Jak kdo vaříte MEŘO,EEŘO atd.

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
jist
Přispěvovatel
Odpovědi: 0

re

Příspěvek od jist »

Nikdo neví kde sehnat methanol jelikož je to jedovatá látka takže je to bezpředmětný (crazy)
slovacek.milos
Aktivista

Re: re

Příspěvek od slovacek.milos »

jist píše:Nikdo neví kde sehnat methanol jelikož je to jedovatá látka takže je to bezpředmětný (crazy)
fakt to nikdo neví :? (crazy) , zkus google a nemluv za všechny

třeba olovo je taky jed a má ho v autě každý ;) miloš
Koval(CZ)
Přispěvovatel

Re: re

Příspěvek od Koval(CZ) »

slovacek.milos píše:
jist píše:Nikdo neví kde sehnat methanol jelikož je to jedovatá látka takže je to bezpředmětný (crazy)
fakt to nikdo neví :? (crazy) , zkus google a nemluv za všechny

třeba olovo je taky jed a má ho v autě každý ;) miloš
To už ten olej radši přefiltruju a naleju do nádrže s trochou nafty, než shánět levně metanol. Myslím že na to lítají modeláři na ten metanol? Nebo jsem se sekl?
Octavia 1.9TDI ALH, 2002, S764.
slovacek.milos
Aktivista

píšu jen tak, každý už má nějaký způsob,
když jsem stím metylesterem před lety přitáhl na tyto stránky tak jsem narazil na velmi složitou výrobu

a dnes mi připadá že je to časově rychlejší jak filtrovat,
filtr jsem měl z liazky a taky jsem ho musel měnit a ta čistota tam nikdy nebyla supr
miloš
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Koval(CZ)
ano. do žhavíků se leje porad metyl s ricinem.
Ale cena litru takoveho paliva se blizi 100,-
A tady se stejne nikdy nedopatras, kde berou ten metyl za 10 kc litr, bud budes odkazan na vlastni patraci schopnosti, nebo na google :-)
Ja vedet, kde sehnat metyl za tak malo, tak zasytim modelarsky trh palivem za 1/2 normalni ceny (LOL) , ricinoveho oleje muzu sehnat, kolik budu chtet :-) (LOL)
slovacek.milos
Aktivista

radluk píše:Koval(CZ)
ano. do žhavíků se leje porad metyl s ricinem.
Ale cena litru takoveho paliva se blizi 100,-
A tady se stejne nikdy nedopatras, kde berou ten metyl za 10 kc litr, bud budes odkazan na vlastni patraci schopnosti, nebo na google :-)
Ja vedet, kde sehnat metyl za tak malo, tak zasytim modelarsky trh palivem za 1/2 normalni ceny (LOL) , ricinoveho oleje muzu sehnat, kolik budu chtet :-) (LOL)
radluk to je fakt takový problém nagoglovat metanol prodej najít si firmu a zajet tam? cena v sudu je cca 14 kč + záloha na sud a pak cena roste podle obalu za deset kaček ho taky koupíš ale tak v polsku

na ten nejlevnější podepisuješ jen čestné prohlášení že sním nebudeš topit nebo na něj jezdit, a na co ho budeš používat, tam je jinak vysoká dan a pak ten litr stojí barák

tvůj nápad kupovat ho za deset korun a prodávat do spalovacích motorů není dobrý nápad ojebávat spotřební daně je trestné miloš
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

slovacek.milos
no jo, ale proc teda stoji litr modelarskeho paliva stovku, nekdy i pres kilo? :-)
Kdyz sezenes metyl za 14 kacek, a ricinovy olej nemuze byt zase tak drahy.
Ted bych kecal, jestli se i z paliv pro modelarske motory plati spotrebni dan. Kdyz se v cele CR vyletaji / vyjezdi v takovych motorech max. par mizernych kubiku za cely rok :D
slovacek.milos
Aktivista

radluk vyprdni se na modeláře
jen pokračuji v pokecu o meřu, když jsem stím tady začínal tak výroba byla prakticky nemožná že se musel vyfrit filtrovat přes kávovar a metnol s louhem prohánět hodiny ve starém mixeru, titrovat a kde jaké vychytávky :?

nebo jak píšu míchnout v kýblu, nalít do soudku a zamíchat klackem a ten výsledek je pořád stejný,

tomu ovšem nikdo nevěřil :-D miloš
slovacek.milos
Aktivista

včera jsem hned poránu začal vařit první dávku, metanol s louhem jsem si udělal dopředu v pátek, přijdu za hodinu a půl a hotovo bylo vidět na dno v padesátce, druhou várku jsem měl od jiného dodavatele a to samo za dvě hodinky OK při tom nějak slunce nesvítilo a teplota tak v klídku,

nikdy jsem metanol s louhem den dopředu nemíchal ze by to bylo i tím?

