Termostat
Moderátoři: šulda, radluk, Moderátoři
V nádrži a palivovém potrubí bude el. vyhřívání, které se vypne po dosažení požadované teploty na výměníku. Pak funkci převezme teplá voda z chl. oběhu. Při vyšší teplotě za čerpadlem se navíc zpátečka přepne ze "šluslé" zpět do nádrže a bude ohřívat její obsah. Takže sádlo budu mít leda na chlebu.
K tomu všemu ale potřebuju ty termostaty. Nepoužívají třeba topenáři něco, co se připne nějakou objímkou na trubku?
-
slovacek.milos
- Aktivista
na trubku lze cokoliv namotat teflonovou páskou jsou různé tloučtky
pak si pročítej něco o přestavbách,
plánuješ zařízení které si neužiješ, nastavit teplotu 8O stupnů to je realizovatelné jen tak že si instaluješ do auta bojler a ohřeješ ho na noční proud
uvidíš sám teoreticky ti to pojede ale prakticky jen na naftu miloš
pak si pročítej něco o přestavbách,
plánuješ zařízení které si neužiješ, nastavit teplotu 8O stupnů to je realizovatelné jen tak že si instaluješ do auta bojler a ohřeješ ho na noční proud
uvidíš sám teoreticky ti to pojede ale prakticky jen na naftu miloš
Palivo se přepne při 60 stupních na výměníku. Za třícestným ventilem bude el. dohřev + šluslá zpátečka. A při dosažení požadované teploty za čerpadlem se vypne el. dohřev a otevře se zpátečka. To aby si při delších cestách odpočinul altík a ohřála se i nádrž. Ale teploty chci mít nastavitelné, abych mohl měnit nastavení systému v závislosti na prakticky dosaženém výsledku. Páč na papíře funguje vše, to se ví!
Fórum mám přečtené 2x křížem krážem, považuji to za samozřejmé, než člověk začne sám něco psát. Tvoje nejčastější věta je "Zajišťuje mazání posledního kroužku v extrémních podmínkách." a "Ředíš podle strachu."
Stejně tak znám každou přestavbu, která se zde řešila. Ale nikde jsem nenarazil, že by někdo řešil ty termostaty. Takže ještě jednou:
Myslíš, že když tu kapiláru stáhnu tep. izolační páskou k hadici, že termostat bude fungovat, jak má? Nepotřebuje pro správnou funkci větší směnnou plochu? (předpokládám, že v tom bojleru je kapilára celá ve vodě, ne?)
Pokud ano, problém je vyřešen a může se stavět!
ThatsMe
TEplosmenna plocha kapilary - akorat budes muset napr. nastavit nizsi spinaci teplotu, protoze tam nebudes met dokonaly kontakt kapilary s vystupnim mediem (tepelne ztraty).
U bojleru je vetsinou jimka, v ni je zasunuty termostat, tusim, ze primy styk s kapalinou termostat nema.
On bude fungovat, i kdyz ho zahrejes v ruce, ale potrva to dele, budou tam odchylky v teplotach, takze to budes muset poladit po sestaveni
TEplosmenna plocha kapilary - akorat budes muset napr. nastavit nizsi spinaci teplotu, protoze tam nebudes met dokonaly kontakt kapilary s vystupnim mediem (tepelne ztraty).
U bojleru je vetsinou jimka, v ni je zasunuty termostat, tusim, ze primy styk s kapalinou termostat nema.
On bude fungovat, i kdyz ho zahrejes v ruce, ale potrva to dele, budou tam odchylky v teplotach, takze to budes muset poladit po sestaveni
-
slovacek.milos
- Aktivista
ThatsMe píše:No právě. Toto jsem předpokládal, ale nic rozumnějšího než ten bojlerák jsem nenašel. Třeba teplotní čidlo v T-kusu a od něj drátky do tělesa termostatu uloženého třeba někde ve skříňce, aby nezavazel.
Proto se tu ptám, myslel jsem, že už to někdo musí používat. No, zdá se, že jsem průkopník.
průkopník nejsi na těchto stránkách je vše vymyšleno zjistíš že tu tvoji teorii převést do praxe je nemožné
tím ti ale nechci vzít vítr z plachet jen můj typ, trvale mít 8O stupnů znám jedině u bojleru
moje teorie sis přešel chránit motor superturbem a ředit podle strachu miloš
Je mi jasné, že Ameriku neobjevím. Proto se taky divím, že se tu furt bavíme o termostatu z bojleru, když určitě existuje a je vyzkoušené lepší řešení. I tady někdo zbastlil integrováný obvod, který mu hlídal teplotu i délku proplachu, ale na takové věci už jsem krátký, elektronika není pro mě.
Ale nepočítám s 80 stupni pořád. Proto, jak jsem psal, bude el. dohřev před čerpadlem. Při nižší teplotě šluslá zpátečka a zaplý ohřev, při vyšší teplotě vyplý ohřev a otevřená zpátečka. Při poklesu se zase zpátečka uzavře a ohřev zapne. To mi udrží teplotu na čerpadle v poměrně úzkém intervalu hodnot a bude kompenzovat odchylky ve výměníku.
