Mno, obecně jsou nafťáky předurčený pro nízký otáčky. Aby s nima bylo zábavný svezení, tak se přidaly ty "vrtule", který masivně zvedly točák v nízkejch otáčkách, takže kdo ten motor takto "zneužívá" (kickdown od 1300ot./min., tak mu ten motor skutečně neděkuje a o to míň mu děkuje dvouhmota a převodovka.Forest píše: Dovolim si subjektivni nazor: nedomnivam se, ze je pro motor spravny (chapejme, ze na takovy provoz byl konstruovan) tak nizkootackovy provoz o jakem jsi se ve svem pripade zminoval.
Pokud se zrychluje s citem a pomalu, tak se nic tak hroznýho neděje.
Ještě míň ten motor namáhá setrvalej stav (udržování rychlosti) včetně mírnejch stoupání. U větších stoupání to chce min. těch 1500ot./min.
Máš ale pravdu, že pro menší opotřebení motoru jsou střední až vysoký otáčky lepší, o tom není sporu, zvláště u malejch obsahů a krátkozdvihovejch (podčtvercovejch) benzínů. To ale rotačka není.
Vím, co jsem si koupil, za jakým účelem a proč. Vzhledově tunit a dělat z toho veterána nemíním. Je to nástroj, kterej mě odveze za cenu jízdenky na autobus (být by to tak ale nemělo) do práce a zpět vcelku pohodlně a příjemně.
Ale čistě pragmaticky. Ty motory, pokud jim uživatel mění pravidelně olej nejpozdějc po 15000km long-nelong a nedře je za studena a na jízdy kolem komína (tady jsou ty hlavní problémy, když si někdo koupí nevhodný auto vzhledem ke způsobu užívání), tak vydržej i to mega. Já mám najeto třetinu a denní nájezd jsem popsal výše. Auto je r.v.2004 a kdoví, kdy se nás pokusej vyhnat ze silnice, ale snad to dřív, jak za 5 let nebude. Za tu dobu najedu max 150000km a 1/2 mega ten motor vydrží i s mým způsobem jízdy naprosto s přehledem. Krom jiného ASV je poslední verze motoru, která už má spodek a spojku jako PD-čko, tak zase tak připosranej nejsem.
Ale vraťme se k tématu EGR Off. Stále mně to vrtá hlavou, láká a rád bych do toho i šel, ale zatím nemám žádnej pádnej a hlavně podloženej argument, proč ano. Na pocity nehraju a letadlo ani nepotřebuju a ani nevyužiju.
Požadavek je snížení spotřeby v tom nízkým až max středním zatížení v 1250-2350ot./min. při ustálený jízdě (tempomat).
No a jako třešničku na dortu bych rád zjistil, jaký mechanický nastavení motoru (předvstřik a volnoběžná dávka paliva) je nejvhodnější i pro ty SW úpravy "na spotřebu", jak jsou masívně nabízený.
Zatím se tím žádnej "čipmánek" vůbec nemínil zabývat, ani když byl napřímo osloven, jako kdyby to nehrálo roli.