Jezdí tu někdo na rostlinný olej lisovaný za studena?

..jak jezdit na Slunečnicový, Řepkový, Olivový a podobné oleje ... a nebo, jestli někdo ještě jezdí na naftu, tak o naftě :-) či bionaftě

Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři

Odpovědět
tovog
Sběrač informací
Odpovědi: 0

Jezdí tu někdo na rostlinný olej lisovaný za studena?

Příspěvek od tovog »

Uvítal bych nějaké postřehy, jestli ze zkušeností vidíte rozdíl mezi zastudena lisovaným a rafinovaným (nepočítaje vyfrit) olejem; např. v podaném výkonu, bod tuhnutí v chladu, jiný vliv na motor, jiné nároky na přestavbu apod. Díky
Tomáš Vognar
Peťus
Přispěvovatel

Příspěvek od Peťus »

Take by me to zajimalo. Chlapi, nevite nekdo??? Jezdil nekdo z vas na za zastudena lisovany olej?
Diky
Mitsubishi Colt 1.8D 1987 s ohrevem a s dvemi nadrzemi. Ted Ford Galaxy 1.9TDI 66kW s ohrevem a s dvemi nadrzemi.
radluk
Aktivista

Příspěvek od radluk »

Myslim, ze zadny.
Protoze se olej vicemene lisuje za studena, nebo za zvysene teploty (vyssi vyteznost, vyssi obsah fosforu, atp). Pak se jeste pouzivaji ruzne metody jak dostat z pokrutin zbytek oleje (rozpoustedly).
Pokud se olej dale nerafinuje a neupravuje, tak je surovy.
Teplota tuhnuti neni ani tak dana technologii lisovani a nasledneho zpracovani, ale predevsim tim z ceho se lisuje. Pocatecni surovina ma nejvetsi vliv na parametry oleje.
Zde je plno uzitecnych informaci:

http://journeytoforever.org/biodiesel_yield.html

Jinak si myslim, ze vice nez 80% lidi nekdy jelo na olej lisovany za studena.
slovacek.milos
Aktivista

Příspěvek od slovacek.milos »

nevím co to je zastudena lisovaný olej ale je to asi ten základní výlisek, kalnější trochu dohněda, pak se rafinuje rafinerie mi byla vysvětlena " to sa protláčá hlinkú" a pak vzniký čistý olej,

jestli je to tak, jsem na ten výlisek jezdil, chtlo to ředit naftou ale já to raději esterifikoval pak to bylo krásné palivo ;)
ThatsMe
Přispěvovatel

Příspěvek od ThatsMe »

Kamarád, díky němuž jsem se k ježdění na olej dostal, jezdil výhradně na za studena lisovaný slunečnicový olej, který si buď lisoval sám nebo vozil ve velkém z Německa jako palivo dle normy DIN. Co si pamatuju, tak by měl být šetrnější k motoru i životnímu prostředí díky nižšímu obsahu právě fosforu a dalších stopových látek. Výkon na statickém dynamometru byl asi o 5 koní vyšší než při stejné zkoušce na naftu. L
Odpovědět

Zpět na „Jak se jezdí na rostlinu, nebo i na naftu“