FVE na barák
Re: FVE na barák
Tchan ma fve druhym rokem. 20 panelu. Plyn po zacatku valky na Ukrajine odpojil. Rodinny domek, bydli tam ve trech. Tuhle zimu dva mesice po sobe ucet za 28 a 34t za elektriku. Dobre prolobovana picovina uz obnovuje krbovky
Nějak jsem přehlédl přesunutí diskuze. Ale se zpožděním odpovím. FVE jsem zavrhl, jelikož na náš dům by to byla nesmyslná investice a návratnost v této době v nedohlednu. Tepelné čerpadlo jsem také zavrhnul. Při cenách elektriky a pravděpodobnost dotápění elektrokotlem nesmysl. Nemluvě, že rozpočet za rok vzlétl o cca 130 tis. více. Jelikož pro náš dům by muselo být 22kw tepelko. Nakonec jsem minulý rok na jaře udělal rozhodnutí jít cestou kotle na dřevo a 3x AKU nádrže. Dřevo řeším odkoupením a samotěžbou. Sílu a chuť zatím mám, takže není co řešit. A hlavně ta finální cena. Do teď jsem finančně protopil od začátku sezóny to, co někdo v plynu za 1 měsíc v rodinném domě. Vytápim cca 300m2. Nelituji rozhodnutí. Naopak, ještě, že jsem nešel do TČ.
Toledo 1L, 1Z. Octavia 1Z, BSE. Caravelle T4, ABL.
Ja osobne mam plynovy kotel ale ceka me vymena za kondenzacni. Momentalne jedeme krbovky a parada.. domek z 50 let, zatepleny a plastova okna. Nemenil bych.
Nemám zatepleno a do budoucna o tom ani neuvazuji. Spodní část baráku má 90 cm zdi. To by byly vyhozené peníze. Okna mě čekají. Krbovky apod. jsem nechtěl. Všude prach a nepříjemné, když v jedné místnosti 27st. a v druhé 22st. Samo, že je to jiné s výměníkem, ale je to o tom tahat dřevo do obytné části. Já takto zatopím, naláduju kotel a nahřeje se dům a zbytek do aku.
Toledo 1L, 1Z. Octavia 1Z, BSE. Caravelle T4, ABL.
Ano, ta prašnost je znát ale to uklízí manželka
Ja bych take v baraku krb nechcel na hlavne vytapanie možno len pritopenie. Dobre je to jak myslí mirek dole kotel +aku nadrže a v baraku si to regulovat
Honda CR-V, Peugeot Partner,VW Caddy, Škoda 1000MB DELUXE
Mám normálně vytápění plynem - kondenzák Protherm,všude podlahovka jen v koupelnách navíc žebříkové radiátory, v obýváku krb jen horkovzduch, dřevo mě stojí v podstatě jen tu práci s ním.
Výsledek je takový že patro vytápím ( no spíš temperuji ) na nějakých 21°C - do podlahovky jde ca. 30°C teplá voda, spodek jen lehká temperace kam jde tak 25°C voda aby nebyla dlažba která je všude studená a přitápění právě krbem, je to k nezaplacení, zatopíme, během půl hodiny teplota jde krásně nahoru, nějaká prašnost, popravdě nevím o čem je řeč , otevřu klapku do komína a ten má takový tah že i při vybírání popela do místnosti nic nejde, zbytek tak jednou za týden vezmu velkým vysavačem Kärcher a je to
Ráno bylo mínus 8°C, dole v baráku 19,5°C , po zatopení během hodiny 22°C a příjemně ( barák komplet Ytong 38cm + 10cm polyš,mezi krovy dvě vrstvy vaty 15+5cm zaklopené OSB, prostě nic extra )
Popravdě jsem nikdy o nějakém tepleném čerpadle ani FVE neuvažoval, ta vstupní investice je prostě velká
Výsledek je takový že patro vytápím ( no spíš temperuji ) na nějakých 21°C - do podlahovky jde ca. 30°C teplá voda, spodek jen lehká temperace kam jde tak 25°C voda aby nebyla dlažba která je všude studená a přitápění právě krbem, je to k nezaplacení, zatopíme, během půl hodiny teplota jde krásně nahoru, nějaká prašnost, popravdě nevím o čem je řeč , otevřu klapku do komína a ten má takový tah že i při vybírání popela do místnosti nic nejde, zbytek tak jednou za týden vezmu velkým vysavačem Kärcher a je to
Ráno bylo mínus 8°C, dole v baráku 19,5°C , po zatopení během hodiny 22°C a příjemně ( barák komplet Ytong 38cm + 10cm polyš,mezi krovy dvě vrstvy vaty 15+5cm zaklopené OSB, prostě nic extra )
Popravdě jsem nikdy o nějakém tepleném čerpadle ani FVE neuvažoval, ta vstupní investice je prostě velká