Bydliště: Brno

Řachtání motoru 2.0 dCi

Příspěvek od Drenty »

Zdarec, už přes 2 roky poslouchám řáchtání motoru, který je slyšet pouze v kabině a už to musím nějak vyřešit, leze mě to na nervy.

Jde o Renault Megane 3 2.0 dci 118kw GT
Zvuk je slyšet pouze v autě, venku má normální zvuk a chod.
Děje se tak jen v chladném počasí takže v zimě. V létě je naprostej klid, motor krásně přede.
Jenže to nedělá pravidelně, někdy 2-3 dny po sobě, někdy celej týden nic, pak 1 den v týdnu, prostě jakou má motor náladu :D
Jak se motor trochu ohřeje zcela řachtání zmizí, někdy stačí ujet pár metrů, někdy až se zahřeje cca na 40°C někdy na 60°C.
Nejvíce je to slyšet na volnoběh, v zátahu je to také slyšet ale už to není tak výrazný. Někdy mi přijde, že když jsem rozjetej, vyřadím a dojíždím na křižovatku tak se to jakoby trochu ztratí, ale až skoro zastavím tak zase hrčí.
Na výkon to nemá vliv, auto jede pořád stejně a tak jak má.
Zvuk jde ze strany rozvodů takže od spolujezdce.
Rozvody 2 roky starý, vstřiky minulej rok preventivně na kontrole (byly OK), diagnostika bez chyb, olej pouze elf 5w30 měněný po roce nebo 10tis., jezdím více méně na vervu, teď na euroil

Má někdo nějaký nápady, postřehy, zkušenost?

https://uloz.to/file/Qtgu4craJdQS/rachtani-m4a
Marek001
Aktivista
Příspěvky: 1776
Registrován: 08 říj 2009, 09:23
Bydliště: Dubnica nad Váhom

Příspěvek od Marek001 »

Neviem moc som to z tej nahrávky nepočul, ale možno by som pre začiatok zhodil drážkový remeň či sa niečo zmení.
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Příspěvek od jericho-3 »

Tak přesně tohle mi ráno volal synovec, že mu tohle dělá Audina PD..Předevčírem mu poprvé ráno motor jako rachtal, asi mi nejde válec. To mi řekl do telefonu..Tak mu říkám přijeď..Přijel a povídá, už to nedělá dělalo to jen na volnoběh a jak se to ohřálo pohoda. Opravdu motor šel jako housle, závada na motoru evidentně žádná, tak jsem se svezl a povídám, a z čeho si usoudil, že to jde na 3 ? Mlátila se šaltpáka, chtělo to chcípnout nebo co? Ne, ale otáčkoměru houpala rafička, ale stačilo trochu přidat plyn a byl pokoj..Tak mu říkám, to co píše Marek 001, sundejte s kámošem ráno vnější řemen , ale nejdřív se koukni jestli při běhu nelítá...A teď jsem měl telefon a on volá, že už to nenatočil.....To mi ještě scházelo... :(
nepropadat panice...
Drenty
Nováček
Příspěvky: 5
Registrován: 28 čer 2015, 19:14
Bydliště: Brno

Příspěvek od Drenty »

Drážkový řemen jsem už zkoušel, beze změn. Mám trošku podezření na hlavní silentblok motoru u rozvodů. Jestli se to občas nepřenáší trochu do kastle, zase si myslím že by byly cítit vibrace.

PD je uplně něco jinýho. Ty po ránu v chladu řechtajou všechny. Spíš bych se mrkl na hydroštely, vačku, vymačkaný vstřiky.
jericho-3
Aktivista
Příspěvky: 20116
Registrován: 16 čer 2009, 16:46

Příspěvek od jericho-3 »

Ano je, ale tady je vše opraveno a když jsem studený start ověřoval, tak motor zakopává a ne rachotí nebo bouchá, jak mi bylo řečeno. Teď tady mám 1,5 DCI v Kangu .Nejdřív odešla ta jejich slavná gumová řemenička na alternátoru a teď i hlavní řemenice..Nemá to moc najeto a už tohle..Asi jsem je přechválil..
nepropadat panice...
Odpovědět

Zpět na „Renault / Dacia“