spínač světel
Moderátoři: šulda, Moderátoři
spínač světel
AHOJ,mohl by mi někdo popsat zapojení ve spínači světel?Jedná se mi o to,najít stálý proud po zapnutí klíčku a kostru.Chtěl bych si zapojit světla pro denní svícení.Díky předem.
octávia 1.9 tdi/66kw,combi,
Na světla pro denní svícení si vytahni plus od žárovky parkovacího světla přímo v motorovém prostoru a jako napájení použij D+ od altíku. Proboha, vždyť je to tak jednoduchý.....
Plusový drát od denního svícení zapoj na D+ od altíku. Minusový drát napoj na plusový drát žárovky parkovacího světla. Tam je normálně nula, takže po naskočení motoru bude na D+ napětí proti nule a denní svícení se rozsvítí. Jakmile otočíš spínačem světel a rozsvítíš parkovačky, na žárovkách parkovaček naskočí napětí - tím na denním svícení bude plus proti plusu a denní svícení zhasne.
Plusový drát od denního svícení zapoj na D+ od altíku. Minusový drát napoj na plusový drát žárovky parkovacího světla. Tam je normálně nula, takže po naskočení motoru bude na D+ napětí proti nule a denní svícení se rozsvítí. Jakmile otočíš spínačem světel a rozsvítíš parkovačky, na žárovkách parkovaček naskočí napětí - tím na denním svícení bude plus proti plusu a denní svícení zhasne.
Mégane Grandtour II 1,5dCi 78kW (*2008)
Scénic III 1,4TCe 96kW (*2012)
Master IV 2,3dCi 132kW (*2020)
Takhle to zapojit nesmíš!!! Denní svícení musí bezpodmínečně zhasnout v okamžiku, kdy se rozsvítí parkovací světla. Podle Tvého zapojení to nebude fungovat.pit00 píše:Jinak na spínači světel je černo-červený kabel (hrubý), na něm je proud při zapnutém klíčku a kostru dej někde na kovovou část karoserie.
Denní svícení má tak nepatrný odběr, že pro dobíjení to absolutně nevadí.pit00 píše:Přes D+ se budí alternátor, jestli ty světla pro denní svícení nemají žádné ovládací relé, nezapojoval bych to takhle.
Takhle bych tomu rozuměl,jen nevím zda je správné zapojení +na+,jinak toto zapojení se mi jeví jako jednoduché,díky za radu.Marek77 píše:Na světla pro denní svícení si vytahni plus od žárovky parkovacího světla přímo v motorovém prostoru a jako napájení použij D+ od altíku. Proboha, vždyť je to tak jednoduchý.....
octávia 1.9 tdi/66kw,combi,
Ano, je to tak, jak jsem napsal.
Jde totiž o toto: V případě, že auto stojí (motor vypnutý a světla zhasnutá), je na plusovém drátu žárovky parkovacího světla nula a na svorce D+ altíku také nula - denní svícení nesvítí. V okamžiku, kdy motor naskočí, se na D+ objeví napětí - denní svícení svítí. V okamžiku, kdy rozsvítím parkovací světla (a k nim třeba další světla, např. tlumená či mlhovky), na žárovce parkovacího světla se objeví také plus - tudíž na obou drátech denního svícení bude stejné napětí a denní svícení zhasne.
Takže minusový drát denního svícení se skutečně musí připojit na plusový drát žárovky parkovacího světla
.
Je to jednoduché, nemusíš lézt do kabiny, protahovat dráty kdovíkam - stačí plusový drát denního svícení připojit na D+ altíku (to je ten slabý drátek, který vede ke kontrolce dobíjení) a minusový připojit do předního světla na plusový drát parkovačky - a hotovo.
Jde totiž o toto: V případě, že auto stojí (motor vypnutý a světla zhasnutá), je na plusovém drátu žárovky parkovacího světla nula a na svorce D+ altíku také nula - denní svícení nesvítí. V okamžiku, kdy motor naskočí, se na D+ objeví napětí - denní svícení svítí. V okamžiku, kdy rozsvítím parkovací světla (a k nim třeba další světla, např. tlumená či mlhovky), na žárovce parkovacího světla se objeví také plus - tudíž na obou drátech denního svícení bude stejné napětí a denní svícení zhasne.
Takže minusový drát denního svícení se skutečně musí připojit na plusový drát žárovky parkovacího světla

