Jezdí tu někdo na rostlinný olej lisovaný za studena?
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
Jezdí tu někdo na rostlinný olej lisovaný za studena?
Uvítal bych nějaké postřehy, jestli ze zkušeností vidíte rozdíl mezi zastudena lisovaným a rafinovaným (nepočítaje vyfrit) olejem; např. v podaném výkonu, bod tuhnutí v chladu, jiný vliv na motor, jiné nároky na přestavbu apod. Díky
Tomáš Vognar
Myslim, ze zadny.
Protoze se olej vicemene lisuje za studena, nebo za zvysene teploty (vyssi vyteznost, vyssi obsah fosforu, atp). Pak se jeste pouzivaji ruzne metody jak dostat z pokrutin zbytek oleje (rozpoustedly).
Pokud se olej dale nerafinuje a neupravuje, tak je surovy.
Teplota tuhnuti neni ani tak dana technologii lisovani a nasledneho zpracovani, ale predevsim tim z ceho se lisuje. Pocatecni surovina ma nejvetsi vliv na parametry oleje.
Zde je plno uzitecnych informaci:
http://journeytoforever.org/biodiesel_yield.html
Jinak si myslim, ze vice nez 80% lidi nekdy jelo na olej lisovany za studena.
Protoze se olej vicemene lisuje za studena, nebo za zvysene teploty (vyssi vyteznost, vyssi obsah fosforu, atp). Pak se jeste pouzivaji ruzne metody jak dostat z pokrutin zbytek oleje (rozpoustedly).
Pokud se olej dale nerafinuje a neupravuje, tak je surovy.
Teplota tuhnuti neni ani tak dana technologii lisovani a nasledneho zpracovani, ale predevsim tim z ceho se lisuje. Pocatecni surovina ma nejvetsi vliv na parametry oleje.
Zde je plno uzitecnych informaci:
http://journeytoforever.org/biodiesel_yield.html
Jinak si myslim, ze vice nez 80% lidi nekdy jelo na olej lisovany za studena.
-
slovacek.milos
- Aktivista
nevím co to je zastudena lisovaný olej ale je to asi ten základní výlisek, kalnější trochu dohněda, pak se rafinuje rafinerie mi byla vysvětlena " to sa protláčá hlinkú" a pak vzniký čistý olej,
jestli je to tak, jsem na ten výlisek jezdil, chtlo to ředit naftou ale já to raději esterifikoval pak to bylo krásné palivo
jestli je to tak, jsem na ten výlisek jezdil, chtlo to ředit naftou ale já to raději esterifikoval pak to bylo krásné palivo
Kamarád, díky němuž jsem se k ježdění na olej dostal, jezdil výhradně na za studena lisovaný slunečnicový olej, který si buď lisoval sám nebo vozil ve velkém z Německa jako palivo dle normy DIN. Co si pamatuju, tak by měl být šetrnější k motoru i životnímu prostředí díky nižšímu obsahu právě fosforu a dalších stopových látek. Výkon na statickém dynamometru byl asi o 5 koní vyšší než při stejné zkoušce na naftu. L