Rapid CBZA - motor oblitý od oleje

Technická řešení specifických problémů benzíňáků, včetně LPG i CNG pohonu.

Moderátoři: šulda, Moderátoři

JARDA2
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

Re: Rapid CBZA - motor oblitý od oleje

Příspěvek od JARDA2 »

hlavně musel být v autě cítit smrad z výfukových zplodin ne? :?
Peugeot Boxer 2,2 HDI Renault Scenic 2,0 DCI Škoda Fabia 1,9 SDI
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

To bych neřekl.....podle mě nebyl.... nicméně.... trošku jsem se s tím motorem seznamoval a dle mě ta černá nádobka je asi právě na zachytávání oleje z různých odvětrávání.....sundal jsem klapku znovu a rovnou klapku očistil čističem na brzy.....a z té nádobky jsem vytáhl 8 injekčních stříkaček mazutu a vytřel do sucha...... vyměnil jsem olej a filtr a až budu mít dost času, zkusim vyměnit to těsnění pod držákem olejového filtru....ventilek vyměním hned, jak přijde....
Škoda Octavia 3 Combi 1,6 TDi CR 81kw CXXB, r.v. 2017 + Škoda Rapid 1,2 TSi CBZA rv 2013...VCDS MAX, VIS Online, Delphi 2020.23
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Z jaké nádobky?
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Nevím jak to nazvat.....je to jakoby sání....pod škrtící klapkou....jak ukazuji červenou šipkou na straně 1......jdou do toho asi tři hadice odvětrání a fouká do toho turbo.....co jsem tak pochopil
Škoda Octavia 3 Combi 1,6 TDi CR 81kw CXXB, r.v. 2017 + Škoda Rapid 1,2 TSi CBZA rv 2013...VCDS MAX, VIS Online, Delphi 2020.23
Tomas6
Aktivista

Příspěvek od Tomas6 »

Tak to je sání. Tam by 8 stříkaček mazutu nemělo být.
OIII 1.4 TSI 240 000km
FI HTP LPG 340 000km
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

No právě proto mě to vyděsilo....ale třeba je to tam za ty roky takhle nahromaděné....od turba atd no.... každopádně jsem to do sucha vyčistil a při příští výměně oleje zkontroluji
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Já to tu jen uzavřu....s největší pravděpodobností jste měli opět pravdu....motor i dál byl poblitý a přesně i ten kompresor...a na spodním deklu louže pod tím....no nejsem automechanik a tak to pro mě úplně jednoduché nebylo (třeba jsem i pár věcí dělal zbytečně) ale vypustil jsem i vodu abych odpojil a odklonil hadice, dále tedy i mazání turba mi překáželo (trubička), altík komplet ven a tedy kompresor jsem jen vyvěsil....dále jsem sundal i napínací kladku a taky tedy ten tepelný štít....vlastně kvůli němu jsem to všechno hlavně musel demontovat...no a pak držák i s filtrem a krásně bylo vidět, jak staré těsnění je vlastně zároveň se stěnou, kdežto nové přesahuje asi o 2mm....ten komínek pro vodu díky za upozornění, protože ten se mi při demontáži rozpadnul, takže ještě že jsem ho měl....vše jsem omyl technickým čističem, dal nové těsnění, vše zpátky a rovnou novou čerstvou G12....takže mám z toho dobrý pocit a teď už budu jen sledovat, jestli bude sucho :D
suri
Přispěvovatel

Příspěvek od suri »

ešte sundej odlučovač oleje vzadu a vyčisti alebo vymeň a detto vyčistiť blok ideálne pri výmene oleje lebo ten bordel padá do vane ... 90% je takto zakarbonovaný , potom to nedýcha , hadice hore k turbu aj podtlaky mastné a ak je taký ako na foto tak to padá aj do núdzáku s chybou tlaku v saní a zadrbana škrtiaca klapka k tomu

a potom už urobíš len rozvod kade spod veka to tiež fest zvykne tiecť a bude to top
Přílohy
08fb330a-314d-492d-b6ed-a0f62f7e1b6c.jpeg
08fb330a-314d-492d-b6ed-a0f62f7e1b6c.jpeg (273.02 KiB) Zobrazeno 2379 x
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

No rozvody jsou dělaný a není náhodou ten odlučovač to co jsem psal? ta černá plastová jakoby nádobka k sání pod škrtící klapkou? Klapku jsem měl demontovanou, ta byla krásně čistá, přesto jsem jí vyšpricoval....jen jsem se právě ptal, zda je nutné vždy měnit ten velký zelený kroužek pod ní....nicméně bylo tam spousty oleje, to jsem vytáhnul a hadrem vyčistil, ale takhle sundané jsem to neměl....tak třeba s příští výměnou oleje se odvážím jít hlouběji.....zatím tedy po výměně těsnění držáku filtru je sucho, ale budu dál sledovat
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

suri jsem asi vůl, ale nějak se nemůžu zorientovat, kde ten odlučovač je? Píšeš vzadu, ale z vrchu nic podobného nemůžu najít...můžeš mě navést
suri
Přispěvovatel

Příspěvek od suri »

OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Jejda tzn. poloosu sundat a asi tedy vypuštěný olej a je to tedy lepené, takže pak DIRKO tmel....náročnější, než jsem myslel, ale možná při příští výměně oleje se pochlapím a zkusím to....pokud jsi to už dělal, klidně nějaký polopatický návod, nebo možné úskalí bych uvítal. díky
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

Včera provedena kontrola spodního deklu zda je suchý a vizuální kontrola motoru a chlapci mooooc díky.....vše suché, jak cesta.....bylo to tím těsněním držáku olejového filtru...vyřešeno, díky......ten odlučovač oleje jsem ještě neřešil....kdyby mi sem ještě někdo napsal trošku přesnější postup, co je potřeba pro demontáž....hlavně zda při tom musí být vypuštěný olej, či nikoliv a zda musí poloosa, nebo něco jiného dolů....budu vděčný
suri
Přispěvovatel

Příspěvek od suri »

nič nemusí dolu , normálne odskrutkuješ čerpadlo s držiakom dáš bokom a pár skrutiek dole a máš ho von ... opucuješ dosadačky , dáš nový alebo natmelíš a šupneš to nazad ... dá sa to v pohode urobiť ...

často sú tie motory plné karbony a sú tam kanále dole do vane takže ja to najradšej robím pri rozvode keď je dole vaňa alebo aspoň pri výmene oleja nech sa to vypláchne
OťasTDi
Aktivista

Příspěvek od OťasTDi »

A tim myslíš jaké čerpadlo? No já mám po výměně oleje....najeto ani ne 1 tis km, a rozvody zatím neplánuji, jelikož jsou udělané, ale asi mi tam chrastí řetízek olejového čerpadla.... takže do budoucna stejně budu muset.....ale napadlo mě, že v rámci poznávání se s vozem🤣 bych ten separátor tedy demontoval a důkladně vyčistil..... což si myslím, že by se dalo a nemusel bych hned kupovat nový.....Dirko tmel mám.... čili ještě prosím polopaticky....o jaké čerpadlo jde a tedy jen potvrď, že při demontáži nemusi být vypuštěný olej..... díky moc
Odpovědět

Zpět na „Údržba a zvyšování výkonu (BENZÍN, LPG, CNG)“