Je to jednoduché, nemusíš lézt do kabiny, protahovat dráty kdovíkam - stačí plusový drát denního svícení připojit na D+ altíku (to je ten slabý drátek, který vede ke kontrolce dobíjení) a minusový připojit do předního světla na plusový drát parkovačky - a hotovo.
Re: spínač světel
vlada5506 píše:AHOJ,mohl by mi někdo popsat zapojení ve spínači světel?Jedná se mi o to,najít stálý proud po zapnutí klíčku a kostru.Chtěl bych si zapojit světla pro denní svícení.Díky předem.
rc clen (trimer 100k s usmer. diodou v zavernom smere + kondik 470uF elektrolit) cez odpor na darlingtona NPN na ktorom je rele na plus ... vstup rc clena na altik= svetlo modri drot v prechode pri pedaloch (checkni pri nastartovani sa tam objavi +12V) spinaci kontakt rele zopne kontakty na konektore co ide do spinaca svetiel spoji +12V na stretavacky a odtial cez diodu silnejsiu usmernovaciu na obrysove svetla v priepustnom smere . spoj dokopy droty do konektora piny 13,14,16 a oddel ich v zavernom sere usmernovacou diodou (nejakou aspon 40A )na pin 4. pin 4 a pin 1 cez spinaci kontakt rele prezen. plati pre OI
trimrom nastvis oneskorenie po nabehnuti 12V na altiku po nastartovani
inak to aj zistis na konektore co ide do spinaca svetiel. pomerias co je zem a co +12V x vedenie = odpaja pri startovani, potom skusis co zapne ked na volne piny das +12V
treba sa len zamysliet a pohrat
dobre je este zem pre zapojenie dat cez vypinac ..a vies to cele vypnut .. najdes lahko zapusty do plastu .. rychla diera sup ..a mas to.
GIV var asz 4mot upraveny
-
- Přispěvovatel
jordee_23: teprve teď jsem si uvědomil, proč nám na školení furt cpou do hlavy větu, že jeden obrázek je víc jak tisíc slov

flubber píše:jordee_23: teprve teď jsem si uvědomil, proč nám na školení furt cpou do hlavy větu, že jeden obrázek je víc jak tisíc slov![]()
![]()

tu to je ..tie piny ak si dobre pamatam. proste staci spojit droty co idu do konektora spinaca 13 14 16 to su obrisovky, podsvietenie palubky . mozno este nieco uz nepmatam. 4 by mali byt stretavacky.
darlington BD 677,679,681 hocijaky podobny , odpor pred je okolo 2kohm
plati pre OI a aj GIV by malo. ta oddelovacia dioda hocijaka rychla ci schotkyho na vacsi prud a primerane napatie baterke nad min 16 V (taka v zeleznom puzdre naj)
niekedy sa mi proste nechce v tej rychlosti

GIV var asz 4mot upraveny
Pozrite sa na to tu: http://www.vw-club.sk/viewtopic.php?f=3 ... a&start=34
funguje to na vsetkych spinacoch VW Group cez kontakt TFL akurat na miesto 56 zapojit + od LED denneho svetla:D
funguje to na vsetkych spinacoch VW Group cez kontakt TFL akurat na miesto 56 zapojit + od LED denneho svetla:D
Marku 77,jseš poměrně mazanej..já bych se bál využít ten drát z altíku,ale když to funguje....Sice osobně nesnáším různé přídavné dráty..,hlavně když borci použijí jednu barvu..a kolikrát tu,která u toho kterého vozu ukostřuje/černá,hnědá/ použijí na proud....a o cínování drátu je na vyšší kuchařské neučili...
Ale jezdím s fiatem/který to má již z továrny/ a kdykoliv sednu do auta,které to nemá,je to na pokutu...A svoji AR,která to také nemá jsem několikrát tlačil...Takže v tom případě nic jiného nezbývá..A že to nemají nová auta pro náš trh také nechápu...

nepropadat panice...
- martinsidlo
- Aktivista
Hoši s tím altikm opatrně, cokoli na D+ připojite navíc je zatež, jsou tam pomocný diodi pro buzení kotvy a napajení rgulatoru. Každa další zatež je muže položit! Pokud tam neco pripichujete tak jedine pres rele. Denní svicení mužes udelat pres vypínac, tak jak je to original. Vypínac OFF, nastartujes, roužnou tlumený, když das vypinac na parkovacky, tlumený zhasnou, v poloze tlumený to chodí normalně, lze prepinat, tlum-dalk.martinsidlo píše:Ovládání denních světel napojit na modrý vodič( Pin 12) svorkovnice panelu přístrojů T32a. Na tento kabel to zapojuje Škodovka.