Tvými teoriemi jsem se rozhodně nechal ovlivnit, olej budu řešit s Ing. Dvořákem z Madoilu Břeclav, ví o tom hodně, a možná skočím i za prof. Hartlem z naší fakulty, ten řeší jen a jen mazání. Ale stejně nakonec asi skončím u toho Superturba.
Páč zkušenost je nejcennější. A s tím ředěním je to taky fakt, strach nemám, jen chci mít dobrou přestavbu, abych předešel komplikacím, a pak už po ohřátí žádné ředění. Nafta je drahá. 
Ale nepočítám s 80 stupni pořád. Proto, jak jsem psal, bude el. dohřev před čerpadlem. Při nižší teplotě šluslá zpátečka a zaplý ohřev, při vyšší teplotě vyplý ohřev a otevřená zpátečka. Při poklesu se zase zpátečka uzavře a ohřev zapne. To mi udrží teplotu na čerpadle v poměrně úzkém intervalu hodnot a bude kompenzovat odchylky ve výměníku.
Tvými teoriemi jsem se rozhodně nechal ovlivnit, olej budu řešit s Ing. Dvořákem z Madoilu Břeclav, ví o tom hodně, a možná skočím i za prof. Hartlem z naší fakulty, ten řeší jen a jen mazání. Ale stejně nakonec asi skončím u toho Superturba.
-
slovacek.milos
- Aktivista
-
slovacek.milos
- Aktivista
konstruktér na strojárně dálkař přesný obor to se mrku na video at neřeknu blíbolThatsMe píše:Strojárnu v Brně. A za ty roky už bych měl znát snad všechny.Jsem věčný student.
Co studuje Adam?
na BC a ted valí dva roky na ing denní studium, , vodík kyslík hltá ale žádný hydrogen se zatím nekoná,
má svůj mozek doufám že ho doženu na diplomku hydrogen olej,
-
slovacek.milos
- Aktivista
Hele, když už jste u těch teorií přestaveb, co určitě fungujou, dělám si teď Astru kombika na celoroční provoz na vařenici a napadlo mě následující řešení.
-místo rezervy dát starej plynovej toroid a plnit ho čistou naftou
- místo nádrže z dieslu dát nádrž z benzíňáka s čerpadlem
- pod čerpadlo dát spirálku z opláckýho filtru (nebo varný konvice na 12V) a ohřívat zesádelnatělou vařenici, spínat klidně ručně
- co nejdřív obě nádrže spojit téčkem a do vedení k toroidu dát lehký zpěťák ze sání na fiátka (pár se mi jich tu válí) nepřijde do styku s vařenicí, tak ho to nerozežere
A teď jak by to teda mělo fungovat
-s vypnutým čerpadlem, (které má dost tuhej ventil na výstupu) by se měla sát nafta na rozjezd z toroidu a zároveň zapnutá spirála ohřívat sádlo v nádrži pod čerpadlem
- po vyexperimentovaném čase, kdy se rozpustí sádlo, (předpokládám, že to nebude dlouho trvat) zapnout čerpadlo v nádrži a do potrubí nahnat pod tlakem ohřátou vařenici, zpěťák se zavře rozdílem tlaků, bo vstříkovací čerpadlo nemá takový odběr
- před zastavením na noc vypnout čerpadlo a nasytit potrubí a vstřik naftou (zimní
)
Na papíře to vypadá hezky, ale může to fungovat?
DmX
-místo rezervy dát starej plynovej toroid a plnit ho čistou naftou
- místo nádrže z dieslu dát nádrž z benzíňáka s čerpadlem
- pod čerpadlo dát spirálku z opláckýho filtru (nebo varný konvice na 12V) a ohřívat zesádelnatělou vařenici, spínat klidně ručně
- co nejdřív obě nádrže spojit téčkem a do vedení k toroidu dát lehký zpěťák ze sání na fiátka (pár se mi jich tu válí) nepřijde do styku s vařenicí, tak ho to nerozežere
A teď jak by to teda mělo fungovat
-s vypnutým čerpadlem, (které má dost tuhej ventil na výstupu) by se měla sát nafta na rozjezd z toroidu a zároveň zapnutá spirála ohřívat sádlo v nádrži pod čerpadlem
- po vyexperimentovaném čase, kdy se rozpustí sádlo, (předpokládám, že to nebude dlouho trvat) zapnout čerpadlo v nádrži a do potrubí nahnat pod tlakem ohřátou vařenici, zpěťák se zavře rozdílem tlaků, bo vstříkovací čerpadlo nemá takový odběr
- před zastavením na noc vypnout čerpadlo a nasytit potrubí a vstřik naftou (zimní
Na papíře to vypadá hezky, ale může to fungovat?
DmX
Nalej a uvidíš