že mi to šlo tak rychle se mi stalo zatím jednou

to jsem přičítal oleji že smrděl rybinou tak ho museli hned stáhnout ze smažení miloš
zdenekxxx
Nováček

esterifikace volných mastných kyselin

Příspěvek od zdenekxxx »

Nevíte někdo postup a podmínky jak z volné kyseliny olejové (olein II) udělat methyl- nebo líp ethyl- (ethanol je přeci jen dostupnější) ester? :)
slovacek.milos
Aktivista

Re: esterifikace volných mastných kyselin

zdenekxxx píše:Nevíte někdo postup a podmínky jak z volné kyseliny olejové (olein II) udělat methyl- nebo líp ethyl- (ethanol je přeci jen dostupnější) ester? :)
si to téma přečti od začátku než na něco přijdeš, a zkoušel jsi koupit etanol? kolik stojí :? do esterifikátu potřebuješ dvě deci aby ti to nevyšlo drýž jak hotovž olej v hypermarketu miloš
zdenekxxx
Nováček

Příspěvek od zdenekxxx »

To asi těžko olein mám grátis :D a líh téměř taky :D ...a téma jsme četl a nikde jsme postup na olein neviděl jen tam byla znínka že něco takovýho existuje a řešila se tam cena :-) ale projedu to znova třeba jsem se překouknul ....
slovacek.milos
Aktivista

zdenekxxx píše:To asi těžko olein mám grátis :D a líh téměř taky :D ...a téma jsme četl a nikde jsme postup na olein neviděl jen tam byla znínka že něco takovýho existuje a řešila se tam cena :-) ale projedu to znova třeba jsem se překouknul ....
to ses překouknul už začni vařit etanolu se dává víc, já si koupil tři deci že to jen tak zkusím ale stará si stím začala čistit řetízky, tak je po eřu

meřo je věda jen pro ty kteří v tom vědu hledají

jinak asi je to asi jak kaše pro děti miloš
milan pavlus
Nováček

Alternativní palivo

Příspěvek od milan pavlus »

Pánové,rád bych také přidal své letité skušenosti které dnes skončili mícháním esterifikovaného odpadu z laboratoří s RO 1:1.Jedná se o skupení rycínového oleje,petroleje a několika dalších expanzních složek.Na tuto směs lze jezdit do -12 C,prověřeno nedávnými teplotami-při -15 C začal motor vynechávat.Po spadnutí teplot na -10 jel opět normálně.Jezdím na tuto směs již pár let,naše nejstarší Fiat Ducato 2,8 idtd má nalítáno přes milión km a začátek dálnice u Slaný je táhlý kopec,který vyběhne na 5 kvalt 140km rychlostí.Spotřeba je mezi 7-8l,10 při plném zatížení.Tuto čistou směs bez RO leji i do nového Iveca 3,0 HTP ,které má po chiptuningu výkon hodně přes 200 koní,jediná úprava je elektrovodní tepelný výměník (pro zimní měsíce),teplovodní topení Webasto,vyhřívaný filtr a 0,5 mikronový plnoprůtokový filtr. Při -15st.C nastartuji Webasto,které do 10 minut ohřeje výměník a palivový filtr a startuji.Ohřátá zpátečka pomalu ohřívá ztuhlou směs v nádrži.Letošní zima zatím bez problému a bylo u nás -17st.C.Můj názor je - že než laborovat doma s RO a být věčně a všechno od něj zapatlané,tak je lepší za rozumnou cenu koupit už hotovou a vyskoušenou kvalitu.Asi mi moc nevěříte,rád to vážným zájemcům předvedu včetně prodeje směsi na vyskoušení.Jinak kdo má zájem prodáváme v našem velkoobchodě nitro-akrylátové ředidlo a syntetické za 15,-/l,C-6000 za 20,-/l ARWU za 25,-/l.
Kdo má zájem může mi zavolat na 608980010.
Distribuce RO a přestavby dieselmotorů na alternativní pohony,autodoprava,autoservis.
Koval(CZ)
Přispěvovatel

Příspěvek od Koval(CZ) »

Směs těch olejů a expanzních složek vychází na kolik? Kdyby byl odběr několik stovek litrů?
Octavia 1.9TDI ALH, 2002, S764.
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“